Panoramiczne okno dachowe - hałas

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Tom
Samochód: Kodiaq TSI 2.0 180KM

Panoramiczne okno dachowe - hałas

Post autor: Tom »

Czy to prawda że posiadając panoramiczne okno dachowe jest większy hałas w samochodzie od szumów powietrza na dachu???
Dzięki z góry.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

batonx
Samochód: kodiaq

Re: Panoramiczne okno dachowe - hałas

Post autor: batonx »

Każdy szyberdach, panorama zwiększają poziom hałasu wewnątrz samochodu. Oczywiście zależnie od pojazdu efekt bywa różny.

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

Ośmielę się nadmienić, że nie tylko hałas może być dokuczliwy. W miarę upływu lat (zwłaszcza w autach garażowanych pod chmurką) zaczynają się problemy z odprowadzaniem wody (zatykanie kurzem i pyłkami przewodów odwadniających szyberdach) oraz rdzewienie/zacinanie się mechaniki przesuwającej szybkę.
Pełny blaszany dach uważam za praktyczniejszy i bezpieczniejszy. Mając klimę, nawet okien nie otwieram.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

A ja już jeżdżę 5 rok z dachem szklanym i nie zauważyłem aby hałas był większy. W Superbie miałem w ramach gwarancji smarowane rolki bo skrzypiały, a tak żadnych utrudnień i złych skojarzeń ze szklanym dachem w Skodzie nie mam. Ale to rzecz gustu taki dach.

msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Post autor: msolak81 »

Dlaczego hałas miałby być większy? poza tym, w ramach przeglądów dach panaromiczny jest odpowiednio konserwowany więc raczej nie ma problemu.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Hałas jest wiekszy. Nawet jest roznica jak masz odsłonięta(jest głośniej)/zasłonięta(jest ciszej) rolete. Tylko ze to zaczyna byc słyszalne powyżej tak 120km/h.

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Myślę, że większy hałas jest od lusterek niż od dachu szklanego. Czasami zapomniało mi się zdjąć belki dachowe z bagażnikiem rowerowym i wtedy to tak powyżej pewnej prędkości poziom hałasu (szumów, gwizdów, świzdów) jest większy, ale przy szklanym dachu nie zauważyłem. Może powinienem wypowiadać się dopiero jak przejadę 10 lat z panoramą, a nie 5.? Hmmm...

batonx
Samochód: kodiaq

Post autor: batonx »

Należy porównać takie samo auto z pełnym i panoramicznym dachem. Taka konstrukcja "otwarta" ma mniejszą izolacyjność. Dodatkowo na pełnym dachu tapicerka oraz fabryczne wyciszenie absorbują hałas wydobywający się z tej lokalizacji. Są to głównie wysokie częstotliwości, więc mają jako taką skuteczność. Panorama jest tego kompletnie pozbawiona.

Poly
Samochód: Planuje Kodiaq 1.4 TSI

Post autor: Poly »

Ktoś na forum pisał, że panorama waży 100 kg... to tak jak byś stale woził w aucie drugą żonę i drugie dziecko :) Przy małych silnikach na pewno nie pozostaje bez znaczenia

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Poly pisze:
13 lut 2018, 10:12
Ktoś na forum pisał, że panorama waży 100 kg... to tak jak byś stale woził w aucie drugą żonę i drugie dziecko :) Przy małych silnikach na pewno nie pozostaje bez znaczenia
Tylko wartość 100kg była wzięta z palca. Mam panoramę i nie słyszę szczególnego hałasu z okolic dachu. A odnośnie wagi nikt nie zna dokładnego przyrostu wagi w wersji z panoramą. Mój Kodiaq 2.0tsi 7os z DCC i panoramą ma wpisane w dowodzie 1663kg.

Generalnie panorama jest fajna, ale to tylko bajer, nie ma co na siłę szukać wad. Komu się podoba niech bierze, kto woli oszczędzić 4kPLN nie traci nic oprócz tego bajeru.

ODPOWIEDZ