Wymiana schowka centralnego z ładowarkami indukcyjnymi

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Witajcie.
Czy ktoś posiada instrukcję demontażu schowka centralnego z ładowarkami? W mojej wersji tapicerki (tak, tej najtańszej i najbardziej praktycznej dla mnie) w schowku centralnym jest tylko jedna roletka - ta, która zamyka uchwyty na kubki, tej mniejszej nie ma i jest tam mało elegancka dziura. W pozostałych wersjach (+8500) schowek ma obie roletki. Zgodnie z ETKA są dwie wersje schowka, oznaczone jako 5 ( z dziurą) i 5A ( z roletką). Dokupiłem taki schowek u dealera za 850 zł i mniej więcej wiem jak się do niego dostać, ale nie wiem czy aby go wyjąć, trzeba rozmontować tunel środkowy. Nic trudnego, ale masa pracy i czasu. Do tego ryzyko ułamania plastików, o których sposobie montażu niewiele wiem.
Pytanie do forumowiczów jest takie: czy dysponuje ktoś instrukcjami serwisowymi do Kq2?
A tu zrzut z ETKA:
Obrazek

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe

Re: Wymiana schowka centralnego z ładowarkami indukcyjnymi

Ponieważ nie było żadnego odzewu, postanowiłem przygotować

Tutorial jak wymienić schowek środkowy lub zdemontować konsolę centralną.

Zacznijmy od dwu przydatnych schematów konsoli centralnej:

Obrazek
oraz
Obrazek
Do tego potrzebne będa następujące narzędzia:
  • śrubokręt Torx T27
  • śrubokręt Torx T20
  • mały śrubokręt płaski
  • Grzechotka np. 1/4 "
  • Bit T27 - polecam długi
  • Bit T20 - polecam długi
  • łyżka plastikowa (unikajcie takich zestawów za 10 zł z Allegro)
  • dużo spokoju i cierpliwości ;)
Może się również przydać stara karta kredytowa (można pociąć np. na 3 paski), koniecznie plastikowa, żeby podłożyć pod plastik, kiedy łyżkę przekładamy w inne miejsce.

Stopień trudności operacji oceniam 8/10, więc raczej dla "zaawansowanychh" ;)

Nie trzeba odpinać akumulatora, ale kluczyki dobrze mieć w zasięgu anten wewnętrznych, ja położyłem na podszybiu za wyświetlaczem centralnym.

Prace zaczynamy od tylnej części tunelu środkowego.
Wkładamy palce pod plastik i delikatnie "wyszarpujemy" jednym pewnym ruchem cały tył
Obrazek
Na zdjęciu widać również wyjęty panel klimatyzacji, ale nie trzeba go wyjmować, ponieważ dostęp do wtyczek jest całkiem dobry. Poniewaz jednak ja to zrobiłem, wrzucam zdjęcia jak to zrobić:
Obrazek

Obrazek
UWAGA na czujnik temperatury i wilgotności 3. strefy klimatyzacji. Jest bardzo delikatny (wtyczka też) i nie lubi być dotykany placami (od wewnątrz).
Widać to na powyższym zdjęciu (szara).

Następnie wykręcamy 4 śruby mocujące T27
Obrazek

Teraz przenosimy się do przodu.

Wyjmujemy maskownicę roletki tylnej:
Obrazek

Następnie wyjmujemy kształtkę maskującą:
Obrazek

Obrazek

Odkręcamy śrubki T20:
Obrazek

Teraz zdejmujemy maskownice panelu klimatyzacji:
Obrazek

Obrazek

i odkręcamy 4 śruby T20 (dwie na górze, dwie pod panelem - trudno dostępne!
Obrazek

Panel wychodzi bardzo lekko, trzeba uważać na wtyczki. Aby je wypiąć, pomaga mały płaski wkrętak
Obrazek

Obrazek

Finalnie mamy taki stan:
Obrazek

Następnie zdejmujemy listwy ozdobne. Są bardzo delikatne, trzeba to robić z dużym wyczuciem:
Obrazek

Obrazek

Następnie demontujemy panel złącz USB, poprzez wyjęcie maskownicy plastikowej. Jest bardzo delikatna, a sam panel jest osadzony właśnie w niej. To niestety wymaga pewnej wprawy i cierpliwości. Najlepiej zacząć z prawego boku, potem lewy i delikatnie wyjmujemy palcami część śropdkową (najsztywniejszą):
Obrazek

Obrazek

Następnie podważamy zatrzaski panelu w maskownicy (są od góry i od dołu) i wysuwamy panel USB
Obrazek

Teraz odpinamy dwa złącza z pomocą płaskiego wkrętaka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas na mocowanie konsoli - odkręcamy śruby T20 po obu stronach:
Obrazek

Obrazek

Kolejny etap to wyjście tylnego schowka - podważamy i wyciągamy do góry. Trzeba nieco rozchylić tunel, ale jest bardzo elastyczny i łatwo wychodzi.
Obrazek

UWAGA! Pod schowkiem jest moduł anten czytnika kluczyków, dlatego trzeba to robić bardzo ostrożnie. Na zdjęciu już z odłączoną wtyczką
Obrazek

I sam moduł:
Obrazek
Tutaj podłączony, aby samochód nie zgłaszał awarii czujnika.

