Wymiana audio i głośników fabrycznych.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Wymiana audio i głośników fabrycznych.

Post autor: MałGorzata »

Cześć - dobrze trafiłeś.

Panowie audiofile na pewno wiedzą co i jak.

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

MałGorzata pisze:
04 wrz 2026, 21:14
Cześć - dobrze trafiłeś.

Panowie audiofile na pewno wiedzą co i jak.
Tam zaraz audiofile ;P
Co-nieco o tym dźwięku wiemy i wymagamy też nieco więcej niż fabryka daje :)
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2026, 15:52 przez itepe, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

A teraz do rzeczy.
Wymiana głośników to pierwszy krok. Owszem pomoże, ale nie rozwiąże problemu cichego grania. To jest tzw. bootstrap (sprzężenie zwrotne) w samej jednostce audio w samochodzie. Działa to jak opisywałem już wcześniej na zasadzie ciągłego, aktywnego monitorowania zniekształceń w tym harmonicznych (THD Total Harmonic Distorsion). Jeśli zdejmiesz tony niskie na minus - zagra głośniej, ponieważ ograniczenie prądowe i THD nie zadziała. Będzie głośno, ale "papierowo". Więcej basu, więcej prądu i sprzężenie zwrotne zaczyna działać. Nie ma możliwości uszkodzenia głośników (ani wzmacniacza) przez spalenie cewki czy tzw. roztrzepanie lub uderzenie korpusem cewki o magnes. Tyle teorii i zasady działania.
Jeśli wymieniasz same głośniki, jest spora szansa, że zagrają lepiej, ale dużej różnicy się nie spodziewaj. W głowie, pewnie tak to poczujesz, ale to jest AUDIO-VOODOO ;) Nie wiem jak grają te wskazane przez Ciebie, magnesy mają nieco większe od fabrycznych, wiec to już na plus (lepsza praca cewki w mocniejszym polu magnetycznym). Zwracam jednak uwagę, ze nadal to jest 180 mm z przodu i 135 z tyłu. O samej membranie też niewiele piszą, ale to w samochodzie nie dal audiofila ma 4-rzdne znaczenie (serio nie usłyszysz różnicy). Na pewno na plus jest to, z nie trzeba walczyć z wtyczkami, które w Skodzie mają odwrotną polaryzację (przynajmniej w nowym modelu Kodiaq'a), rozmiarami, dystansami etc. Zagradzają się też parametry impedancji i dedykowana zwrotnica oparta o kondensator foliowy. Zwracam jednak uwagę, ze wymiana wysokotonowych wcale w K II nie jest taka prosta, a finalnie i tak wróciłem po próbach do oryginału (mniej męczące tony wysokie); jest w pobliży poduszki powietrznej i demontaż do najprostszych nie należy.
Zabawa zacznie się dopiero, kiedy dołączysz wzmacniacz i subwoofer. Te z zestawu Canton mają całe 130 mm głośnika (LOL)... Mój ma 270 mm i jest aktywny, ale to inna liga subów.
Napisz, co jeszcze chciałbyś wiedzieć, postaram się odpowiedzieć.
Kris

Lukssztgk
Samochód: Kodiaq mhev

Post autor: Lukssztgk »

Dzięki za podjęcie tematu :D
Ogólnie myślalem o eton z tego względu że właśnie raz wtyczki są, wyjmij włóż, a dwa często są polecane właśnie do vw i bmw.
Rozważam jeszcze nie ukrywam Axton A594DSP na jakąś chwilę bez podpina do aku, a po nowym roku może dołożenie subwoofer sw11 active i wtedy wpięcie wzmacniacza pod aku za jednym strzałem z subem.

Podeślę link do zestawu eton 🤪
https://audio-system-polska.com.pl/pl/p ... 0-pnp/7391

Ogólnie można kupić coś tańszego no focal,
Albo audio system
Audio System X200EM EVO2 przód
Audio System X165EM EVO2 tył
Axone widziałem że zamontował Pan, i nie ukrywam że trochę poczytałem o nim i wydaje mi się że nawet w trybie bez zasilania z akumulatora będzie o niebo lepiej niż z etonem bez axone.

Ale różnie przeszło mi przez myśl jak by zagrały oryginalne głośniki na axonie 😂😂😂, ale tu się boję że się uszkodzą.

Mam do Pana jeszcze jedno pytanie, ponieważ u mnie pokazuje po nr VIN z przodu i z tyłu takie same głośniki zamontowane mianowicie 3G0 035 454. I tutaj mnie zastanawia czy te eton 150 lub audio system 165 nie będą za małe.

Tayron, arteon i podobne rozkodowalem po Vin z otomoto kilka ma z przodu 3G0 035 45, a z tyłu 3G0 035 453. Więc nie wiem czy to nie jakiś błąd dopasowania w sklepie.

ODPOWIEDZ