Bo tak zaleca Skoda. Norma 504/507.
Pierwsza wymiana oleju ...
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Pierwsza wymiana oleju ...
To chyba zależy od silnika.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
W moim przypadku jak widzisz przebieg roczny jest powyżej 30 0000 km i w ASO sami sugeruję żeby nie kasować bo zdążę przed następnym rokiem. Poza tym leasing w VAG różnie podchodzi do takich kwestii. Czytaj: nic nie poradzisz jak za biurkiem w Banku siedzi matoł co bezdusznie analizuje co się dzieje z "ich" samochodem i zarzuci Tobie ingerencję w gwarancję (sic!).WuWu pisze: ↑23 wrz 2018, 17:50OK, a "Brak skasowanej inspekcji" tzn. nie chciałeś czy Ci nie zrobili ?Tomala72 pisze: ↑23 wrz 2018, 10:36Gwoli wyjaśnienia.WuWu pisze: ↑27 lip 2018, 7:37A czemu wymieniacie olej BEZ kasowania?. Nie lepiej mieć udowodniona taka operacje?. Ja wybrałem opcję z pełną dokumentacja działań tzn w historii auta w Skodzie jest ze wymieniłem olej i filtr po jakies1500 i nie tak dawno po roku i około 15tys. A serwisant ustawił na moją prośbę kolejna wymianę na: po roku lub 30 tys. I tak pewnie będzie po roku. Chyba lepiej to dokumentowac, nie ma się czego wstydzić![]()
Wczoraj kolejna wymiana oleju (ponadplanowa) po 45 000 km. Motul 8100 x-clean+ 5W/30 filtr oryginał.
Brak skasowanej inspekcji. Natomiast w danych książki serwisowej wymiana odnotowana. Na moje życzenie mogę przy odsprzedaży auta uzyskać pełną historię napraw i wymian płynów eksploatacyjnych.
Ja tam wolę żeby mi przypominało po 12 mieś o przeglądzie jakbym czasem zapomniał kiedy ostatnio robiłem przegląd. No ale każdy robi jak uważa .....
-
Malenstwo8
No tak. Słusznie. Zasugerowałem się swoim silnikiem
-
Anubis
- Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM
Mój przyszły misiek już po przeglądzie i wymianie oleju, na przyszły tydzień będę odbierał od dealera. Natomiast zastanawia mnie, że nie został wymieniony filtr powietrza i kabinowy. Jak bym robił serwis osobiście to bym dopilnował, poniżej info od sprzedawcy:
Według karty przeglądowej przy 30 tys. km do wymiany jest olej i filtr oleju.
Samochód był zalany olejem Castrol Edge 5W30 zgodnym z normą VW 504.00/507.00
Według karty przeglądowej przy 30 tys. km do wymiany jest olej i filtr oleju.
Samochód był zalany olejem Castrol Edge 5W30 zgodnym z normą VW 504.00/507.00
-
Looser
- Samochód: 2.0 tdi DSG 150 KM kodiaq
Z tym olejem do skrzyni dsg to nie do końca panowie i panie.
W najnowszej skrzyni 7-biegowej a ja taka mam. Nie wymienia się w ogóle oleju. Tylko w starej 6-biegowej.
Co do wymiany to zrobiłem we Wrocławiu. Gall-im po 15 tys. km.
Koszt 220 zł plus moj olej. W telefonie sprawdziłem . Pokazuje że do następnego przeglądu olejowego jest 15 tys km tj przy 39 tys km.
Tu naprawdę nie ma co oszczędzać.
W najnowszej skrzyni 7-biegowej a ja taka mam. Nie wymienia się w ogóle oleju. Tylko w starej 6-biegowej.
Co do wymiany to zrobiłem we Wrocławiu. Gall-im po 15 tys. km.
Koszt 220 zł plus moj olej. W telefonie sprawdziłem . Pokazuje że do następnego przeglądu olejowego jest 15 tys km tj przy 39 tys km.
Tu naprawdę nie ma co oszczędzać.
2.0 tdi 150 KM dsg
-
Malenstwo8
Olej w DSG się wymienia. To znaczy jest skrzynia sucha i mokra. W mokrej DQ500 wymienia się olej Ok 6 litrów+ płyn hydrauliczny 1,7 l. Wymiana powinna być co 50-60 kkm w zależności od warunków eksploatacji. Najlepiej zrobić wymianę dynamiczną. Info potwierdzone przez serwis
-
Looser
- Samochód: 2.0 tdi DSG 150 KM kodiaq
Sorry ale wymienia się w 6-biegowej.
Ja mam 7-biegowa i tu pytałem w 3 serwisach. Wszędzie powiedziano mi że tu nie wymienia się oleju w skrzyni.
To całkiem inna skrzynia.
Ja mam 7-biegowa i tu pytałem w 3 serwisach. Wszędzie powiedziano mi że tu nie wymienia się oleju w skrzyni.
To całkiem inna skrzynia.
2.0 tdi 150 KM dsg
wymienia się ale nie każdy serwis ASO posiada sprzęt do jej wymiany więc należy popytać w kilku
-
Malenstwo8