Rezerwa i 0km zasięgu po zatankowaniu

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Re: Rezerwa i 0km zasięgu po zatankowaniu

Post autor: Malenstwo8 »

Dla mnie to tyranie auta, ale nie moja piaskownica, nie moje zabawki 😉
Prosta droga do zatarcia pompy paliwa, uszkodzenia wtrysków itd.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Tak. U mnie była taka sytuacja. Świeciła się już rezerwa od 20km - zostało dolane 8 litrów a wskazówka poziomu paliwa nie drgnęła. Kolejna dolewka 10 litrów i wszystko wróciło do normy.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

klimas7 pisze:
28 sie 2020, 8:53
Z ciekawości, tak bardzo nie ufasz innym stacjom? Domyślam się, że nie bierzesz faktur, bo nie bawiłbyś się w tak niskie kwoty, ale czas nadal ucieka na takie tankowanie, także zastanawiam się skąd ta niechęć do innych stacji. No i daj znać komu tak ufasz :)
Nie tyle nie ufam ale nie daje się okradać bo jeśli na jednej stacji tego samego koncernu litr paliwa kosztuje 4,98 a na innej oddalonej o 30km którą i tak mam po drodze 4,52 to chyba normalne że każdy by tankował gdzie taniej, bo na całym baku to różnica 30zł ;-)
Faktur nie biorę bo auto użytkuje prywatnie więc nie oszukujmy się to byłoby zwykłe oszustwo ;-)
Malenstwo8 pisze:
28 sie 2020, 10:34
Dla mnie to tyranie auta, ale nie moja piaskownica, nie moje zabawki 😉
Prosta droga do zatarcia pompy paliwa, uszkodzenia wtrysków itd.
Od kiedy to pompa zaciera się i wtryski uszkadzają od pracy na mokro? Takie rzeczy zdarzają się przy pracy na sucho, a wtryski uszkadzają przy niewłaściwej jakości paliwa ;-)
Poza tym zazwyczaj tankuje do pełna to była wyjątkowa sytuacja której powód opisany został powyżej ;-)

Ale wracając do tamatu po zatankowaniu kolejnych 5 litrów sytuacja się nie zmieniła, po dojechaniu do wspomnianej stacji oddalonej o 30km przy tankowaniu do pełna weszło około 48 litrów i wszystko wróciło do normy, pozostały zasięg pokazuje na 680km, czyli jest tak jak napisał stinger, po raz kolejny dzięki za sprawdzone info, a innym za złośliwe docinki ;-)
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

Brawo, zaoszczędziłeś 22zł :-)
Podoba mi się to brytyjskie chyba podejście, że skoro pytasz jakie jest zużycie paliwa samochodu, to cię na niego nie stać :-P
Nie wiem jak doszedłeś do okradania i do oszustwa i chyba nie chcę śledzić Twojego toku myślenia. Chcę Ci tylko napisać że nie "każdy by tankował gdzie indziej". I wcale nie chodzi o rozrzutność, tylko o szanowanie pieniędzy wydanych na auto. I na przykład o wiedzę, że mimo że stacje są tego samego koncernu, to co lejesz z dystrybutora może się czasem różnić.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

A kto tu pyta o zużycie paliwa?

Szczerze powiedziawszy czytając wasze posty w tym jak i innych tematach to odechcewa się obecności na tym forum, takie nic nie wnoszące posty pełne nienawiści zasługują tylko na upomnienia, a w konsekwencji na bana na forum. Śmieszą mnie teksty o traceniu czasu na dodatkowe tankowanie pisane przez osoby które tracą czas na pisanie nic nie wnoszących postów. Albo czepianie się mojego toku myślenie, wejście jeden z drugim zastanówcie się i pomyślcie trochę zanim napiszecie kolejnego nic nie wnoszącego posta, myślenie nie boli, więc nie bójcie się tego ;-)

