Samoczynne zamykanie auta z kluczami w srodku

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
MiLAP
Samochód: Kodiaq Business Fresh 2019 2.0 TSI 4x4

Samoczynne zamykanie auta z kluczami w srodku

Post autor: MiLAP »

Witam,
Od pewnego czasu obserwuje problem z samoczynnym zamykaniem (mam KESSY).
Auto kupiłem w tym roku w styczniu (używane 2019r), wówczas żadnych problemów nie zaobserwowałem.

Problem jest generalnie sporadyczny.
Ma to chyba związek z temperatura zewnetrzną (im jest cieplej / auto stoi w słońcu, tym problem jest częstszy)

Scenariuszy jest kilka.

Np. otwieram auto - zaczynają się rozkładać lusterka, słyszę ponowny dźwięk otwarcia zamka (lusterka na 0,5sek przystają) i otwierają się dalej - auto otwarte.
Wsiadam do auta i czasami jak mam jeszcze otwarte drzwi to słysze ponowny dźwięk centralnego zamka
Wówczas nic sie nie dzieje (jak przy próbie zamknięcia auta z otwartymi drzwiami)

Jeżeli objaw wystąpi już po zamknięciu drzwi (wsiadając szybciej je zamknąłem) to auto się rygluje (nie składa w tej chwili lusterek) oraz nie reaguje na KESSY
Jak chce odpalic silnik guzikiem dostaje informacje o niewykryciu kluczyka.
Pomaga wtedy wciśnięcie przycisku otwierania drzwi na pilocie - zapłon zaczyna działać.

Objaw pojawia się również czasem po zakończonej jeździe, tzn: wyłączamy silnik, wysiadamy z auta, zamykamy drzwi kierowcy, słychać centralny zamek, szarpiemy za klamkę - zamknięte...
Znów brak reakcji na KESSY
Auto w trakcie takiego samo-zamknięcia nie składa lusterek i nie błyska światłami.
Raz w ten sposób zatrzasnąłem sobie kluczyki w aucie co przy kessy chyba nie powinno być możliwe...
Całe szczęście auto było pod domem wiec uratowałem się zapasem.

Zadzwoniłem do jednego z warszawskich ASO
Pani przyjmująca zgłoszenie stwierdziła, że ostatnio to dość powszechny problem, umówiłem zatem termin.
Panowie za samą "diagnostykę elektroniki" krzyknęli na dzień dobry 350PLN.
Grzecznie podziękowałem i zamówiłem obdeleven - wyszło taniej, przynajmniej na tym etapie ;)

W pamięci znalazłem błędy:

Central Electrics:
B140A4B Central locking: excess temp (trochę potwierdza to scenariusz z przegrzewaniem)

Driver door:
B122D29 Lock unit for central locking: implausible signal
B122B13 Central locking motors: open circuit

Passenger door:
B122B13 Central locking motors: open circuit

Ma ktoś jakiś pomysł?
Zastanawiam się czy rozbierać drzwi i czyścić silniki centralnego w przednich drzwiach czy przyczyna może być inna?

Z poszukiwań po zachodnich forach wynika ze kończyło się to czasem wymianą silników przez ASO
(te same kody, inne auta z grupy VAG)
Tylko jaki wpływ na silnik centralnego ma temperatura?
Czy oprócz silników jest jeszcze jakiś dodatkowy osobny moduł sterujący centralnego zamka?

PS.
Błędy od czujnika wilgotności i deszczu/światła są zapewne po wymianie szyby czołowej przez ASO po przygodzie z kamyczkiem :(

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Re: Samoczynne zamykanie auta z kluczami w srodku

Post autor: herman00 »

Znajdź i poczytaj moje posty - jak podczas naprawy w ASO zamknął się z kluczykami na siedzeniu i musiałem dostarczyć zapasowe to wymienili wszystkie moduły zamków (też mam Kessy) - na razie pół roku i jest OK.

