Rafał to i ja miałbym pytania:)
Czy ten bagażnik po zamontowaniu na hak nie stwarza ryzyka uszkodzenia np. klapy czy zderzaka podczas jazdy kiedy ewentualnie się rusza pod wpływem wiatru, najechaniu na dziurę?
Czy kierownice rowerów muszą być skręcone czy mogą być normalnie na wprost i także nie stwarzają ryzyka uszkodzenia?
Jak zapina się rowery- opaskami za obręcze plus coś jeszcze?
Czy wiesz może jak przekłada się na spalanie taki bagażnik na haku z zamontowanymi rowerami?
Na ile odczuwasz różnice w spalaniu zarówno w mieście jak i na trasie i autostradzie?
Noszę się z zamiarem zakupu ale wolę najpierw poznać zdanie kogoś kto używa bo zamierzam też zabierać rowery na wakacje np. do Chorwacji a to już jakiś kawałek drogi jest jeśli chodzi o jazde z takim bagażnikiem z tyłu auta.
Dzięki za odp:)
Bagażnik na hak - 4 rowery?
Re: Bagażnik na hak - 4 rowery?
Posiadam bagażnik rowerowy na hak tylko w porównaniu do tego o którym tu mowa, mój to wersja budżetowa. Bagażnik ten ma opcje uchylenia która to pozwala na otwarcie bagażnika. W moim bagażniku nie było możliwości żeby zamontowane rowery uszkodziły samochód więc i tu jestem pewny, że tak będzie. W zeszłym roku miałem rowery w Chorwacji. Byłem SUVem więc rowery były praktycznie schowane za bryłą samochodu. Nie zauważyłem jakiegoś znaczącego wzrostu spalania, myślę, że 0,5l /100 km. Co do prędkości to 150km/h nie stanowiło żadnego problemu.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
najlepiej pobierz sobie instrukcję z tego linku i wszystko będziesz wiedział. jak za mało to poszukaj na YTrafalhtc pisze: ↑05 maja 2017, 10:20Rafał to i ja miałbym pytania:)
Czy ten bagażnik po zamontowaniu na hak nie stwarza ryzyka uszkodzenia np. klapy czy zderzaka podczas jazdy kiedy ewentualnie się rusza pod wpływem wiatru, najechaniu na dziurę? - JAK JEST DOBRZE ZAMOCOWANE TO NIE STWARZA RYZYKA
Czy kierownice rowerów muszą być skręcone czy mogą być normalnie na wprost i także nie stwarzają ryzyka uszkodzenia? MOGĄ BYĆ NORMALNIE, BEZ OBRACANIA
Jak zapina się rowery- opaskami za obręcze plus coś jeszcze? OPASKI ZA OBRĘCZE + STALOWE RAMIONA ZAMYKANE NA KLUCZYK
Czy wiesz może jak przekłada się na spalanie taki bagażnik na haku z zamontowanymi rowerami? PALI MNIEJNIŻ Z ROWERAMI NA NA DCHU
Na ile odczuwasz różnice w spalaniu zarówno w mieście jak i na trasie i autostradzie?
Noszę się z zamiarem zakupu ale wolę najpierw poznać zdanie kogoś kto używa bo zamierzam też zabierać rowery na wakacje np. do Chorwacji a to już jakiś kawałek drogi jest jeśli chodzi o jazde z takim bagażnikiem z tyłu auta.
Dzięki za odp:)
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Wielkie dzięki Wam za odp:)
Brzmi dobrze i może faktycznie się skuszę na ten z Juli. Nomalnie brałbym pewnie w Taurusie http://www.taurus.info.pl/
Bo specjalizują się w dystrybucji wszelkiego rodzaju haków, boxów, bagażników itp ale najtaniej to u nich ok 1300zł, a ten z Juli 700zł z kartą klubową i do tego polecony więc i sprawdzony przez kolegę.
Brzmi dobrze i może faktycznie się skuszę na ten z Juli. Nomalnie brałbym pewnie w Taurusie http://www.taurus.info.pl/
Bo specjalizują się w dystrybucji wszelkiego rodzaju haków, boxów, bagażników itp ale najtaniej to u nich ok 1300zł, a ten z Juli 700zł z kartą klubową i do tego polecony więc i sprawdzony przez kolegę.
Ja używam Amosa Tytan 4. Prosta i solidna konstrukcja. Rowery przypina się plastikowymi paskami do pionowych słupków i łapie się za koła na dole. Z doświadczenia wiem, że koło przednie lepiej złapać dodatkowym drugim paskiem poza tym w bagażniku, inaczej potrafi się w trakcie jazdy skręcić i spaść z podpórki (co nie oznacza, że cały rower spada z bagażnika - paski trzymają go nadal). Bagażnika na Kodiaq-a jeszcze nie zakładałem, muszę to wypróbować przed wakacjami bo będą 3 rowery do zabrania. Jednak ten wysuwany hak trochę budzi moje obawy co do jego nośności, no ale mam nadzieję, że da radę.
Małe pytanko - jak się ma waga bagażnika rowerowego + waga rowerów do maksymalnego obciążenia haka w kg? Hak może wytrzymać jakąś maksymalną liczbę kilogramów - w instrukcji jest taka tabelka, która mówi, że hak może być obciążony przez 75kg. Ale przy środku ciężkości w odległości 60 cm, nacisk może wynosić już tylko 30-35kg. Jak to się ma do bagażników rowerowych?
-
rafalhtc
U mnie w Tucsonie jest nacisk na kule max 90kg więc wytrzyma. Myślę tydy, że w przypadku bagażnika ich budowa i samo mocowanie rowerów jest tak skonstruowane żeby nacisk się rozkladał równomiernie. Ważne aby układać rowery zaczynając od strony klapy i jak jedziemy z jednym lub dwoma to nie dajemy ich na koniec bagażnika .
Czyli tak jak w zdjęciu które znalazłem w instrukcji tego haka z Juli.

