Sucha skrzynia polega na tym, że sprzęgła nie pracują w kąpieli olejowej i tylko tyle. Pozostałe mechanizmy z mechatroniką włącznie pracują w oleju, a o mechatronikę tu głównie chodzi. Ona jest najczęstszą przyczyną awarii. Widziałeś kiedyś mechanizm cierny bez oleju? Nie ma takiej możliwości.
Pierwsza wymiana oleju ...
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: Pierwsza wymiana oleju ...
Pierwszą wymianę zrobiłem po 3,8 tys km, kolejną planuję na 15 tys i wszystkie kolejne też już co 15 tys. Tych parę złotych więcej w serwisie może mnie nie zrujnuje a zapewni większą trwałość silnika (przynajmniej taką mam nadzieję). Tak krótka gwarancja jaką daje skoda (60 tys km) jakoś nie napawa mnie optymizmem - 60 tys km to moje średnie roczne przebiegi z ostatnich lat. Leasing mam na 3 lata a gwarancji na rok.
Z tego co pamietam dodatkowa gwarancję można było wybrać na 60 lub 120tys
-
Malenstwo8
Ja mam na 4 lata lub 120 kkm za 2800 dopłaty+ gwarancję mobilności, więc raczej warto. Olej też wymieniam co 15 kkm. Dla Twojej informacji jest to koszt Ok 600 pln z filtrem oleju.
ale tego oleju nie musisz wymieniać w serwisie
w sensie ten co 15 tysi zostaw dla swoich mechaników
filtr oryginalny i heja wyjdzie maks połowę
w sensie ten co 15 tysi zostaw dla swoich mechaników
filtr oryginalny i heja wyjdzie maks połowę
Ja też wymieniam olej co 15 tys. Koszt wymiany bardzo dobrego oleju z filtrem poza serwisem to 250 zł brutto.
-
Malenstwo8
Ale zależy mi na wpisie w książce.
-
Looser
- Samochód: 2.0 tdi DSG 150 KM kodiaq
Jak Ci maleństwo zależy na wpisie a nie chcesz bulić 600 zł . To kup sam olej za 150 zł a salon zrobi przegląd z twoim olejem i ich filtrem za 200 zł . Ja tak zrobiłem. Wyszło 350 zł i wpis u nich w kompie jest. Zawsze to 250 zł w kieszeni. Przy 4 przeglądach równy 1 tys. zł
2.0 tdi 150 KM dsg
W Skoda Plichta Gdańsk, mój olej + filtr, oni wymieniają za 195,31zł (2.0TSI)