Awatar użytkownika
MiLAP

Cześć, dzięki za podpowiedź - czyli u Ciebie pomogła wymiana 2 modułów centralnego po stronie kierowcy i pasażera

Powiem Ci że jest jeszcze jedna niesamowita koincydencja...
Poprzedni właściciel mojego auta też wymieniał przedni reflektor po uderzeniu kamieniem,
a od tego momentu zaczęły się podobno również Twoje problemy z centralnym

PS.
Powiedz jeszcze czy wymieniany był u ciebie door control unit (których są chyba 4 - po 1 na każde drzwi) czy moduł zamka?

door control unit:
Obrazek

moduł zamka:
Obrazek

Awatar użytkownika
MiLAP

UPDATE w temacie:
Problem od czasu gdy napisałem pierwszego posta ciągle pozostawał nierozwiązany
Były momenty że się nasilał tak bardzo, że auto sie zamykało zaraz po otwarciu
Generalnie objawiał się w jakiejś formie niemal każdego dnia
Nauczyłem się już chorobliwie mieć kluczyki zawsze w kieszeni, a nie w torbie/nerce
Na każdy wyjazd 2 komplety kluczy i żonie jeden na smyczy na szyje ;)
Aktywowane zdalne otwieranie auta z apki Skody etc.
Czasem wystarczyło gdzies dojechac, trzasnąć drzwiami kierowcy i skubaniec się zamykał.
Ewentualnie zostawienie kogoś w aucie np. na stacji benzynowej (żony, dzieci) powodowało że auto sie zamykało, a osoby w srodku uruchamiały alarm...

Robiłem podejscie do naprawy w ASO, ale w jednym krzyknęli 300pln za samą diagnostykę komputerową na dzien dobry (mimo ze dalem im komplet błędów, informacje o numerach i sofcie w modułach drzwi etc.), a w drugim 800pln........ :shock:
W jednym z ASO (wymienionych) Pani umawiająca wizytę stwierdziła też że to znana przypadłość...
Wysłałem im nawet znaleziony "technical service bulletin" dla co prawda dla Audi, ale numery i adresy modułów oraz kody błędów (wraz z ich znaczeniem) i objawy (mniej-wiecej) się zgadzają.
Jest tam też procedura diagnozy elektrycznej i mechanicznej.
Stwierdziłem, że chwilowo nie skorzystam z ich oferty i sam zawalczę z tematem

Do meriutum:
Kończyłem kilka dni temu swój projekt retrofita side assist i montujac wiązki do lusterek w drzwiach musiałem rozebrać boczki z przodu po obu stronach
Od tego czasu wszystko minęło jak ręką odjął... :o :o :o
Żadnych błędów w modułach drzwi via OBDeleven! :D

Oczywiście wyjąłem i wsadziłem przy okazji wszystkie wtyczki odpowiedzialne za zamki, sprawdzajac czy nie ma sniedzi - nic takiego nie uswiadczylem

Moja teorie :
1) najprawdopodobniejsza: odpiecie na ok 1-2 godziny każdych drzwi spowodowało naprawienie sytuacji
Komputer w tym czasie wielokrotnie krzyczał błędami że m.in. system kessy niedostepny (włączałem zapłon z odpietymi drzwiami)
Nigdy od czasu kupna auta nie odpinałem AKU - moze to tez by naprawiło sytuacje
2) jeżeli to woda/wilgoć była winna to zdjęcie osłon do komory szyby spowodowało że wszystko dobrze wyschło
3) przewlekałem kable do lusterek przez gumowe osłony i napinałem wszystko żeby przelazły oraz rozbierałem wtyczki zeby dodac piny - moze coś poruszyłem i zaskoczyło (był błąd open circuit)
Gorzej jak to jest pękniety kable ktory sie teraz dobrze ustawił - problem moze wrocic
4) szarpałem za wtyczkę do układu dotykowego kessy w klamce drzwi kierowcy (widać ja na jednym ze zdjęc)
Nie byłem jej niestety w stanie odpiąć mimo wyjęcia czerwonej zaślepki (wcisnąć tez sie nie dało), więc dałem spokój bojąc się coś urwać (jest strasznie rachityczna).
Może coś poruszyłem i zaczeło działać

Obrazek Obrazek Obrazek

PS.
tu jeszcze trochę danych moich modułów może się kiedyś komuś przydadzą - moze to problem z oprogramowaniem
(w pierwszym kroku upgrade softu sugeruje biuletyn audi - pewnie standardowo):

Moduł kierowcy:
Numer sprzętowy powyższego modułu to: 5Q4959593F (J386) HW: 006
Wersja oprogramowania to 0246.
OBDEleven informuje, że dostępna jest nowsza wersja 0248.

