Kodiaq vs Audi Q7

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Kodiaq vs Audi Q7

Post autor: root »

Raczej X3…

Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

robsoniqe
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Style

Post autor: robsoniqe »

Dil pisze:
22 mar 2018, 8:59
Mans pisze:
21 mar 2018, 23:45
Q7 jako jeden z nielicznych modeli niestety wymiarami zjada Kodiaqa ;)

Hej jaki to dokładnie kolor miśka natym filmie? To ten grafit quarc?
Tak. Mam go. Wrzucałem post w temacie z Misiami. Miś Szary Quartz - 2.0 TSI 4x4 Style

batonx
Samochód: kodiaq

Post autor: batonx »

Jeździłem ostatnio ponownie nowym X5. Jeszcze oczekując na swojego Kodiaqa i wydaje mi się, że jest ciut szersza. Z tyłu nie wiem czy nie mniej miejsca jak wsiadam za sobą. W X5 jest wyżej. Kodiaq jest większy od X3.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Kodiaq:

Kod: Zaznacz cały

Długość 	4697 mm
Szerokość 	1882 mm
Wysokość 	1655 mm
Rozstaw osi 	2791 mm
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Kodiaq

X3:

Długość 	4648 mm
Szerokość 	1881 mm
Wysokość 	1695 mm
Rozstaw osi 	2810 mm
https://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_X3#Druga_generacja

X5:

Długość 	4886 mm
Szerokość 	1938 mm
Wysokość 	1762 mm
Rozstaw osi 	2933 mm
https://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_F15

No jak dla mnie to odpowiednik X3 jak nic :)

Dla porządku jeszcze Audi:

Q5:

Długość 	4663 mm
Szerokość 	1893 mm
Wysokość 	1650 mm
Rozstaw osi 	2819 mm
https://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_Q5#Druga_generacja

Q7:

Długość 	5050 mm
Szerokość 	1970 mm
Wysokość 	1740 mm
Rozstaw osi 	2990 mm
https://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_Q7#Druga_generacja
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

batonx

Nie bazuję na tabelkach z Wikipedii, ale na doświadczeniu z częstego obcowania z samochodami marki BMW, w tym wielokrotnie również X3. Nie wiem dokładnie z czego to wynika, ale nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że Kodiaq jest bardziej przestronny w kabinie. Po świętach będzie u mnie X5 prawdopodobnie ponownie. Mam nadzieję, że będę już miał też Kodiaqa, więc może zrobię małe porównanie, aby nie być gołosłownym.

marcin wroclaw
Samochód: Superb ii fl 1,8tsi liftbag

Post autor: marcin wroclaw »

To tal jak z moim superb ii i audi ą6. W sii miejsca jest więcej, ale w a6 mimo to jest 100x wygodniej. Ilość miejsca w zupełności wystarcza a kanapa to całkiem inna liga. Tak samo z BMW 5 f10 mojego brata. Miejsca bardzo mało, ale po przejażdżkę nie chciałem wracać do superba... Więc nie ma co sie podniecać ilością miejsca... chyba, ze że ktoś wozi zaopatrzenie sklepu... ale wowczas to nie osobowka tylko busa brac:)

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

batonx

marcin wroclaw pisze:
26 mar 2018, 8:17
To tal jak z moim superb ii i audi ą6. W sii miejsca jest więcej, ale w a6 mimo to jest 100x wygodniej. Ilość miejsca w zupełności wystarcza a kanapa to całkiem inna liga. Tak samo z BMW 5 f10 mojego brata. Miejsca bardzo mało, ale po przejażdżkę nie chciałem wracać do superba... Więc nie ma co sie podniecać ilością miejsca... chyba, ze że ktoś wozi zaopatrzenie sklepu... ale wowczas to nie osobowka tylko busa brac:)

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Wszystko zależy od modelu. Zgodzę się, że F10 jest bardzo komfortowym samochodem. Jak rozważałem zmianę auta już jakieś dwa lata temu, to byłem pewien, że kupię właśnie ten samochód. Jednak z wielu powodów zmieniłem decyzję. Jak jeździłem X4 czy X3, to nie robią te samochody na mnie żadnego wrażenia i nie są bardziej komfortowe dla mnie od Kodiaqa. Jednak oczywiście to moje subiektywne odczucia i każdy ma swoje zdanie.

msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Post autor: msolak81 »

Odnośnie "komfortu" czy "jakości" - jeździłem jako pasażer w X3 i X5, w audi Q5 (poprzednia generacja) i Q7 (obecna).
Q7 jest poza zasiegiem jeśli chodzi o jakość i komfort - ale ten samochód kosztuje po doposażeniu ponad 400 tysięcy, podobnie jak nowa X3 i X5 - to są samochody klasy premium i to widać i czuć. To że są jakieś egzemplarze które trzeszczą, coś się źle spasowało - zdarza się, w moim kodiaqu niemiłosiernie trzeszczą uchyty drzwi i boczki :)

Nie ma co udawać że skoda nagle odkryła patent jak produkować luksusowe czy dwa razy większe od konkurencji samochody za połowę ceny - Kodiaq jakościowo (wykończenie, materiały na desce i drzwiach, "design") jest o klasę niżej od standardu w BWM i Audi, a dwie od wersji doposażonych tych aut. Tylko że to jest nadal świetne auto, które mi się bardzo podoba.

pozdrawiam, ms

batonx

Ja będę do znudzenia posługiwał się przykładem BMW serii 3 (F30/31). Pracuję dużo przy różnych markach. To auto średnio doposażone kosztuje 180-200 tyś PLN. Jak pierwszy raz ten samochód zobaczyłem w słabej wersji, to myślałem, że to jakiś żart. Był to diesel 2.0, który komfortem jazdy, pracą układu kierowniczego i dynamiką przypomniał mi Audio 80, którym miałem okazję jeździć lata temu. Tak tandetnego pod względem jakości materiałów samochodu nie widziałem od lat. Mój kilkunastoletni Mercedes przy tym to Maybach. Oczywiste jest to, że Skoda to Skoda. Jednak marki Premium dla mnie obniżają loty i te różnice zaczynają się zacierać. Pisałem w innym wątku o tym, że rozważałem zakup nowej klasy C. Byłem na jazdach próbnych. Też mocno średni samochód. Z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że Kodiaq we wnętrzu jest lepiej wykonany. Tam skrzypiało wszystko.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Kodiaq jest wykonany i poskładany bardzo przyzwoicie.

ODPOWIEDZ