Czujniki ciśnienia
Re: Czujniki ciśnienia
To koszt czujników z zaprogramowaniem wyszedł około 500zł, uważam że to niedużo, w takiej cenie sam z chęcią założyłbym do siebie takie czujniki, bo przy tych odczytach z ABSu to nieraz miałem fałszywe alarmy, raz na jednym kole innym razem jak pojawiły się mrozy to wyskoczył mi alarm na wszystkich kołach. Jestem ciekaw czy w moim RM 2020 jest możliwość żeby system Infotainment pokazywał ciśnienie z każdego koła, oczywiście po założeniu takich czujników?
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4
- herman00
- Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG
Ja dostałem czujniki na wentyl - 220zł całość.
Nic nie trzeba programować, montaż prosty, wyświetlacz pasuje do mojej "konsolki". Jest pewna niedogodność. Gniazdo zapalniczki jest zasilane na stałe (w poprzednim samochodzie miałem "po stacyjce") i dla bezpieczeństwa akumulatora wyciągam wtyczkę zasilania z gniazda zapalniczki.

Nic nie trzeba programować, montaż prosty, wyświetlacz pasuje do mojej "konsolki". Jest pewna niedogodność. Gniazdo zapalniczki jest zasilane na stałe (w poprzednim samochodzie miałem "po stacyjce") i dla bezpieczeństwa akumulatora wyciągam wtyczkę zasilania z gniazda zapalniczki.

