OBDeleven

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Re: OBDeleven

Post autor: Vibor »

A czy można wyłączyć elektryczny ręczny aby automatycznie nie zaciągał ( np w okresie zimowym) ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

Vibor pisze:
09 lut 2018, 14:51
A czy można wyłączyć elektryczny ręczny aby automatycznie nie zaciągał ( np w okresie zimowym) ?
Można... wyłączając Auto Hold przed zaparkowaniem i zgaszeniem silnika. Osobiście tak robię, bo też mnie irytuje ten elektryczny ręczny "zaciągany" za każdym razem. Hamulec ręczny stosuję tylko na pochyłej nawierzchni.
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

Na jeździe próbnej byłem zaskoczony tym, że po zahamowaniu i puszczeniu hamulca auto nie pełzało (nie podjeżdżało). By ruszyć trzeba było dotknąć pedału gazu. Z czasem mi się to nawet spodobało, że nie trzeba trzymać stopy na pedale hamulca. Jednakże, w przypadku jazdy w korku (a często się to spotyka, także np. w dojazdach z przyczepą kempingową do miejscowości turystycznych), że takie coś będzie meczące i wówczas lepsze będzie wyłączenie systemu, by w korku poruszać się na pełzaniu. Do tej pory korzystałem ze skrzyń automatów hydrokinetycznych. Zobaczymy jak to będzie z DSG.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

W korkach używam ACC. Korki nie są już takie męczące...

AutoHold jest super rozwiązaniem.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

W mojej ocenie AutoHold i automatyczny ręczny nie ma żadnych wad. Miałem poprzednio w Passacie od 2010 roku i działało bezawaryjnie. W korkach AutoHold nie zaciąga ręcznego tylko zwiększa ciśnienie w układzie hamulcowym. Dopiero po kilku minutach zaciąga ręczny by oszczędzać pompę hamulcową.

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

Nikt nie kwestionuje jakości działania obu systemów, jedynie konieczność automatycznego zaciągania ręcznego przy każdym postoju, w tym na płaskiej nawierzchni, np. w garażu. Moim zdaniem jest to zbędne (nie wpływa zapewne pozytywnie na trwałość systemu hamulcowego), stąd unikam nadmiernego używania elektrycznego ręcznego...
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Mam pytanie, czy odbiór stacji radiowych DAB wymaga innego modułu w radiu, czy jest to kwestia kodowania?

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Z tego co wiem, to bez wymiany sprzętu się nie obejdzie (przynajmniej anteny).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Ok, dzięki. W takim razie będę musiał to wziąć pod uwagę konfigurując wyposażenie dodatkowe ;)

KrissoPL
Samochód: 2.0TDI

Post autor: KrissoPL »

Panowie kto ogarnia ten temat w wawie? Chętnie bym się dogadał żeby ktoś mi poodpalał możliwe dodatki. Mam sportline z Amundsenem, full ledami, lusterkami składanymi, ściemnionym itd. Mam front assist ale nie mam lane assist. Fajnie byłoby tez włączyć aktywne światła długie.
Ktoś, coś? :)

ODPOWIEDZ