Moduł pasażera:
Numer sprzętowy powyższego modułu to: 5Q4959592F (J387) HW: 006
Wersja oprogramowania to 0246.
OBDEleven informuje, że dostępna jest nowsza wersja 0248.

lu_jan
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0

Post autor: lu_jan »

Akcja serwisowa jest w związku z ww problemem

Awatar użytkownika
herman00

Ja już przywykłem do przypadłości. Wymienili mi już wszystkie moduły drzwi, zaktualizowali oprogramowanie i nic się nie zmieniło - nie znam dnia ani godziny - nie wiedzieć kiedy się zamknie, ale lusterek nie składa :-)

Awatar użytkownika
MiLAP

lu_jan pisze:
17 paź 2024, 18:23
Akcja serwisowa jest w związku z ww problemem
Faktycznie to mój case.
Co ciekawe od retrofita SideAssist problem nie powrocil ;)
Bledow via OBDEleven w modulach drzwi nie widac

Co najlepsze chcialem sie zglosic do ASO Skody na Gruchacza na wymiane tarcz i klockow na przod - termin na za tydzień
W międzyczasie pani mi powiedziala ze jest taka akcja serwisowa, ale technik ma termin na za ponad miesiac

I teraz najlepsze nie moga przyjac auta na wymiane hamulcow mimo ze mi sie koncza klocki (za tydzien), bo nie moga wypuscic auta bez akcji serwisowej...
Czekam na kontakt z ich strony...

Tu info o akcji z innego postu z forum:

Uzasadnienie techniczne
W licznych modelach Skoda z określonego okresu produkcji istnieje niebezpieczeństwo błędu w sterowniku BCM, który może być przyczyną
samoczynnego zamykania samochodu, nawet gdy kluczyk znajduje się w samochodzie.

Rozwiązanie / środki zaradcze
W samochodach objętych akcją należy wykonać konfigurację oprogramowania sterownika BCM.

W związku z powyższym zachęcam do skorzystania z naszego Autoryzowanego Punktu Serwisowego.....
Na wykonanie usługi potrzebujemy ok. 0,5 godziny.

W przypadku zbycia pojazdu, prosimy o przekazanie widomości nowemu właścicielowi jeśli jest to możliwe.

Awatar użytkownika
herman00

He, he Gruchaczy. Tam tak mieli z moim Miśkiem. Zostawiłem na przegląd i dzwoni serwis czy daleko mieszkam, bo muszą przyjechać po zapasowe klucze. Serwisant wrzucił klucze na siedzenie i myk Misiek się zamknął. Umówili na wymianę wszystkich sterowników zamków i oprogramowania. Zrobili, z rok było dobrze, a teraz klucze w domu (jednorodzinny), dłubię coś przy samochodzie, zamykam drzwi i pyk zamknął się, ale lusterek nie składa. Trza z domu wziąć klucze i otworzyć, poza tym jak pasażer wysiada i klepnie drzwiami to jest pisk i kontrolka na desce, że kluczyka nie ma w samochodzie, a ja z kluczykiem za kierownicą siedzę. Ale to było od nowości i komputer nie widzi tych błędów więc nie reagowali na przeglądach.

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

Więc chyba dobrze przedłużać abonament na zdalny dostęp, zawsze można z telefonu otworzyć/zamknąć :D

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Zmianowy pisze:
04 gru 2024, 10:34
Więc chyba dobrze przedłużać abonament na zdalny dostęp, zawsze można z telefonu otworzyć/zamknąć :D
Gorzej jak staniesz w miejscu gdzie nie ma zasięgu.

ODPOWIEDZ