Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Skrimer
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI STYLE W OCZEKIWANIU

Re: Spalanie

Post autor: Skrimer »

Mam 2.0 tsi od 14 dni przekulalem 2500 km i powiem tak spalanie na trasie z 2 osoby dorosłe 2 dzieci i załadowany po dach bagażnik trasa 7.7 litra ale miasto mnie zabija 11.5 litra a jezdze sam...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Skimer a w opisie masz "2.0 TSI w oczekiwaniu" tzn. że będzie drugi?
No jak na dosc ciezkie auto w 2.0 benzynie to te 11,5 jest normalne w mieście.
Moj Terios ma 1.5 benzyne i waży 1200 kg a potrafi jak żona jeżdzi 14 skonsumowac. ;)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

mitchell
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI 150KM DSG Style

Post autor: mitchell »

Z ciekawości chciałem zobaczyć, czy i ja mogę być trochę bardziej eko. Wychodzi na to, że da radę ;)
1.4 TSI ACT 150KM, start-stop włączony, dziś po Warszawie, więc w korkach nie stałem.

Obrazek

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

U mnie nie jest tak różowo. 90% jeżdżę w trybie comfort. Póki jeszcze robiłem kilometry na trasie, w aucie 3 osoby o słusznej masie to spalanie było w okolicach 9 litrów z tendencją do bardzo powolnego spadania co jest dla mnie jak najbardziej dobrym wynikiem. Auta nie katowałem, trasa to 60 km w jedną stronę i z powrotem Zakopianką od Krakowa, prędkość od około 90 do 120 km/h ale często trzeba zwolnić przed radarem, potem nadrobić prędkość :) . Jak ktoś jechał to wie, że ta trasa wspina się do góry potem spada i niekorzystnie to wpływa na spalanie więc ten wynik na tą trasę jest super.

Niemiłe zaskoczenie jest w mieście bo na odcinkach około 5 km mam spalanie od około 15 do 17 litrów, a jak staram się ruszyć odrobinę żwawiej ze skrzyżowań to i 19 (odrobinę tzn obrotomierz osiągnie 3-3.5 tys. obrotów na najniższych biegach), co prawda bez Start/Stop ale mam taką trasę z domu do biura, gdzie nie stoję w korkach, jedzie się średnio 25-30 km/h i może na 3-4 światłach się zatrzymam więc dużo by to raczej nie dało. Jadąc w mieście ale dłuższy odcinek, 15-20 km spalanie troszkę spada do około 12.5-13 litrów ale tylko jeśli jedzie się absolutnie zgodnie z przepisami, prawym pasem i prawie nie przyciska pedału gazu, inaczej poniżej 14 nie zejdzie.

Średnie długodystansowe mam chyba 11.9 czy coś takiego, razem 300km dopiero z czego około połowa to po mieście. Zdaję sobie sprawę, że to większe i cięższe auto ale jednak miałem nadzieję, że ta granica 15 litrów w mieście będzie ciężko przekraczalna a tutaj się okazuje, że jedno czy dwa mocniejsze muśnięcia pedału gazu i spalanie rośnie i to nie o dziesiąte części litrów tylko o całości.

Virgo7
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TSI DSG STYLE

Post autor: Virgo7 »

też mam zamówiony 2.0tsi
Wiele osób radzi go zagazować ale sam boje się czy nie zaszkodzę miśkowi ?!?

Everred

Nie no ja tam "korka wstydu" nie będę miśkowi zakładał, po to wybrałem taki silnik aby się nim cieszyć w tej formie w której opuścił fabrykę. CO jednak nie zmienia faktu, że 15 litrów to dla mnie zawsze była taka granica oddzielająca duże spalanie od znośnego i 2.0 TSI niestety łatwo ją przekracza.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

:o 15 litrów na 100 km ?

Chyba trochę za dużo jak na 2 litrowy silnik.
DO developer

Everred

lighting pisze:
30 cze 2017, 23:10
:o 15 litrów na 100 km ?

Chyba trochę za dużo jak na 2 litrowy silnik.
Jak jest 15 to i tak nieźle na krótkim odcinku... A ja wcale nie cisnę, po prostu pierwsze kilometry tak działają. Heh i jeszcze żeby mi ten wskaźnik zielonego liścia mówił, że coś źle robię, dał mało punktów a tu nie! Mam około 90 punktów więc nawet komputer wie, że dużo lepiej nie będzie i tylko poradę daje żebym włączył jeszcze Start/Stop, ale tak jak pisałem wyżej ja się w zasadzie mało zatrzymuję więc to niewiele da. Może tryb ECO kiedyś spróbuję heh.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Everred, no cóż 15l to troche duzo to fakt.
Jak we wtorek odbiore to bede testowal swoje 2.0 TSI.
I wciaz wracam do Teriosa, bo to 1,5 benzyna i producent podawał w miescie 9.8l/100 km, a jak jedzie zona to jest od 12,5 do 14,5l, a ja ostatnie 2 dni jezdziłem to mam od 7,9 do 8,5 l/100 km.
Nie wiem jak szanowna małzonka to robi, ale jak mnie wiozla ostatnio robiła to dosc dynamicznie i kreciła silnikiem.
Sam jestem ciekaw Kodiaqa.
Ale porownujac chocby z Honda CR-V 2.0 benzyna (a to chyba wolnossaca), bo chcialem tez taki kiedys kupic, to wlasciciel powiedzial zeby zapomnial za zejde w miescie ponizej 11l/100 km. Dlatego licze sie ze spalaniem do ok. 12 - 12,5l/100 km, no ale 14l to ja mialem w Audi S6 V8 340 KM i to musialem troche poszalec ;) oczywiscie jak na mnie :P
No i to było dawno :P jak byłem młody i piekny.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Everred

A dzisiaj dla odmiany miałem 11.9 na dokładnie tej samej trasie 5km dom/biuro ale ze względu na sobotę i mniejszy ruch średnia prędkość była 33 km/h a nie jak w ciągu tygodnia w okolicach 25. Może ma też znaczenie temperatura, bo ostatnie dni były po 33 stopnie a dziś chłodniej... Tak czy inaczej nie narzekam bo miesięcznie po mieście na tych krótkich odcinkach robię ledwo z 200 km więc ta różnica czy to 12 czy 15 litrów w zasadzie ma małe znaczenie.

ODPOWIEDZ