Za pomocą T27 odkręcamy uchwyt mocujący do podłogi:
Obrazek

Obrazek

Czas na plastikowe maskownice boczne - po jednym T20 z każdej strony i pociągamy na dół:
Obrazek

Teraz wszytsko jest już odkręcone. Chwytamy cały tunel i przesuwamy do tyłu samochodu:
Obrazek

Obrazek

Teraz sam schowek jest już uwolniony - wyjmuje się go delikatnie popychając do tyłu:
Obrazek

Po uwlonieniu schowka, z prawej strony znajduje się mocowana na wcisk dość duża wtyczka. Troszke tzreba pokombinować, ale wyhodzi dość łatwo. Nie mam zdjeć, poniewaz brakowało mi trzecie ręki ;)
Schowki dla porównania - z lewj nowy, z prawej oryginalny:
Obrazek

Po demontażu kosoli Kodiaq wygląda imponująco :D
Obrazek

Obrazek

Teraz wkładamy nowy schowek od tyłu, wchodzi bardzo łatwo, ale najpierw podłączamy wtyczki oczywiście :)
Obrazek

Koniec. Zabieramy się za składanie. Jak? Wszystkie ww. punkty lecimy od końca.
Zaczynamy od wsunięcia całej konsoli do przodu. Sa tam takie prowadnice plastikowe, ale co-nieco trzeba pokombinować i uważać, żeby nic nie porysować.
Voila, po złożeniu wygląda to tak samo jak w droższych wersjach tapicerek.
Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Czas realizacji jako amator: 1h 45m.

Podsumowanie:
- straty w samochodzie: 0
- straty poza samochodem: złamana jedna łyżka (stara pomarańczowa, badziewna za 10 zł komplet)
- jedno zadrapanie na dłoni
- funkcjonalny schowek w użyciu.

Z ciekawostek:
- choć cały schowek jest Made in Czech Republic, to sam moduł ładowarek indukcyjnych jest Made in Poland :)
- cena w serwisie jest taka sama dla obu wersji schowka
- autoryzowany serwis nie podjął się wymiany, ponieważ... nie był w stanie wycenić usługi.

Zapewne pojawi się pytanie: dlaczego nie wziąłeś innej tapicerki? To proste - ta jest najmniej brudząca się, nie widać żadnych plam czy nawet okruszków. I to jest wg mnie najmocniejsza strona tej najtańszej tapicerki. No i nie dopłacałem 8500 PLN ;)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2025, 12:38 przez itepe, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Szacun!!!

Awatar użytkownika
itepe

Dzięki!
Teraz już szykuję się do kolejnych ulepszeń samochodu, więc i tutorial pewnie przygotuję :)
Kris

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

A przy okazji schowka z ładowarkami.
@itepe
Jak miałeś ten schowek w rękach, to czy zauważyłeś jakiś elementy sugerujące że on faktycznie ma jakieś chłodzenie?
Gdzieś w materiałach skody trafiłem na info że ten schowek z ładowarkami jest dodatkowo chłodzony.
I się zastanawiam się czy to prawda, czy tylko ściema 🙂

Awatar użytkownika
itepe

Nie, to nie jest ściema:
Obrazek
Srebrna część z radiatorem to ładowarki indukcyjne, zaś czarny wystający element to wentylator turbinowy.

Od góry po zdjęciu gumowej nakładki widać otwór wentylacyjny oraz ukształtowane kanały rozprowadzające powietrze na obie strony:
Obrazek

oraz otwory w samej nakładce skierowane ku górnej części włożonego do schowka telefonu:
Obrazek

Na moje oko bardzo porządnie zrobione i dobrze zaprojektowane.
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Piękna robota. Ja tak prowadziłem blog do swojego quada na forum ATV Polska przez kilka lat. Coś koło 100 stron miałem wpisów ze zdjęciami napraw i wypraw oczywiście 🫡

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

To bardzo wartościowe treści. Zachęcam wszystkich do publikowania własnych dokonań.
:)

Landroverowcy mają swoją landklinikę gdzie możesz znaleźć mnóstwo takich opisów.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe

Echhh, gdybym miał czas na robienie relacji ze wszystkich moich napraw lub renowacji... A robię chyba dość dużo, od samochodu przez elektrykę, renowację w domu, stolarkę, Smart Home i zawodowo zmuszam SAP do zmian w ich produktach :lol:
A i czasem coś na YT o bieganiu puszczę, skomentuję, pochwalę ;)

Wszystkim dziękuję za dobre słowo oczywiście. Dzięki Wam aż chce się to robić dalej.
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Wiem jak to jest. Robota to tylko wtedy połowa jak nie mniej czasu, który trzeba na całość poświęcić. Dobrze mieć kogoś do pomocy i powoli robi się ekipa...

Dlatego doceniam gdy ktoś się dzieli swoim doświadczeniem.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