Obniżenie

GorSmiEle
Samochód: Looking for the new Kodiaq2

Re: Obniżenie

Post autor: GorSmiEle »

Nice look.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

MR1
Samochód: Skoda kodiaq sportlinie po lifcie diesel 200 PS

Post autor: MR1 »

Przekonałem się, nie będę obniżał, tym bardziej, że 20 cali felga. Dziękuję za podpowiedzi. Myślę, że na koniec kwietnia, początek maja wrzucę fotki jak sportlinie poprawiłem optycznie. Pozdrawiam MR.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

RobertG7 pisze:
23 lut 2024, 15:07
Ten jest obniżony, wygląda gustownie. Mimo to ja nie mam zamiaru obniżać, bo nie po to decydowałem się na wyższe auto

Obrazek
Gustowniej :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Obniżał pewnie nie będę, choć wg mnie nad oponą w RS (i pozostałych modelach) jest masa niewykorzystanego miejsca.
Wg mnie powinna być felga 21' (jak chociażby w Q5), lub wyższy profil opony na 20'. Na marginesie-szerokość opon też nie powala. Z oponą 245 lub 255 nawet (jak w Tayron), Kodiaq prezentował by się dostojniej. Tak, wpływ na spalanie i hałas, ale trudno:).

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Obniżenie

Post autor: maq »

Taki przykład, sprzed kilkunastu lat. Pojechałem z kolegą nowym Passatem B7 1.8 TSI do Wrocławia po moje Mondeo. Pożyczył z salonu samochód testowy, na oponach 235/35 R19. Był lżejszy od Mondeo z dieslem o 50 kg. Przez całą drogę lało jak z cebra i koleiny na katowickiej były wypełnione wodą. Passatem jechał max 100 km/h, a i tak z duszą na ramieniu, bo wóz sobie pływał po asfalcie. W drodze powrotnej Mondeo z oponami 215/55 R16 mogłem gnać do woli i woda w ogóle nie robiła na nim wrażenia. Pewnie, że mogła być inna przyczyna, ale obstawiam, że to wina szerszych opon.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

maq pisze:
14 lip 2025, 16:32
Taki przykład, sprzed kilkunastu lat. Pojechałem z kolegą nowym Passatem B7 1.8 TSI do Wrocławia po moje Mondeo. Pożyczył z salonu samochód testowy, na oponach 235/35 R19. Był lżejszy od Mondeo z dieslem o 50 kg. Przez całą drogę lało jak z cebra i koleiny na katowickiej były wypełnione wodą. Passatem jechał max 100 km/h, a i tak z duszą na ramieniu, bo wóz sobie pływał po asfalcie. W drodze powrotnej Mondeo z oponami 215/55 R16 mogłem gnać do woli i woda w ogóle nie robiła na nim wrażenia. Pewnie, że mogła być inna przyczyna, ale obstawiam, że to wina szerszych opon.
Niekoniecznie. Kilkanaście lat w biznesie opon to przepaść jeśli chodzi o technologie (w tym o odprowadzanie wody), a w przypadku auta z wypożyczalni pewnie były całoroczne lub zajechane letnie/slicki. Do tego dochodzi niski profil opony no i stan katowickiej w tamtych czasach czyli masa kolein. Jest osobny wątek na forum dotyczący opon i na bazie doświadczenia z różnymi oponami uważam, że szersza opona sezonowa 245 lub 255 (lato lub zima), odprowadza wodę podobnie do opon 235 i węższych, a już na pewno pozwala trzymać się dobrze drogi. 255/50/20 w Kodiaq było by super zamiast 235/45/20. W serwisie nie umieli mi odpowiedzieć czy można założyć ten rozmiar bez wpływu na działanie asystentów i dcc.
Obrazek

ODPOWIEDZ