-
hinio
- Samochód: czekam na: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150KM 4x4
Podłączę się pod temat. Może mi ktoś wyjaśnić. Od razu po zakupie na oryginalne felgi 18'' założyłem opony całoroczne.
Od dnia wymiany, tj. od 3 tygodni, czasami, ale nie zawsze pojawia się komunikat
"Wskaźnik ciśnienia w oponach: Po sprawdzeniu i ustawieniu prawidłowego ciśnienia w 4 oponach naciśnij przycisk SET"
Klikam SET, Potwierdź i praktycznie nic się nie dzieje...
O co chodzi? Zakładam że mam kontrolę ciśnienia w ABS a nie w TPMS.
Coś się zepsuło?
Od dnia wymiany, tj. od 3 tygodni, czasami, ale nie zawsze pojawia się komunikat
"Wskaźnik ciśnienia w oponach: Po sprawdzeniu i ustawieniu prawidłowego ciśnienia w 4 oponach naciśnij przycisk SET"
Klikam SET, Potwierdź i praktycznie nic się nie dzieje...
O co chodzi? Zakładam że mam kontrolę ciśnienia w ABS a nie w TPMS.
Coś się zepsuło?
-
TymekF
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4
Ja poszedłem tą samą drogą, mam 20" z czujnikami (dokładne parametry ciśnienia w komputerze) i oddałem do wulkanizacji 19" z oponami zimowymi. Dołożyli czujniki i za całą operację powiedzieli równe 1000zł. Trochę dużo względem twojej wyceny, ale jednak 3 lata minęłySublime pisze: ↑30 gru 2020, 14:13Przedstawię może, moją "walkę" w temacie jak wygląda aktualnie. Oczywiście po wielu wielu telefonach do kilku ASO olałem ich bo za każdym razem co telefon to mówili inne informacje, a to że nr części czujnika taki, później inny. Jedna informacja się pokrywała-czujniki nie był dostępne nigdzie w kraju, tylko pod zamówienie. Cena tu już pełen wachlarz - od 1199zł/komplet po 495zł/szt.
Sugestie ASO były takie:
- Pan sprzeda te felgi i opony zimowe i kupi sobie zimowki 20" i będzie Pan na jednych felgach jeździł cały czas przekładając opony po sezonach.![]()
- Pan sobie przekłada same czujniki z felg 20 (letnie) na felgi 19 (zimowe)![]()
Przypomniałem sobie, że mam w bliskiej okolicy dobrego wulkanizatora, do którego przyjeżdżają furacze warte kilka dobrze wyposażonych Kodiaqów-więc myślę, że gość będzie się znał na rzeczy - i się znał.
Podjechałem, zostawiłem opony i felgi, które miał założyć/wyważyć w tzw. "międzyczasie" i sczytał magicznym urządzeniem (coś jak kanar biletykażdy czujnik z obecnych felg VEGA 20'. Zapisał numery i powiedział, że założy uniwersalne czujniki ciśnienia dla kompletu zimowego, programując je tymi samymi numerami co czujniki w kołach letnich.
Przyjechałem na przełożenie kół po dwóch dniach. Od wymiany zrobiłem póki co jakieś 200km, zero błędów, komputer ładnie pokazuje ciśnienie na zimówkach.
Koszt wymiany+ wyważenia opon + czujników oraz ich zaprogramowania to 700zł. Dużo, mało nie mi oceniać- mam spokój na lata, wkurzające komunikaty się nie święcą i wsio działa jak należy.
Piszę to dla potomnych, bo zacznie się takich osób jak ja pojawiać więcej z tym problemem (od RM2021 felgi 20" mają czujniki TPMS w każdym kole)
ASO prędzej czym później się ogarną jak rozgryźć ten temat, ale raczej będzie to później..
Tak czy siak teraz będzie wygodnie zmieniając tylko koła
A jak wywołać widok z tego drugiego zdjęcia ?
Powiem też w czym mam problem... Wczoraj robiłem całe kompletne hamulce u siebie z przodu i z tyłu. I zamieniłem koła tył z przodem z uwagi iż bieżnik był lepszy z tyłu. Auto mam dość krótko. Po złożeniu hamulcy i dopiero dziś jak jechałem do pracy po ok 10km wyskoczył mi komunikat o oponach. Wszedłem w menu SAMOCHÓD i tam klikałem w tą opcję SET ale niestety nie był w stanie zapisać ustawień. Dziwne trochę i nie wiem czemu....
EDIT
ok znalałem to menu. Dziwne teraz na postoju zapisałem normalnie wartości i zapisało. Wtedy też klikałem jak stałem tyle że teraz na PARKING miałem skrzynie, a może to ma jakieś znaczenie.
Tyle że zamiana kół mogła spowodować taki błąd ?
Instrukcja wyraźnie sugeruje żeby zapisywać ciśnienie po włączeniu zapłonu, więc domyślnie skrzynia powinna być w trybie parkingowym.pepeEL pisze: ↑28 paź 2024, 7:48A jak wywołać widok z tego drugiego zdjęcia ?
Powiem też w czym mam problem... Wczoraj robiłem całe kompletne hamulce u siebie z przodu i z tyłu. I zamieniłem koła tył z przodem z uwagi iż bieżnik był lepszy z tyłu. Auto mam dość krótko. Po złożeniu hamulcy i dopiero dziś jak jechałem do pracy po ok 10km wyskoczył mi komunikat o oponach. Wszedłem w menu SAMOCHÓD i tam klikałem w tą opcję SET ale niestety nie był w stanie zapisać ustawień. Dziwne trochę i nie wiem czemu....
EDIT
ok znalałem to menu. Dziwne teraz na postoju zapisałem normalnie wartości i zapisało. Wtedy też klikałem jak stałem tyle że teraz na PARKING miałem skrzynie, a może to ma jakieś znaczenie.
A zmiana kół mogła wywołać alert, według instrukcji po zmianie umiejscowienia kół należy zapisać ponownie ciśnienie.

Dzięki za pomoc.qbert pisze: ↑28 paź 2024, 10:05Instrukcja wyraźnie sugeruje żeby zapisywać ciśnienie po włączeniu zapłonu, więc domyślnie skrzynia powinna być w trybie parkingowym.pepeEL pisze: ↑28 paź 2024, 7:48A jak wywołać widok z tego drugiego zdjęcia ?
EDIT
A zmiana kół mogła wywołać alert, według instrukcji po zmianie umiejscowienia kół należy zapisać ponownie ciśnienie.
![]()