Spalanie
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Spalanie
Widzę, że w trasie to się muszę nauczyć jeździć ekonomicznie, bo się da. W jeździe miejskiej aż takiego pola do poprawy nie ma, ale też jesteście ode mnie znacząco lepsi. Gratulacje za te wyniki i dzięki za info.
-
Otium
- Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI
To są wyniki jazdy w aurze "spokojnej zimy". Jak silnik będzie miał najechane kilkadziesiąt tysięcy i będzie wiosenny, suchy dzień z temperaturą 12 - 20 stopni, to myślę, że realne będzie nawet poniżej 7.0 l.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Na taki silnik spalanie ok, ale dla mnie to dużo za dużo 
Dlatego poszedłem w diesela.
-
ThorPL
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM STYLE Czarna Bestia :D
Daj znać jak tam twój misiak z apetytemMalenstwo8 pisze: ↑14 lut 2018, 17:16Na taki silnik spalanie ok, ale dla mnie to dużo za dużo
-
Malenstwo8
Jak zacznę jeździć to Ci powiemThorPL pisze: ↑15 lut 2018, 8:39Daj znać jak tam twój misiak z apetytemMalenstwo8 pisze: ↑14 lut 2018, 17:16Na taki silnik spalanie ok, ale dla mnie to dużo za dużo
Dlatego poszedłem w diesela.![]()
-
Fatboy
2.0 TDI jest od 2.0 TSI o 11 tys zl drozszy a to oznacza 5500 wiecej wkladu wlasnego a nastepne 36 miesiecznych rat kazda powiekszona o 152 zl
za tyle mam 3/4 baku benzyny co miesiac
i 20 bakow benzyny na start 
-
Malenstwo8
Mówisz chyba o 2.0 TDI 190 km, a nie 150 km. Każdy liczy inaczej (inna wpłata, inny okres leasingu), kazdy też jeździ inaczej (trasy, cięzka noga), więc ciężko uogólniać. Być może w Twoim przeliczeniu jest ok, nie znaczy, że jest to regułą
Poza tym mnie już się znudziło kręcenie benzyny, żeby jechała. Silnik turbo benzynowy ma fajny dół, ale żeby jechać trzeba go kręcić tak czy tak. Wolę niższe obroty chyba jednak, choć po 20 latach jeżdżenia benzynami a zwłaszcza ostatnimi dwoma (turbo) złego słowa nie powiem poza spalaniem. Myślałem o 2.0 TSI, ale wiedziałem jedno. Jestem realistą i wiem, że średnią w tym aucie miałbym na poziomie ok 12 litrów. Dla mnie nie do przyjęcia, gdzie w przedostatniej benzynie średnią miałem 13. Ja już podziękuję
-
Fatboy
Zgodze sie, ale srednia troche duza ci wyszla, chyba masz ciezka noge wiec diesla tez bedziesz trzymac na obrotach
. Ja zamierzam tym autem jezdzic dlugie lata i nie chce martwic sie o DPFy, EGRy i inne cuda dodawane do diesla po przejechaniu 100-150 tys, mam bardzo zle doswiadczenia z dieslem. Co do ceny silnikow, wlasnie sprwadzilem w konfiguratorze i wszedzie widze roznice co najmniej 11-12 tys na korzysc benzyny, niezaleznie od mocy czy skrzyni, dziwne. Dla porownania w Mazdzie CX-5 jest tylko 5 tys roznicy. No ale, wiadomo, kazdy z obu silnikow ma swoje wady i zalety, kazdy wybiera pod swoje preferencje