Jak zapewne widziałeś brałem udział w dyskusji też na tym forum. I w TSI pisano że jest DQ381 a w TDI DQ500…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wymiana oleju DSG
-
Arkady
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI; 4x4; 2018; 7 os.
Re: Wymiana oleju DSG
Jednak sednem mojego pytania było, czy wykręcać o ileś plastikową rurkę przy wymianie oleju.RobertG7 pisze: ↑25 paź 2025, 9:34Nie do końca jest tak jak myślisz z tymi skrzyniami:borek pisze: ↑24 paź 2025, 21:19Masz DQ381. W 2.0 TSI w Kodiaqu nie było DQ500. Ja mam TSI 190 koni i mam DQ381.Arkady pisze:To ja zapytam bardziej praktycznie. Silnik 2.0 TSI, 180 KM, DQ500.
Z tego co się wywiedziałem, po napełnieniu skrzyni olejem należy odpalić silnik, powachlować biegami, nagrzać olej.
Odkręcić korek spustowy (metalowy) i wykręcić o ileś plastikową rurkę i zlać nadmiar oleju.
Czy tę rurkę naprawdę należy wykręcić do ustalenia poziomu oleju?
A co należy zrobić przy wymianie oleju nie wiem, na wymianę oddałem do warsztatu zajmującego się automatami
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
viewtopic.php?f=12&t=65&start=10
Kody wyposażenia mojego auta 0EX wskazują że jest DQ500.
hej Robert czytałem, że wymieniłeś oleje i w mostach i w dyfrze, powiedz proszę, czy jesteś po czasie zadowolony z serwisu i gdzie to zrobiłeś - też planuję, a jestem również z Wawy, i właśnie skończyła mi się gwarancja! Ps. miałeś jakieś polecenie na ten a nie inny zakład? pozdrawiamRobertG7 pisze: ↑06 cze 2025, 18:53Witam, tak informacyjnie dla potomnych![]()
Dziś robiłem wymiany olejowe oprócz silnika, po przebiegu 35tys km. Serwis niezależny
1. Wymiana oleju DSG z wkładem filtra (oczywiście wymiana statyczna, bo taką się w DSG stosuje)
2. Wymiana oleju haldex z czyszczeniem sitka
3. Wymiana oleju w przekładni kątowej
4. Wymiana oleju w tylnym moście
Olej do DSG i filtr oryginał VW
Oleje do reszty Revanol
Koszt netto za całość z robocizną: 2040zł, nie wiem ile by to w ASO kosztowało, ale kilka PLN-ów więcej napewno
Marcin
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Robiłem do w DGW w Ożarowie. Ale nie wiem czy bym polecił, serwis trwa 3-4 godziny, nie ma tam za bardzo gdzie ten czas przeczekać, no i nie widać wtedy co tak naprawdę robią z autem. Myślałęm, że z takimi poleceniami i ocenami lepiej wygląda ten zakład, ale nie wygląda
Szukałbym innego następnym razem
Dzięki Kolego!RobertG7 pisze: ↑02 gru 2025, 14:20Robiłem do w DGW w Ożarowie. Ale nie wiem czy bym polecił, serwis trwa 3-4 godziny, nie ma tam za bardzo gdzie ten czas przeczekać, no i nie widać wtedy co tak naprawdę robią z autem. Myślałęm, że z takimi poleceniami i ocenami lepiej wygląda ten zakład, ale nie wyglądaSzukałbym innego następnym razem
Marcin
Ja dziś dzwoniłem do ASO Wawer . Za DSG z filtrem chcą ok 2k, za dyfer ok 800, a mostów nie tykają, tylko po naprawach powypadkowych ...Marcin B. pisze: ↑02 gru 2025, 17:30Dzięki Kolego!RobertG7 pisze: ↑02 gru 2025, 14:20Robiłem do w DGW w Ożarowie. Ale nie wiem czy bym polecił, serwis trwa 3-4 godziny, nie ma tam za bardzo gdzie ten czas przeczekać, no i nie widać wtedy co tak naprawdę robią z autem. Myślałęm, że z takimi poleceniami i ocenami lepiej wygląda ten zakład, ale nie wyglądaSzukałbym innego następnym razem
Marcin