Obniżenie
-
MR1
- Samochód: Skoda kodiaq sportlinie po lifcie diesel 200 PS
Re: Obniżenie
Przekonałem się, nie będę obniżał, tym bardziej, że 20 cali felga. Dziękuję za podpowiedzi. Myślę, że na koniec kwietnia, początek maja wrzucę fotki jak sportlinie poprawiłem optycznie. Pozdrawiam MR.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Obniżał pewnie nie będę, choć wg mnie nad oponą w RS (i pozostałych modelach) jest masa niewykorzystanego miejsca.
Wg mnie powinna być felga 21' (jak chociażby w Q5), lub wyższy profil opony na 20'. Na marginesie-szerokość opon też nie powala. Z oponą 245 lub 255 nawet (jak w Tayron), Kodiaq prezentował by się dostojniej. Tak, wpływ na spalanie i hałas, ale trudno:).
Wg mnie powinna być felga 21' (jak chociażby w Q5), lub wyższy profil opony na 20'. Na marginesie-szerokość opon też nie powala. Z oponą 245 lub 255 nawet (jak w Tayron), Kodiaq prezentował by się dostojniej. Tak, wpływ na spalanie i hałas, ale trudno:).
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Obniżenie
Taki przykład, sprzed kilkunastu lat. Pojechałem z kolegą nowym Passatem B7 1.8 TSI do Wrocławia po moje Mondeo. Pożyczył z salonu samochód testowy, na oponach 235/35 R19. Był lżejszy od Mondeo z dieslem o 50 kg. Przez całą drogę lało jak z cebra i koleiny na katowickiej były wypełnione wodą. Passatem jechał max 100 km/h, a i tak z duszą na ramieniu, bo wóz sobie pływał po asfalcie. W drodze powrotnej Mondeo z oponami 215/55 R16 mogłem gnać do woli i woda w ogóle nie robiła na nim wrażenia. Pewnie, że mogła być inna przyczyna, ale obstawiam, że to wina szerszych opon.
Niekoniecznie. Kilkanaście lat w biznesie opon to przepaść jeśli chodzi o technologie (w tym o odprowadzanie wody), a w przypadku auta z wypożyczalni pewnie były całoroczne lub zajechane letnie/slicki. Do tego dochodzi niski profil opony no i stan katowickiej w tamtych czasach czyli masa kolein. Jest osobny wątek na forum dotyczący opon i na bazie doświadczenia z różnymi oponami uważam, że szersza opona sezonowa 245 lub 255 (lato lub zima), odprowadza wodę podobnie do opon 235 i węższych, a już na pewno pozwala trzymać się dobrze drogi. 255/50/20 w Kodiaq było by super zamiast 235/45/20. W serwisie nie umieli mi odpowiedzieć czy można założyć ten rozmiar bez wpływu na działanie asystentów i dcc.maq pisze: ↑14 lip 2025, 16:32Taki przykład, sprzed kilkunastu lat. Pojechałem z kolegą nowym Passatem B7 1.8 TSI do Wrocławia po moje Mondeo. Pożyczył z salonu samochód testowy, na oponach 235/35 R19. Był lżejszy od Mondeo z dieslem o 50 kg. Przez całą drogę lało jak z cebra i koleiny na katowickiej były wypełnione wodą. Passatem jechał max 100 km/h, a i tak z duszą na ramieniu, bo wóz sobie pływał po asfalcie. W drodze powrotnej Mondeo z oponami 215/55 R16 mogłem gnać do woli i woda w ogóle nie robiła na nim wrażenia. Pewnie, że mogła być inna przyczyna, ale obstawiam, że to wina szerszych opon.