Jednak 75kg jeśli jest przy tym wysuwanym w Kodiaqu to jest mniej niż max obciążenie bagażnika czyli 60kg plus masa bagażnika ok 18kg. Razem daje to więcej więc pewnie trzeba pamiętać aby zatem rowery zapakowane na bagażnik miały jednak nie więcej niż ok 55kg łącznie. .
Czyli tak jak w zdjęciu które znalazłem w instrukcji tego haka z Juli.

Jednak 75kg jeśli jest przy tym wysuwanym w Kodiaqu to jest mniej niż max obciążenie bagażnika czyli 60kg plus masa bagażnika ok 18kg. Razem daje to więcej więc pewnie trzeba pamiętać aby zatem rowery zapakowane na bagażnik miały jednak nie więcej niż ok 55kg łącznie. .
Ostatnio zmieniony 06 maja 2017, 9:24 przez rafalhtc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafalhtc
Mnie zastanawia jednak jeszcze jedna rzecz stąd pytanie do Rafała- czy na tym haku z Juli można też zamontować małe rowery dziecięce czyli regulować rozstaw na obręcze?
-
Rafał
można regulować rozstaw podpór pod koła. zasada mocowania rowerów u wszystkich producentów jest taka sama. wybór bagażnika rozbija się o cenę i solidność wykonania. jeśli macie w pobliżu jule to pewnie w waszym mieście jest też firma, ktora handluje takimi akcesoriami, podjedzcie tam i obejrzyjcie inne produkty porównajcie z tym z Jula i wszystko będzie dla Was jasne.
-
Rafał
generalnie taki bagażnik z rowerami to bardzo duże obciążenie dla auta, ale w granicach deklarowanych przez producenta (auta i bagażnika). w trakcie jazdy całość lekko się buja, ale tak musi być (stal jest materiałem elastycznym i właśnie ta cecha powoduje że można budować z niej takie rzeczy).
tak to wyglądało na moim poprzednim aucie. siedzi nisko bo jeszcze pełno gratów z bagażniku

upload image
tak to wyglądało na moim poprzednim aucie. siedzi nisko bo jeszcze pełno gratów z bagażniku

upload image