Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Post autor: MałGorzata »

U mnie tak było, że jak był słaby akumulator to ogrzewanie się nie uruchamiało pomimo zaprogramowania daty w aplikacji. Doładowanie pomagało na jakiś czas, potem było ograniczanie ilości sesji (defaultowo jest 3 x 60 minut i trzeba jechać) a na koniec nieuruchomiona sesja i zimne auto.

Działo się tak już trzeciej zimy od zakupu.

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Post autor: maq »

I u mnie trzecia zima. Po naładowaniu i nieużywaniu webasto, akumulator doskonale sobie radził z uruchamianiem pojazdu w kolejnych dniach, przy takich samych temperaturach. Szoda tylko, że pali się kontrolka poduszki i trzeba się podłączyć do komputera. W serwisie mogę być w poniedziałek, a jutro muszę jechać w trasę 500 km.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Mam webasto też w innych autach. I jeśli dużo korzystasz a ja korzystam to albo osobny aku jak w kamperze albo ponadnormatywne zużycie akumulatora rozruchowego. Fizyki nie oszukasz.
----

Awatar użytkownika
maq

Małgoś, a może to było tak, że nastawione webasto na godzinę wyjazdu, włączyło się o wiele wcześniej przy takiej temperaturze (-15) i rozładowało akumulator, który tego dnia również nie miał lekko? Gdybym je włączył na przykład na pół godziny, to by nie było kłopotu? Feralnego dnia przejechałem 20 km i potem samochód stał w pracy 8 godzin. Zapalił bez problemu. Ładowanie prostownikiem również nie trwało długo. Właściwie, to zaraz po podłączeniu pokazał, że bateria naładowana. Dzisiaj przed podróżą włączyłem ogrzewanie na 30 minut i nie było żadnego objawu słabego akumulatora. Pojechałem z awarią poduszki. W serwisie mi powiedzieli, że w takich przypadkach to normalne, ale przy kolizji by nie zadziałały. Ciekaw jestem, czy jakby odłączyć akumulator, to by się to zresetowało? W poniedziałek i tak będę w VW i mi to wyłączą.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Moim zdaniem to bardzo możliwy scenariusz. Przy -15°C Webasto ustawione na godzinę wyjazdu potrafi włączyć się dużo wcześniej, żeby zdążyć dogrzać silnik i kabinę. Przy mrozie pojemność akumulatora spada mocno a Webasto ciągnie prąd długo i równo. Tego dnia do tego doszedł krótki przejazd potem 8 godzin postoju i akumulator był po prostu na granicy.

To, że auto odpaliło bez problemu niczemu nie przeczy. Rozruch to krótki strzał prądu, z którym bateria jeszcze sobie radzi a ogrzewanie postojowe to długie obciążenie i tu system szybciej widzi problem. Prostownik też mógł od razu pokazać naładowany bo napięcie wraca szybko ale pojemność i rezystancja już niekoniecznie.

Sterownik w VW cały czas monitoruje akumulator. Jeśli zobaczy spadek poniżej wartości krytycznej potrafi zablokować Webasto ale zostawić możliwość uruchomienia silnika – i to jest normalne zachowanie. Takie spadki napięcia często wywołują też błędy poduszek które zapisują się na twardo.
Odpięcie akumulatora raczej nic trwale nie załatwi.

Trzeba mieć z tyłu głowy, że aku raz porządnie dojechany mrozem i głębokim rozładowaniem zmienia swoje parametry na gorsze trwale
i takie historie potrafią się potem powtarzać.
----

Awatar użytkownika
maq

Dzisiaj -5°. Dwa razy po pół godziny pracujące ogrzewanie i silniczek odpala aż miło. A jak się okaże, że bateria zdechła, to się kupi nową. Tam jest zdaje się AGM czy EFB? Te się tak łatwo nie poddają rozładowaniu jak kwasowe.

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

maq pisze:
24 sty 2026, 20:43
[...]Pojechałem z awarią poduszki. W serwisie mi powiedzieli, że w takich przypadkach to normalne, ale przy kolizji by nie zadziałały. Ciekaw jestem, czy jakby odłączyć akumulator, to by się to zresetowało?[...]
Kurcze dziwne, żeby nie miały zadziałać, może się tak zdarzyć każdemu i powiedzmy w drodze nawet na serwis jakby się coś stało to by nie zadziałały? Swoją drogą kasują błąd czy jakaś procedura jest?

Awatar użytkownika
MałGorzata

Z poduszkami nie ma żartów. Jak system widzi błąd to nie aktywuje airbagów.

I to nie tylko w Kodiaqu.
----

Awatar użytkownika
maq

Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Byłem w serwisie VW. Skasowali błąd od ręki.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Koszt takiej operacji wynosi ile?
----

ODPOWIEDZ