Prośba do administratorów i moderatorów o przyznawanie ostrzeżeń dla wszystkich piszących takie hejterskie nic nie wnoszące posty, bo to naprawdę nie fajnie się czyta a poza tym obniża poziom forum.
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

@TOMEQ w mojej wypowiedzi nie ma kszty hejtu. Już Ci napisałem, że Twoja piaskownica...
Pozwolę sobie tylko z doświadczenia poinformować Cię, że kwota zaoszczędzona na tym tankowaniu jest niczym w porównaniu do problemów o jakie się prosisz. W dużym skrócie - pompa smarowana jest paliwem. Poziom 5 l jest poziomem, który przy zakrętach, hamowaniach, ogólnie przeciążeniach, nie zakrywa pompy paliwa. Jest to zwyczajnie za mało. W takich to momentach właśnie, pompa jest odkryta, a więc niesmarowana. Co do wtrysków, ok to benzyna jak widzę w Twoim podpisie, ale nie chodzi tu o smarowanie, a o syf, który ciągnie pompa z dna baku, jeżeli paliwa jest za mało i to on może spowodować uszkodzenie, zapchanie wtrysków. Szczęście w nieszczęściu, że nasz benzynę, bo diesel nie wybacza za długo takich tortur 😉
Natomiast spoko, napisałeś, że to wyjątkowa sytyacja, więc luz. Od jednego razu nic się nie stanie 😉
Co do innych postów, to albo nigdy nie byłeś na innych forach, albo przesadzasz. To forum jest naprawdę kulturalne.
I na koniec jeżeli jest paliwo po 4,98, a 30 km dalej po 4,52, to nie, nie każdy by tankował po 4,52. Ja bym zatankował za 4,98 i nie mówię, że cały zbiornik (choć pewnie tak) ale chociaż te 15-20 litrów. , raz, żeby nie tyrać auta, a dwa, dla pewności, że dojadę na tą drugą stację.

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Wrzucamy na luz i w pokojowej atmosferze dyskusje prowadzimy dalej.
Staram się być bezstronny i każdej ze stron przyznaję (choć częściową) rację.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

dratuszny
Samochód: Passat B7 DSG TDI 170 KM

Post autor: dratuszny »

Malenstwo8 pisze:
28 sie 2020, 20:50
@TOMEQ w mojej wypowiedzi nie ma kszty hejtu. Już Ci napisałem, że Twoja piaskownica...
Pozwolę sobie tylko z doświadczenia poinformować Cię, że kwota zaoszczędzona na tym tankowaniu jest niczym w porównaniu do problemów o jakie się prosisz. W dużym skrócie - pompa smarowana jest paliwem. Poziom 5 l jest poziomem, który przy zakrętach, hamowaniach, ogólnie przeciążeniach, nie zakrywa pompy paliwa. Jest to zwyczajnie za mało. W takich to momentach właśnie, pompa jest odkryta, a więc niesmarowana. Co do wtrysków, ok to benzyna jak widzę w Twoim podpisie, ale nie chodzi tu o smarowanie, a o syf, który ciągnie pompa z dna baku, jeżeli paliwa jest za mało i to on może spowodować uszkodzenie, zapchanie wtrysków. Szczęście w nieszczęściu, że nasz benzynę, bo diesel nie wybacza za długo takich tortur 😉
Natomiast spoko, napisałeś, że to wyjątkowa sytyacja, więc luz. Od jednego razu nic się nie stanie 😉
Co do innych postów, to albo nigdy nie byłeś na innych forach, albo przesadzasz. To forum jest naprawdę kulturalne.
I na koniec jeżeli jest paliwo po 4,98, a 30 km dalej po 4,52, to nie, nie każdy by tankował po 4,52. Ja bym zatankował za 4,98 i nie mówię, że cały zbiornik (choć pewnie tak) ale chociaż te 15-20 litrów. , raz, żeby nie tyrać auta, a dwa, dla pewności, że dojadę na tą drugą stację.
W 100% zgadzam się z kolegą

ODPOWIEDZ