Ps. Oglądałem VW Allspace, hmm... niestety Dużo lepiej wykończony wg mnie... Ciekawe jaki będzie Seat ? No i za ile, bo VW jednak sporo droższy od Skody.
Pierwsze wrażenie - tak, czy nie?
-
Michał_Wawa
- Samochód: Kodiaq
Re: Pierwsze wrażenie - tak, czy nie?
Ja chcę bardzo prostą wersję raczej. A takich nie ma w necie. Żona ma nim wozić dzieci do szkoły, nie potrzeba mi tdi 190 4x4 dsg 
Ps. Oglądałem VW Allspace, hmm... niestety Dużo lepiej wykończony wg mnie... Ciekawe jaki będzie Seat ? No i za ile, bo VW jednak sporo droższy od Skody.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Michał_Wawa
- Samochód: Kodiaq
Jestem po długiej próbnej jeździe. Oczywiście tdi190 dsg style z dodatkami czyli coś czego bym na pewno nie kupił. Anyway: auto mi się podoba, rodzinie też. Główne zdziwienie dla mnie to dsg. Jeździłem automatami w mocniejszych autach i było ok. A tutaj.... eeee... Biegi zmienia normalnie, czyli dobrze, ale reakcja na kick down i słabość na starcie to lipa jest.
Bardzo fajnie gra Canton. Zegary ok, Na Pewno bym nie wziął wirtualnych. Mogłoby być ciut bardziej miękkie zawieszenie, i to auto ma '18, co to by było na '19 to strach się bać. Wyciszenie chyba ok, choć jutro jeszcze przegonię ją autostradą i zobaczymy.
Wnioski: zamówię. Choć czy doczekam te minimum pół roku to nie jestem pewien
Sorki, edytuję: auto ma '19 Triglav (ciemno było), także na '18 powinno być miodzio.
Bardzo fajnie gra Canton. Zegary ok, Na Pewno bym nie wziął wirtualnych. Mogłoby być ciut bardziej miękkie zawieszenie, i to auto ma '18, co to by było na '19 to strach się bać. Wyciszenie chyba ok, choć jutro jeszcze przegonię ją autostradą i zobaczymy.
Wnioski: zamówię. Choć czy doczekam te minimum pół roku to nie jestem pewien
Sorki, edytuję: auto ma '19 Triglav (ciemno było), także na '18 powinno być miodzio.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2018, 22:04 przez Michał_Wawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
RobKos
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4
Kodiaq jest idealny na dłuższe wyprawy.Michał_Wawa pisze: ↑25 paź 2018, 13:20Ja chcę bardzo prostą wersję raczej. A takich nie ma w necie. Żona ma nim wozić dzieci do szkoły, nie potrzeba mi tdi 190 4x4 dsg
Na wypady z dziećmi do szkoły to raczej mniejszy samochód...
też mi się wydaje że to jest bardziej rodzinowóz wyprawowy a nie dzieciowóz doszkolny
Michał_Wawa co do Twoich spostrzeżeń to miałem dokładnie takie same, jechałem 190 4x4 TDI na 19" i było za twardo potem Pani włączyła Comfort w DCC i było ekstra ale spytalem jak byłoby bez systemu w wersi style na 19" powiedziala o tak "normal"
szczękę zgubiłem prawie
więc zamówiłem style ale na 18" co do zegarów, wiem że to gadżet ale ja go wziąłem bo jestem informatykiem, natomiast nie zwróciłem na cantona uwagi bo nikt mi go nie zaprezentował podczas jazdy próbnej, co do DSG hmmm no cóż teraz to muł... kiedyś DSG to było DSG teraz to jest dwusprzęgłowy wołek, ale opóźnienie w podaniu mocy silnika na napęd jest celowe i chroni skrzynię przed pierwszym przyłożeniem momentu na skrzynię DSG aby jej nie uszkodzić, kickdown to raczej "teoria" już teraz ja zadowolę się 150 km bo to nie jest wersja wyścigowa
Mimo ogromnego komfortu ,podobno i wyciszenia to tutaj na forum często jest zaznaczane że do 150 jest ok moim zdaniem do 180 jest ok
z drugiej strony to nie prędkość przy której się gada bo się trzeba deczko skupić na jeździe...
Kiedyś się mówiło że mercedes GLK to taka C Klasa podwyższona i prowadzi się tak samo, moim zdaniem Kodiaq prowadzi się o niebo lepiej niż GLK.
szczękę zgubiłem prawie
Mimo ogromnego komfortu ,podobno i wyciszenia to tutaj na forum często jest zaznaczane że do 150 jest ok moim zdaniem do 180 jest ok
z drugiej strony to nie prędkość przy której się gada bo się trzeba deczko skupić na jeździe...
