KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Re: KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Post autor: lighting »

fonus pisze:
04 kwie 2017, 22:13
Biedrona pisze:
04 kwie 2017, 22:01
Alarm wymaga ubezpieczenie
Skąd masz tę informację. To dosyć ważna sprawa. Mi nikt na to przy zamówieniu auta nie zwrócił uwagi. (Leasing bedzie więc AC wymagane) Pakiety ubezpieczenia są u nich od Allianz. Czy to gdzieś w jakimś OWU jest napisane czy gdzie?
Prawdę mówiąc jeden z dealerów też mi o czymś takim mówił (o potrzebie drugiego zabezpieczenia).
Niestety ten, u którego finalnie zamówiłem auto o tym nie wspomniał.

DO developer

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Potwierdzam.
Drugie zabezpieczenie wymagane. Zresztą to nie nowość. Kupując wcześniej inne auto kilka lat temu też alarm był niezbędnym wyposażeniem dla ubezpieczalni.

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Od co najmnniej 2-3lat czytam o systemach bezkluczykowych, a dokładniej o tym jak auta z tymi systemami znikają z posesji, garaży itp.
Możliwości kradzieży to głównie wychwycenie sygnału i kodu z kluczyka kiedy jesteśmy w restauracji czy w sklepie,a złodziej np. w garniturze w aktówce ma zestaw do wyłapania tegoż sygnału. Opcja nr 2. Smacznie sobie śpimy, a złodziej pod naszym domem urządzeniem już za 400zł z allegro wzmacnia sygnał a kluczyka leżącego w domu. Auto miga światłami, zamki się otwierają i może jechać. Zwykle nie trwa to nawet minuty, a i ryzyko dla nich małe bo nie robią niczego podejrzanego. Wchodzą do auta jak do swojego bo mu to na pozwolił właściciel, dla którego jednak wygoda okazała się ważniejsza i lepsza od kluczyka. Sory koledzy ale naprawdę dużo więcej by Wam zajęło otwarcie auta z pilota i odpalenie kluczykiem?
Cały czas są informacje o tym wynalazku i zestawienia marek, które to stosują i jak je kradną. W autach za pół miliona i więcej systemy obchodzą jak chcą, a producenci cicho siedzą bo to dla nich cholernie niewygodny temat. Jednak nie niewygodny na tyle by to jednak wycofać. Kiedyś to przynajmniej złodziej coś przy aucie musiał pogrzebać. Teraz wręcz same mu się otwiera lub mu je otwieracie. Ja w obecnym aucie zrezygnowałem z opcji wyżej wyposażenia, aby nie mieć tego badziewia. Nie ma też przez to ledów, ale co mi po nich jak mi auto buchną.
Jak miałem brać Kodiaqa w Ambition to nie to mówiłem pakietu Fresh, na co sprzedawca spytał- ale czemu, przecież taki tani i w ogóle. Ja mu na to, że jest w nim system Keyless i wolę mieć gorsze radio ale spać spokojnie, że rano jeszcze będzie auto w którym mam mieć te radio.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

DO developer

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

rafalhtc pisze:
04 kwie 2017, 22:37
....
Sory koledzy ale naprawdę dużo więcej by Wam zajęło otwarcie auta z pilota i odpalenie kluczykiem?
....
idąc Twoim tropem, tak samo można "ukraść" sygnał z pilota, a obejść sam kluczyk i immobilizer to dla złodzieja żadna przeszkoda.
jeśli dostanie zlecenie na auto, to pewnie je ukradnie bez względu na to jak je zabezpieczysz.
jest jeszcze opcja otwierania auta normalnie, kluczykiem wkładanym do zamka - podobno jest to bardzo eleganckie - jest jeszcze bezpieczniej !

