Opony wielosezon

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Juiceman
Samochód: KODIAQ L&K 2.0 TDI 4X4 MR20

Opony wielosezon

Post autor: Juiceman »

Hejka,

Jakie polecicie opony wielosezonowe? Michelin czy coś jeszcze?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Re: Opony wielosezon

Post autor: artly »

Ja mam Goodyear Vector4season i są ok wcześniej miałem Nokiany wielosezonowe i też byłem zadowolony.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Do swojego założyłem Pirelli Cinturato All Season SF3 235/50R19 103 W XL FR SEAL INSIDE. Uszczelka w środku opony. Mata żelowa przyklejona od wewnątrz na szerokość bieżnika. Funkcja jak mleko w rowerowych. Gumy mają dobre opinie w testach i są ciche.

Awatar użytkownika
maq

Dzisiaj pierwszy raz pojeżdżone po śniegu i lodzie na bocznych drogach. Opony trzymają doskonale. Żeby zabuksowaly, to noga w podłodze, inaczej nie będzie żadnego uślizgu. Na zakrętach ani razu nie stawiało auta bokiem, chociaż było nieco prowokowane.
Do tej pory przejechałem na nich ze dwa tysięce kilometrów. Autostrady, drogi krajowe. Sucho i w deszczu. Temperatury raczej poniżej 5°. Zero wątpliwości. Do tego ciche. Jedyna uwaga, to muszę jechać na ważenie ponownie. Czuć małe wibracje przy prędkościach autostradowych. Uszczelka wewnątrz to dodatkowa masa. Pewnie optymalizacja na feldze usunie sprawę. Ale nawet, jeżeli nie, to jest to znikoma niedogodność.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

maq pisze:
03 sty 2025, 20:37
Jedyna uwaga, to muszę jechać na ważenie ponownie. Czuć małe wibracje przy prędkościach autostradowych. Uszczelka wewnątrz to dodatkowa masa. Pewnie optymalizacja na feldze usunie sprawę. Ale nawet, jeżeli nie, to jest to znikoma niedogodność.
Nie baw się u wulkanizatorów w wywżanie tylko odrazu jedź do Autobalans na Puławskiej.

Awatar użytkownika
maq

Dzięki. Tymczasem wrócę do warsztatu kolegi. Trzeba dać człowiekowi szansę. Uczeń wyważał ;)

Awatar użytkownika
maq

Opony wielosezon

Dzisiaj koło Konstancina opony słabo pracowały. Nie mam jednak porównania w tych warunkach. Wydaje się, że na takim lodzie nic nie będzie dobrze jechało. Inne auta nawet po 20 km/h się poruszały. Ja 40-50. Natomiast na zupełnie bocznej drodze dwa razy auto stawało bokiem na zakrętach. Z tym że tam droga betonowa, na otwartej przestrzeni. Sam lód. Bez śniegu.

Obrazek

[Edit] Gumy się dzisiaj zrehabilitowały zdecydowanie. Jak ustąpił lód i nasypało nowego śniegu, to pracują wyśmienicie. Bez obawy można nacisnąć na hamulec i auto zdecydowanie wytraca prędkość. Wczoraj była po prostu gołoledź pod śniegiem. A na to jeszcze opon nie wymyślono :)

Juiceman
Samochód: KODIAQ L&K 2.0 TDI 4X4 MR20

Post autor: Juiceman »

maq pisze:
08 gru 2024, 19:38
Do swojego założyłem Pirelli Cinturato All Season SF3 235/50R19 103 W XL FR SEAL INSIDE. Uszczelka w środku opony. Mata żelowa przyklejona od wewnątrz na szerokość bieżnika. Funkcja jak mleko w rowerowych. Gumy mają dobre opinie w testach i są ciche.
Też je zamontowałem u siebie i faktycznie bajka : ) przejechane już ponad 12kkm na nich także -egzamin zdały. Ale w moim przypadku co 10kkm ponowne wywarzanie, może za dużo dziur łapie na wrocławskich drogach ;)

Awatar użytkownika
maq

Kumpel mi mówił, że po przebiciu może być kłopot z naprawą opony z uszczelką w środku. Ale przecież właśnie ona ma taki temat eliminować. Tak czy siak wożę ze sobą, z poprzedniego auta, taki zestaw i kompresor. Na wakacje wywalam dojazdówkę do garażu, bo nam się graty nie mieszczą. Jakby co, to mam assistance Obrazek

Obrazek

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Widziałem jak powyższe rozwiązanie używali chłopaki z transportu i zadziałało.

ODPOWIEDZ