Kiedyś się mówiło że mercedes GLK to taka C Klasa podwyższona i prowadzi się tak samo, moim zdaniem Kodiaq prowadzi się o niebo lepiej niż GLK.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Kodiaq, to auto uniwersalne. Sam wożę młodego do szkoły, ale i tu się zaczyna
Zaraz potem zdarza mi się pojechać w trasę i wtedy, auto jest nie do przecenienia. Jest stworzone do długich tras, wręcz rozleniwia z z automatem to juz w ogóle. Miałem wiele aut, ale Kodiaq jak na razie to najlepsze co miałem ze względu na swoja uniwersalność. Trza wjechać do lasu, przejechać po szutrze, błocie, pociągnąć 190 autostradą (nota bene do tej prędkości Kodiaq ze 150 km dieselem nie ma żadnych problemów), pojechać z rodziną i bagażem, przewieźć towar, drzewo do kominka, ciesząc się jednocześnie komfortem, dobrym audio i ładnym środkiem - proszę bardzo. taki jest właśnie Kodiaq. Co do DSG, to kiedyś te skrzynie były ostrzejsze, ale to w wydaniu 6 biegowym. DSG 7 biegów jakby złagodniała, a wręcz czasami przymuli i potrafi szarpnąć, ale tak dobrana jest do charakteru auta. Osobiście uważam, że czasy się zmieniły i są fajniejsze automaty od DSG, ale ogolnie jest ok. W trybie S jest już całkiem spoko. Co do Cantona to tu Wam oszczędzę, bo produkuję się na ten temat we właściwym wątku, ale mówiąc krótko jest lepiej niż dobrze 
Dużą zaletą jest niskie spalanie disela 150 KM (nie wiem jak jest ze 190 km) i całkiem ok wyciszenie. Mój sąsiad był natomiast zaskoczony twardością zawieszenia (sam ma octavie, a jego żona golfa). Dla mnie jest ok, wręcz po ostatnim aucie jakie miałem - Mondeo MK V, to jest nawet za miękko
Pomijając trzeszczące czasami plastiki (teraz o tym zapomniałem bo chłodne lato mamy tej jesieni), to jest to naprawdę kawał fajnej fury.
Dużą zaletą jest niskie spalanie disela 150 KM (nie wiem jak jest ze 190 km) i całkiem ok wyciszenie. Mój sąsiad był natomiast zaskoczony twardością zawieszenia (sam ma octavie, a jego żona golfa). Dla mnie jest ok, wręcz po ostatnim aucie jakie miałem - Mondeo MK V, to jest nawet za miękko
Pomijając trzeszczące czasami plastiki (teraz o tym zapomniałem bo chłodne lato mamy tej jesieni), to jest to naprawdę kawał fajnej fury.
-
RobKos
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4
wczoraj wróciłem z trasy, jechałem S8 i A2, średnio 140-160km/h, spalanie wyszło 8,3l/100Malenstwo8 pisze: ↑09 lis 2018, 8:14...Dużą zaletą jest niskie spalanie disela 150 KM (nie wiem jak jest ze 190 km) i całkiem ok wyciszenie. ....
żałuję, że aktywny tempomat mam do 160km/h
Pierwsze wrazenie przed czy po zakupie?
Moje przed bylo kiepskie. Kodiaq nie podszedl mi, chcialem Tiguana. Robil wrazenie wewnatrz lepiej wykonczonego ale to tylko wrazenie bo ogladalem w salonie RLine za ktory nie warto tyle doplacac. Byl jednak mniejszy, a Allspace juz za drogi bo celowalem w bogate wyposazenie.
Moja rodzinka chciala od poczatku Kodiaqa. W pewnym momencie odczucia estetycznie odwrocily sie w strone Miśka i tak juz zostalo. W miedzyczasie rozwazalismy rozne opcje w podobnym budzecie jak XC60, Koleos, X3, Tuscon, Rav4, czy CRV ale wygral Kodiaq. Takie marki jak BMW czy Volvo przegraly z wyposazeniem. Na Auto czekalismy 3 miesiace i przez ten okres ciagle zastanawialismy czy to byl dobry wybor. No i teraz wiem, ze zdecydowanie tak
Moje przed bylo kiepskie. Kodiaq nie podszedl mi, chcialem Tiguana. Robil wrazenie wewnatrz lepiej wykonczonego ale to tylko wrazenie bo ogladalem w salonie RLine za ktory nie warto tyle doplacac. Byl jednak mniejszy, a Allspace juz za drogi bo celowalem w bogate wyposazenie.
Moja rodzinka chciala od poczatku Kodiaqa. W pewnym momencie odczucia estetycznie odwrocily sie w strone Miśka i tak juz zostalo. W miedzyczasie rozwazalismy rozne opcje w podobnym budzecie jak XC60, Koleos, X3, Tuscon, Rav4, czy CRV ale wygral Kodiaq. Takie marki jak BMW czy Volvo przegraly z wyposazeniem. Na Auto czekalismy 3 miesiace i przez ten okres ciagle zastanawialismy czy to byl dobry wybor. No i teraz wiem, ze zdecydowanie tak
-
martii
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 190KM
Mi allspace wyszedł 206tys czyli 23tys drożej od miśka a to juz dużo. Za XC60. Stelvio czy X3 trzeba dac grubo ponad 250 a to juz nie mój budżet.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Jeśli ktoś ma budżet na samochód do 190 000 to Kodiaq wszystkich zamiata wyposażeniem za te pieniądze. Wiem co piszę bo przerobiłem zakup auta o dwie klasy wyżej. Wtedy płacisz za każdy dodatek ekstra. Oczywiście są rabaty...