Ogólnie gość jest bardzo obiektywny i za to szanuję i lubię.
2.0 TSI
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: 2.0 TSI
Mateusz robi najlepsze testy. Trochę Go wczoraj zrugałem za pierwszy test, ale w trasie już pochwalił miśka 
Można się kopnąć odnośnie różnych rzeczy, jesteśmy tylko ludźmi, ale żeby recenzent nie wiedział nawet jakim silnikiem jedzie...
Poza tym, koleś tak narzeka na słabą reakcję samochodu na wciśnięcie gazu, a skrzyni w tryb sportowy nawet nie wczuca (macha nią w tę i we w tę dopiero po zakończeniu przyspieszania).
Ogólnie recenzja ok, ale myślę, że wrażenia mu mocno popsuło jego nastawienie na dużo mocniejszy silnik. No i gdyby usiadł do L&K albo Sportline, miałby może lepsze ogólne wrażenie.
Nie zgadzam się też odnośnie jego opinii dotyczącej maksymalnej ceny, jaką warto dać za Kodiaqa, tak samo nie zgadzam się z tym, że benzyna nie ma sensu w Kodiaqu.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Tak, z mocą dal ciała, natomiast sprwdza skrzynię w trybie sport, tyle, że włącza ją z ustawienia na ekranie, a nie dźwignią.
Szczerze, to mnie też wkurza ten lag w trybie D. Natomiast w teście długodystansowym pochwalił za spalanie i wyciszenie.
Szczerze, to mnie też wkurza ten lag w trybie D. Natomiast w teście długodystansowym pochwalił za spalanie i wyciszenie.
-
SlawekW
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI
Dawno nie widziałem tak słabego merytorycznie "testu".
Recenzent Mateusz nie wie co testuje, ciągle się myli, rzuca jakieś dziwne tezy i dygresje a potem sam ze sobą polemizuje. Z tego materiału nie dowiedziałem się niczego o Kodiaq'u (2.0 TSI jest bez sensu bo to nie jedzie a dużo pali, lepsze jest 1.5 TSI - ale w sumie dobre spalanie itp).
Jako posiadacz Kodiaqa jestem nieobiektywny faworyzując to auto. Chętnie bym przeczytał/obejrzał recenzję w której konstruktywnie by skrytykowano to auto, wskazując jego faktyczne wady (tu polecam wątek z naszego forum o 3 wadach i 3 zaletach). Można też wykazać że konkurencja (Tarraco) ma jest trochę większa i oferuje znacznie więcej miejsca w bagażniku, a taki Karoq ma 3 osobne fotele z możliwością wyjmowania. Mi brakuje możliwości wyjmowania 3 rzędu foteli (a może się da ?) i 3 osobnych foteli w 2 rzędzie.
Recenzent Mateusz nie wie co testuje, ciągle się myli, rzuca jakieś dziwne tezy i dygresje a potem sam ze sobą polemizuje. Z tego materiału nie dowiedziałem się niczego o Kodiaq'u (2.0 TSI jest bez sensu bo to nie jedzie a dużo pali, lepsze jest 1.5 TSI - ale w sumie dobre spalanie itp).
Jako posiadacz Kodiaqa jestem nieobiektywny faworyzując to auto. Chętnie bym przeczytał/obejrzał recenzję w której konstruktywnie by skrytykowano to auto, wskazując jego faktyczne wady (tu polecam wątek z naszego forum o 3 wadach i 3 zaletach). Można też wykazać że konkurencja (Tarraco) ma jest trochę większa i oferuje znacznie więcej miejsca w bagażniku, a taki Karoq ma 3 osobne fotele z możliwością wyjmowania. Mi brakuje możliwości wyjmowania 3 rzędu foteli (a może się da ?) i 3 osobnych foteli w 2 rzędzie.
Mam identyczne odczucia, ale nie ma co się nad tym rozwodzić. Na YouTube są inne polskie i zagraniczne testy Kodiaqa 2.0 TSI (180KM).
Znacznie więcej? Tarraco w wersji 5 osobowej ma 760 litrów (według niektórych źródeł ma jednak 700), co nie jest jakąś ogromną różnicą – raczej ledwo odczuwalną.
W wersji 7 osobowej natomiast Kodiaq wygrywa: z trzecim rzędem w górze Skoda ma 270 litrów wobec 215 litrów Tarraco.
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Kolejny test Kodiaqa 2.0 TSI 180KM
Średnie spalanie 6,7 na dystansie 400km na trasie Warszawa -Hel robi wrażenie ale jazda była mocno Eco
Średnie spalanie 6,7 na dystansie 400km na trasie Warszawa -Hel robi wrażenie ale jazda była mocno Eco
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Za to kocham silniki benzynowe
-
KRIS-LO
- Samochód: MITSUBISHI OUTLAND 2.0; SKODA OCTAWIA 1,9 TDI 140
Czy ktoś z Was wie jak sprawuje się (może w innych samochodach) nowy silnik 2.0 190 km w kodiaq'u? Chodzi o spalanie i inne elementy, które "na papierze" wyglądają bardzo fajnie.
Wszyscy słyszeli o tym silniku, ale jeszcze nikt go nie widział, i chyba jeszcze długo nie zobaczy.