Odgrzybianie klimatyzacji

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
lu_jan
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0

Odgrzybianie klimatyzacji

Post autor: lu_jan »

Chciałbym samodzielnie odgrzybić klimatyzację. Wymiana filtra jest banalna, nie wiem tylko gdzie wetknąć rurkę odgrzybiacza. Nie interesują mnie żadne bomby, psiki wewnątrz auta tylko oprysk parownika. Orientuje się ktoś gdzie wetknąć wężyk?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Re: Odgrzybianie klimatyzacji

Post autor: TymekF »

lu_jan pisze:
11 lut 2024, 19:37
Chciałbym samodzielnie odgrzybić klimatyzację. Wymiana filtra jest banalna, nie wiem tylko gdzie wetknąć rurkę odgrzybiacza. Nie interesują mnie żadne bomby, psiki wewnątrz auta tylko oprysk parownika. Orientuje się ktoś gdzie wetknąć wężyk?
Jak już chcesz się bawić, to zdejmij/odkręć osłonę, włącz klimę i zobacz skąd kapie. ;)
Tam wetknij wężyk i psikaj.
Można też przez wejście powietrza przez filtr i wentylator, ale tego rozwiązania raczej nie polecam.

Może to pomoże:
viewtopic.php?t=1076
powinno się zdezynfekować cały parownik porządnym środkiem ( dostęp do parownika np. poprzez karbowaną rurkę chłodzenia schowka - po stronie pasażera pod schowkiem )

Rainder
Samochód: Bmw x1 f48

Post autor: Rainder »

Witam, ma ktoś jakiś filmik lub zdjęcia, bądź instrukcje gdzie dostać się rurka do parownika. Od spodu schowka jest osłona z pianki i jakiś wentylator, czy gdy się go ściągnie, będzie możliwość dostać się do parownika? Ktoś już ogarniał temat?

Znalazłem taki filmik i chyba będzie to wszystko wyglądać podobnie, także po weekendzie pewnie zabiorę się za czyszczenie i dam znać, bo nigdzie nie ma informacji do kodiaqa.

mentos2504
Samochód: Kodiaq Clever 2.0 TDI, 4x4, 200KM

Post autor: mentos2504 »

Dokładnie. Należy wyjąc wentylator, ale pierwsze ściągnąć osłonę zapinaną na jeden klips potem odkręcić osłonę pod wentylatorem. Dwie śruby torx. Nastepnie trochę podginasz w dół ten plastik ze strzałeczką i przekręcasz wentylator w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara. Wtedy jest super dostęp do kanału. Ja zawsze potem mam problem włożyć go na miejsce. Trochę ręce bolą, ale nie ma tragedii.

Rainder
Samochód: Bmw x1 f48

Post autor: Rainder »

Dzięki temat ogarnąłem dopiero dziś, już ładnie smierdzialo z klimy. Temat dość prosty, ale jak się pierwszy raz robi to trochę denerwuje bo nie wiadomo co z czym itd 🤣. Wentylator nie chciał się zdjąć jak przekrecilem, później faktycznie trzeba trochę poprobowac żeby go włożyć ale zaskoczył mi na szczęście w miarę szybko. Klima odgrzybieniona pianka Nanoclean. Myślę że teraz będzie dobrze, cała puszka poszła i ładnie lało pod spodem samochodu.

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

opisz dokładnie jak to demontowałeś....

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

A koniecznie trzeba rozbierać samochód? Nie wystarczy na przykład ozonowanie czy też inny szprej na pół godziny w samochodzie z włączonym wewnętrznym obiegiem?

ODPOWIEDZ