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Tomala72 pisze:
04 kwie 2017, 22:36
Potwierdzam.
Drugie zabezpieczenie wymagane. Zresztą to nie nowość. Kupując wcześniej inne auto kilka lat temu też alarm był niezbędnym wyposażeniem dla ubezpieczalni.
Są też ubezpieczalnie, które ubezpieczają auta z jednym zabezpieczeniem do 200k, a czasem i droższe. W większości takie pakiety ubezpieczeń maja tylko salony. Chyba Compensa ma takie warunki.
Z drugiej strony jak jest jedna lub dwie firmy, które ubezpieczają w ten sposób, to tez stawki bywają wyższe od pozostałych i wtedy na jedno wyjdzie, czy zapłacimy za alarm czy więcej za ubezpieczenie.

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Dzięki. Z OWU AC Allianz wynika że : "Jeżeli nie umówiono się inaczej, warunkiem zawarcia Umowy ubezpieczenia jest wyposażenie pojazdu we wskazane przez Allianz przed zawarciem Umowy ubezpieczenia Urządzenia zabezpieczające przed Kradzieżą. Lista zamontowanych w pojeździe Urządzeń zabezpieczających przed Kradzieżą jest wskazana w Polisie. Ubezpieczony jest zobowiązany utrzymywać w stanie sprawnym wszystkie określone w umowie ubezpieczenia Urządzenia zabezpieczające przed Kradzieżą przez cały okres ubezpieczenia."

Czyli trzeba zobaczyć do polisy. Natomiast definicja Urządzenia zabezpieczającego przed kradzieżą jest taka:
"mechaniczny lub elektroniczny system zabezpieczenia przeciwkradzieżowego, wymagany przez Allianz przy zawarciu umowy ubezpieczenia, który jest sprawny i trwale zamontowany w procesie produkcji pojazdu, lub urządzenie homologowane zgodnie z obowiązującymi w kraju produkcji danego urządzenia przepisami zamontowane przez podmiot posiadający autoryzację (licencję) producenta danego urządzenia do montażu tego urządzenia."

W sumie to immobiliser oraz zamek kierownicy to dwa urządzenia - tak tylko teoretyzując

rafalhtc

Rafał piszesz: ....idąc Twoim tropem, tak samo można "ukraść" sygnał z pilota, a obejść sam kluczyk i immobilizer to dla złodzieja żadna przeszkoda.

Faktycznie mozna9 ukraść sygnał z pilota ale musisz go akurat użyć by w tym samym momencie aby złodziej mógł wyłapać sygnał stojąc gdzieś niedaleko. To trudniejsze bo musi zrobić to praktycznie w tym samym momencie. Dodatkowo nowoczesne piloty od alarmu mają zmienny kod, który za każdym razem będzie inny i jak złodziej przechwyci to za chwilę i tak kod już będzie nie ten. Wtedy musi użyć bardziej sprytnego urządzenia- niestety takowe oczywiście są ale to już jeden plus rozwiązania tradycyjnego pilota. Złodziej musi się zastanawić i coś zrobić, a w keyless nie musi.
Owszem stacyjke i imo można obejść ale jednak trzeba. A jak mamy dostęp bezkluczykowy to dla złodzieja w dzisiejszych czasach kradzież auta wymaga od niego mniej wysiłku bo Keyless daje mu takie możliwości jak właścicielowi auta. Czyli podchodzi, otwiera, odpala, odjeżdża. Nie musi nic grzebać, podłączać komputera do stacyjki. Normalne metody też nie trwały długo ale jednak coś trwały, a w keylessie to sekundy.
Czytałem o tym masę artykułów, widziałem filmiki i rozmawiałem z elektromechanikiem samochodowym. Wszędzie te same wnioski- to jedno z najgorszych rzeczy i pomysłów producentów aut. Większość sprzedawców w salonach jak się poruszy ten temat to zaczyna się jąkać bo są też świadomi jaki to bubel. Pytanie czy już ubezpieczalnie lub kiedy zaczną to brać pod uwagę przy wyliczaniu składki i doliczać do polisy kiedy auto będzie miało Keyless. Dla nich w przypadku AC to raczej także nie jest dobrym elementem wyposażenia.

rafalhtc

Fonus zamka nie uznają ;)

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

rafalhtc pisze:
05 kwie 2017, 8:25