Kontrolka świateł mijania

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
rpp
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0TSI

Re: Kontrolka świateł mijania

Post autor: rpp »

D10ni pisze:
14 sty 2019, 10:51
Ja mam inny patent na to. Aktywowałem świecenie pozycyjnych z tyłu przez cały czas w trybie auto. Gasną tylko (razem z przednimi) gdy "zaciągnę" ręczny. Z przodu dzienne czy mijania - jestem widoczny. Z tyłu przez cały czas tyłek czerwony widać.
Tylko weź pod uwagę jedną rzecz - jak trafisz na upierdliwego policjanta to wlepi mandat.
Zgodnie z obowiązującym prawem światła dzienne nie mogą się świecić równolegle z tylnymi pozycyjnymi.

Akurat to uważam za absurd bo zwiększyłoby to zdecydowanie bezpieczeństwo (często widzę auta jadące po zmroku na światłach dziennych - z tyłu ich kompletnie nie widać).

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobKos
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4

Post autor: RobKos »

Gliniarzy interesuje tylko prędkość z suszarką w ręku i dmuchanie w balonik. W Warszawie co drugi kierowca jezdzi komórą przy uchu, bo czuje się bezkarny.
A co dopiero jakieś światła z tyłu:))

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

rpp pisze:
14 sty 2019, 15:19
Tylko weź pod uwagę jedną rzecz - jak trafisz na upierdliwego policjanta to wlepi mandat.
Zgodnie z obowiązującym prawem światła dzienne nie mogą się świecić równolegle z tylnymi pozycyjnymi.

Akurat to uważam za absurd bo zwiększyłoby to zdecydowanie bezpieczeństwo (często widzę auta jadące po zmroku na światłach dziennych - z tyłu ich kompletnie nie widać).
Nie wiem od czego to zależy, może od rodzaju homologacji, ale co prawda w "pojeździe samochodowym innym", czyli w quadzie światła dzienne świecą mi się razem z tylnymi pozycyjnymi. Może tak też może być w samochodzie?

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

rpp pisze:
14 sty 2019, 15:19
Oczywiście. Tylko że przy włączonych światłach mijania także dzienne mają być wyłączone. A wystarczy postać kilka minut z normalnym ruchem żeby zobaczyć samochód na światłach mijania z dodatkowymi ledami, bo ludzie nadal masowo samodzielnie montują DRLe nie przejmując się właściwym podłączeniem.
Poza tym, OBDeleven wożę w schowku, w razie upierdliwej kontroli grzebiąc cośtam w telefonie jestem w stanie kilkoma kliknięciami cofnąć modyfikację.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

ODPOWIEDZ