Wiele zależy od stylu jazdy. Ja zrobiłem ostatnio test na trasie którą codziennie pokonuję z domu do pracy (niecałe 30km). Zwykle średnie spalanie wychodzi mi na tym odcinku ok 7l/100 (tryb Normal). Minimum co mi się udało to 6,1 l/100 w trybie Eco, a np. w trybie Sport jadąc bardziej dynamicznie (ale z taką samą maksymalną prędkością co zwykle) wyszło mi 9,5 l/100. Silnik 1.4TSI DSG.
Dla wszystkich trzech przypadków ta sama trasa, takie samo natężenie ruchu, więc różnica jedynie w tym na ile była ciężka noga
Zainteresowałem się tym tematem i jak w kazdym dosłownie samochodzie przy ruszaniu jest najwieksze spalanie i używany termin spalanie po mieście też ma się nijak bo zależy o której godzinie się jezdzi i czy stanie się i ruszy 7 czy 25 razy w tej samej trasie ma istotne znaczenie .
W moim przypadku a wyprowadziłem się za miasto 30 km średnie spalania wyglądają nastepująco :
5,4 5,2 5,1 5,3 5,6 5,8 5,2 są to między tankowaniami odczytane z tel ze Skoda Connect i przeważnie jedziemy rano gdzie jest mało zatorów ale już po południu jedziemy w korkach więc przy wadze tak dużego SUVA 1667 kg - waga z dowodu bo go jeszcze nie zważyłem ale na pewno ma inną wartość to spalanie ma naprawdę małe .
Dodam jeszcze że jeżdzę tylko w Normal Mode
Pozdrawiam - Tomek
Wmoim przypadku po 8000 km jest 8.4. Liczylem ze jak zrezygnuje z napedu 4x4. Przy 2.0 tdi 150 km bedzie bardziej ekonomiczny. Lubie dynamiczna jazd ale glownie uzywam stylu normal. Jestem rozczarowany tym spalaniem i osiagami tego silnika.Trzeba bedzie podłubać przy sofcie...
Jak ja bym jezdził głównie po mieście miał bym pewnie jeżdżąc dynamicznie podobnie - - staram się gwałtownie nie przyśpieszać i połowa po za miastem robią robotę - nie używam innych trybów - pozdr.
2.0 TSI - Long Term mam 11.6 litrów przez ostatnie 1608km średnia prędkość 28km/h - jak widać miasto, miasto i więcej miasta Nie jest źle:) Tak jak już kiedyś pisałem - po okresie docierania 3000 km wymiana oleju w Serwisie Skody i spadło myślę, że tak co najmniej litr.
U mnie 2.0 TDI 190 PS Long term 7.9 l/100 km - ale głównie krótkie przebiegi 10 mil w jedną stronę i trochę miasta (ale bez korków).
PS. Często jeżdżę na "sport" bo na "normalu" zmienia biegi przy bardzo niskich obrotach.
8,6l l /100 km liczone z tankowania. Cykl bardzo mieszany, gdyż i miejskie korki i trasa do 120 km/h. OK. 500 km autostraty i jakieś 400 km przez wioski z realną prędkościa ok. 50 km/h.