Witam wszystkich,
borykam się z problem wibracji w silniku 1.5 TSI ze skrzynią manualną, auto z 2021r (MR17) przebieg około 75kkm (silnik DPCA). Jestem jego drugim właścicielem i po ponad roku użytkowania, gdzie jeździło się świetnie, silnik chodził równiuteńko, brak różnicy w pracy 2 czy 4 cylindrowym zaczęło drgać. Stało się to dokładnie po zeszłej zimie. Na początku wibracje były delikatne ale z biegiem czasu nabrały na sile. Drgania najbardziej są odczuwalne w przedziale obrotów 2000-2500, czuć je na kierownicy i na fotelu kierowcy. Z pewnością ktoś powie że ten typ tak ma. No nie, drgania są na tyle uciążliwe że nie da się tym autem nigdzie dalej pojechać. Wibracje pojawiają się tylko w trybie 2 cylindrowym, gdy dodamy gazu problem ustępuje, więc nie ma w tym winy zawieszenie. Dodatkowo na postoju jak i w ruchu czuć bardzo duże wibracje na poziomie 1100 obrotów - ruszając pod obciążeniem (pod górę) lub turlając się w korku. Wibracje są na tyle duże że rezonuje nadwozie.
Posiadam 4 letnią gwarancje i jeżdżę z tym problemem od zeszłego roku, jednak bez większego skutku. Zostało wymienione koło dwumasowe, ponowne ustawienie mocowania silnika i skrzyni jednak drgania nie ustąpiły. Brak błędów w sterownikach. Serwis rozkłada ręce.
Czy może ktoś z Szanownych Kolegów spotkał się bądź doświadczył podobnego problemu ?
Wibracje 1.5 TSI tryb eco (2 cylindrowy) i na postoju
-
Tartacznik
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.5TSI 2021r. [MR17] DPCA Manual
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Re: Wibracje 1.5 TSI tryb eco (2 cylindrowy) i na postoju
Sprawdź kolektor dolotowy, czy nie zabity nagarem.
Co znaczy, że ASO rozkłada ręce? Przecież auto na gwarancji, niech wymieniają po koleji, niech wymienią silnik jak nic im do głowy nie przychodzi. Chyba po to jest gwarancja, żeby się nie martwić awarią.
Co znaczy, że ASO rozkłada ręce? Przecież auto na gwarancji, niech wymieniają po koleji, niech wymienią silnik jak nic im do głowy nie przychodzi. Chyba po to jest gwarancja, żeby się nie martwić awarią.
Ja mam 1,4tsi u mnie podczas jazdy w trybie 2cylindrów byly wibrację chodził jak traktor nie mogłem się skupić na normalnej jezdzie również przy załączaniu był taki odgłoś metaliczny jak jakś spręzynka uderzająca w metalowy element ,bardzo mnie to irytowało zdecydowałem się na mapowanie silnika wyłaczyli mi ten tryb 2cyl i przy okazji +20km cała operacja kosztowała mnie 1000 zł i w końcu mam normalny samochód spalanie praktycznie takie same jak miałem wcześniej 
-
Tartacznik
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.5TSI 2021r. [MR17] DPCA Manual
Tyle znaczy że nie ma błędu w sterowniku silnika, więc nic nie zrobią. Pewnie masz rację z dolotem ale nie ruszam bo to będzie powód do odmowy realizacji gwarancji.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Z góry przepraszam za moją irytacjęTartacznik pisze: ↑04 lut 2025, 19:29Tyle znaczy że nie ma błędu w sterowniku silnika, więc nic nie zrobią. Pewnie masz rację z dolotem ale nie ruszam bo to będzie powód do odmowy realizacji gwarancji.
Co do dolotu to w normalnym warsztacie sprawdzą, to akurat gwarancji Ci nie skasuje, a będziesz miał spokojną głowę, że zajrzałeś.
Witam.
Posiadam passata b8 1.5 tsi 150 km 44 tys km . Auto kupiłem od brata i jestem drugim właścicielem. Posiadam identyczne objawy jak opisał p.Tartacznik . Dodatkowo wystąpiło lekkie mrowienie kierownicy w zakresie 1400-1600 obr. oraz na bjegu jałowym a po zwolnieniu blokady kierownicy mrowienie ustepuje. Delikatne wibracje pojazdu w trybie eco nie występują zawsze .
Chodzi mi po głowie wymiana poduszki silnika tylko czy to coś da? A i jeszcze mam wrażenie że tryb eco załącza się o wiele razy częściej niż kiedyś i nie musi być to dłuższa stała prędkość .
. Prośba do kolegi o info jeżeli znajdzie przyczynę.
Posiadam passata b8 1.5 tsi 150 km 44 tys km . Auto kupiłem od brata i jestem drugim właścicielem. Posiadam identyczne objawy jak opisał p.Tartacznik . Dodatkowo wystąpiło lekkie mrowienie kierownicy w zakresie 1400-1600 obr. oraz na bjegu jałowym a po zwolnieniu blokady kierownicy mrowienie ustepuje. Delikatne wibracje pojazdu w trybie eco nie występują zawsze .
Chodzi mi po głowie wymiana poduszki silnika tylko czy to coś da? A i jeszcze mam wrażenie że tryb eco załącza się o wiele razy częściej niż kiedyś i nie musi być to dłuższa stała prędkość .
. Prośba do kolegi o info jeżeli znajdzie przyczynę.
W trybie ACT przejeździłem może 1 rok i powiem jedno, może i to dobre (ale raczej nie) ale nie do takiego wielkiego kloca jak Kodiaq.
ASO umywa ręce, pozostało tylko wyprogramowanie tego cudu techniki i tak się stało.
ASO umywa ręce, pozostało tylko wyprogramowanie tego cudu techniki i tak się stało.