Opony
Re: Opony
Ja pechowo, nie pechowo dostałem na zimówkach. No i teraz czaje się na jakieś letnie. Nie wiem czy czekać, jeszcze trochę aż sezon ucichnie i kupić do lipca, tylko te zimowe trochę zajadę w tym czasie a szkoda. Na blogu wulkanista poczytałem sobie troche testów i moje typy na lato to:
- Michelin Latitude Sport 3 ok 680zł
- Continental ContiSportContact 5 ok 620zł
i Nokian zLine SUV najtańszy ok 570 szt.
Skłaniam się ku tym ostatnim tylko pytanie czy jest szansa że po sezonie dostane je dużo taniej czyli ok 50zł czy różnica będzie na tyle niewielka że nie opłaca się czekać?
- Michelin Latitude Sport 3 ok 680zł
- Continental ContiSportContact 5 ok 620zł
i Nokian zLine SUV najtańszy ok 570 szt.
Skłaniam się ku tym ostatnim tylko pytanie czy jest szansa że po sezonie dostane je dużo taniej czyli ok 50zł czy różnica będzie na tyle niewielka że nie opłaca się czekać?
Bierz Nokiany zLiny. Poza ceną to mają również bardzo dobrą etykietę unijną CA 69 więc pocisk. Na drugim miejscu dałbym tego Michelina (chociaż cena...). Jeżeli w twoim regionie dużo pada, pomyśl też o uniroyalach rainsportach 3 SUV.
"Mój też pali 5 litrów na... 50 km"
Everred pisze: ↑10 maja 2017, 18:19W zasadzie o tym nie myślałem, ale nie mam w zamówieniu słowem wspomniane jakie opony, czy zimowe, letnie, nowe stare, tylko w konfiguracji jest rozmiar... Słabe to trochę bo równie dobrze co pirelli lub continental mógłbym dostać Fuldy czy jakieś badziewie inne i nie mógłbym mieć pretensji.
Ok, ale jak już jest temat o oponach czy ktoś z Was się nad tym zastanawiał jakie ogumienie założy na zimę?
Style na Triglav'ach? Jeśli tak to przyjedzie na Hankookach. Jeśli byłeś na jeździe próbnej to dokładnie te same opony. Ogólnie ciche, przyjemnie trzymają. Żona ma dokładnie takie w swoim miśku. Czasami jedynie mam wrażenie że układ kierowniczy jest trochę gumowy... Mimo to, że auto dobrze trzyma się drogi jest słaby feedback na kierownicy... Chyba mnie trochę rozpuścił RS
Dzięki za info, tak, to jest Style na Triglav'ach. W sumie te opony z jazdy testowej były spoko, choć odrobinkę piszczały na rondach, choć wcale nie było tak gorąco, ale to może kwestia tego, że do tej pory jeździłem małym, lekkim autem z napędem na przód, o mniejszej mocy i inaczej się jakoś obciążenia na opony przekładają. W zasadzie nie wiem na jakich oponach ale Tiguan strasznie piszczał, tyle że akurat podczas testów wtedy było goręcej.Easy pisze: ↑20 maja 2017, 14:18Everred pisze: ↑10 maja 2017, 18:19W zasadzie o tym nie myślałem, ale nie mam w zamówieniu słowem wspomniane jakie opony, czy zimowe, letnie, nowe stare, tylko w konfiguracji jest rozmiar... Słabe to trochę bo równie dobrze co pirelli lub continental mógłbym dostać Fuldy czy jakieś badziewie inne i nie mógłbym mieć pretensji.
Ok, ale jak już jest temat o oponach czy ktoś z Was się nad tym zastanawiał jakie ogumienie założy na zimę?
Style na Triglav'ach? Jeśli tak to przyjedzie na Hankookach. Jeśli byłeś na jeździe próbnej to dokładnie te same opony. Ogólnie ciche, przyjemnie trzymają. Żona ma dokładnie takie w swoim miśku. Czasami jedynie mam wrażenie że układ kierowniczy jest trochę gumowy... Mimo to, że auto dobrze trzyma się drogi jest słaby feedback na kierownicy... Chyba mnie trochę rozpuścił RS![]()
Przed chwilą rozmawiałem ze znajomym z salonu. Kodiaqi teraz wychodzą też z Pirelli Scorpion Verde zarówno na Siriusach i Triglavach.Everred pisze: ↑20 maja 2017, 14:40Dzięki za info, tak, to jest Style na Triglav'ach. W sumie te opony z jazdy testowej były spoko, choć odrobinkę piszczały na rondach, choć wcale nie było tak gorąco, ale to może kwestia tego, że do tej pory jeździłem małym, lekkim autem z napędem na przód, o mniejszej mocy i inaczej się jakoś obciążenia na opony przekładają. W zasadzie nie wiem na jakich oponach ale Tiguan strasznie piszczał, tyle że akurat podczas testów wtedy było goręcej.Easy pisze: ↑20 maja 2017, 14:18Everred pisze: ↑10 maja 2017, 18:19W zasadzie o tym nie myślałem, ale nie mam w zamówieniu słowem wspomniane jakie opony, czy zimowe, letnie, nowe stare, tylko w konfiguracji jest rozmiar... Słabe to trochę bo równie dobrze co pirelli lub continental mógłbym dostać Fuldy czy jakieś badziewie inne i nie mógłbym mieć pretensji.
Style na Triglav'ach? Jeśli tak to przyjedzie na Hankookach. Jeśli byłeś na jeździe próbnej to dokładnie te same opony. Ogólnie ciche, przyjemnie trzymają. Żona ma dokładnie takie w swoim miśku. Czasami jedynie mam wrażenie że układ kierowniczy jest trochę gumowy... Mimo to, że auto dobrze trzyma się drogi jest słaby feedback na kierownicy... Chyba mnie trochę rozpuścił RS![]()