Problem z Android Auto

KRIS_1988
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0 193KM

Problem z Android Auto

Post autor: KRIS_1988 »

Bardzo często przy łączeniu telefonu z autem występuje taki komunikat.
Na telefonie nie mam żadnego komunikatu do potwierdzenia.
Po ponownym uruchomieniu stacji w aucie (dłuższym przytrzymanie przycisku "off" łączy się za 2 lub 3 razem.

Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem, aby łączyło się za każdym razem?

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Problem z Android Auto

Post autor: itepe »

Cześć!
Szukaj przyczyny związanej z uprawnieniami aplikacji Android Auto w telefonie, nie samochodzie.
Aby to zweryfikować, usuń swój telefon z samochodu całkowicie, w telefonie w Bluetooth "zapomnij" samochód. Następnie podłącz od nowa telefon do samochodu, sprawdzaj komunikaty na telefonie i przyznawaj uprawnienia. Do bezprzewodowego AA potrzebujesz mieć również włączone WiFi zarówno w samochodzie jak i telefonie.
Uprawnienia jakie są niezbędne to:
- kontakty
- wifi
opcjonalnie:
- pozostałe charakterystyczne dla Twojego telefonu.

U mnie na przykład Skoda wariuje, jeśli mam jednocześnie podłączony telefon swój (Pixel 9) oraz małżonki (Samsung). Potrafi zrobić numer taki, że oba telefony są podłączone, mój ustawiony jako główny, ale AA próbuje brać z Samsunga i wtedy nic nie działa. Co gorsza AA nie można przełączyć. Jedynym rozwiązaniem jest podłączenie głównego telefonu BEZ dodatkowego i dopiero wtedy podłączenie drugiego. Szaleństwo...

I daj znać jak poszło!
Kris

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Takie numery to nie jest przypadłość Kodiaqa II. Ja mam I i przyzwyczaiłem się do tego, że współpraca pomiędzy telefonem a systemem samochodu jest nieprzewidywalna. Długi czas jest dobrze a potem zonk bo samochód chce potwierdzenia z telefonu a telefon krzyczy że jest podłączony. Najlepsze są sytuacje kiedy samochód po uruchomieniu załaduje wszystko, mam już widok np. Yanosika i podłączę swojego Samsunga do samochodu po kablu, żeby się ładował i zdarza się, że przestaje się komunikować z telefonem, komunikuje, że potrzebne potwierdzenia a w skrajnych przypadkach samochód przestaje w ogóle widzieć telefon. Nie da się tego zresetować, zrestartować, bo trzeba się zatrzymać, wyłączyć silnik, otworzyć drzwi, poczekać trochę aż "pamięć zapomni" i po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko śmiga. Ale takie uroki, mój syn w nowym Volvo XC90 jak podłączył swój telefon (Android) i telefon żony (Apple) to system zwariował, radio zaczęło charczeć i musiał jechać do serwisu na przeinstalowanie systemu bo nic nie pomagało, z nagłośnienia za kilkanaście tysi leciały nieznośne dźwięki.

KRIS_1988

Usunąłem powiązane urządzenia w telefonie i w samochodzie. Sparowałem je ponownie i nadal to samo... :cry:

Piter271
Samochód: Kodiaq 2022 Style Full Wypas (prawie)

Post autor: Piter271 »

Łączysz się po kablu czy bezprzewodowo ? Ja u siebie mam dedykowany tel do AA, podłączony dobrym kablem na stałe z autem. Taki komunikat jak u ciebie mam tylko wtedy, gdy telefon sie restartuje, np po aktualizacji, rozładowaniu baterii etc.

KRIS_1988

I po kablu i bezprzewodowo jest to samo😬
Kabel ori Samsunga.
Jest tak że parę razy wszystko sie łączy jak należy a czasami muszę zrobić 2 a nawet 3 resety stacji, zeby zadziało

Piter271
Samochód: Kodiaq 2022 Style Full Wypas (prawie)

Post autor: Piter271 »

Poniżej rady od AI :
Ten problem to klasyczny i niesamowicie irytujący błąd komunikacji na linii Android Auto a system Infotainment w grupie VAG (Skoda/VW/Seat). Komunikat sugeruje, że telefon "wisi" na jakimś monicie bezpieczeństwa, ale w rzeczywistości najczęściej oznacza to, że oba urządzenia zgubiły tzw. handshake (cyfrowe uściskanie dłoni) i bez restartu radia nie potrafią się dogadać.
Skoro dzieje się to zarówno po kablu, jak i bezprzewodowo, wina leży zazwyczaj w zarządzaniu energią telefonu, przestarzałym oprogramowaniu radia lub błędach pamięci podręcznej.
Oto kilka kroków, które pozwolą Ci rozwiązać ten problem raz a dobrze, bez konieczności ciągłego resetowania konsoli podczas jazdy:
1. Wyłączenie optymalizacji baterii dla Android Auto (Kluczowe!)
Smartfony bardzo agresywnie uśpiają procesy w tle. Jeśli telefon próbuje się połączyć, a jego system akurat "zamroził" Android Auto, auto wyrzuci dokładnie ten błąd.
• Wejdź w Ustawienia telefonu -> Aplikacje -> Android Auto.
• Znajdź sekcję Bateria / Zużycie energii.
• Zmień ustawienie na Nieograniczone (Zezwalaj na działanie w tle bez optymalizacji).
• Wskazówka: Zrób to samo dla aplikacji Usługi Google Play oraz aplikacji systemowej Bluetooth.
2. Czyszczenie pamięci podręcznej (Cache)
Gromadzące się pliki tymczasowe potrafią zablokować autoryzację urządzenia.
• W telefonie wejdź w Ustawienia -> Aplikacje -> Android Auto -> Pamięć/Przechowywanie.
• Kliknij Wyczyść pamięć podręczną, a następnie Wyczyść dane (będzie trzeba ponownie skonfigurować AA po podłączeniu, ale to minutowa sprawa).
3. Zresetowanie połączeń w samochodzie i telefonie
Czasami profile Bluetooth/Wi-Fi parują się z błędami, które "wracają" po czasie.
• W Skodzie: Wejdź w ustawienia urządzeń mobilnych i usuń swój telefon z listy zapamiętanych.
• W telefonie: Wejdź w ustawienia Bluetooth i usuń (zapomnij) swoją Skodę.
• W aplikacji Android Auto: Wejdź w ustawienia AA -> Wcześniej podłączone samochody -> usuń Skodę z listy.
• Zrestartuj telefon, uruchom auto i sparuj wszystko od nowa jako nowe urządzenie.
4. Wyłączenie "Asystenta Wi-Fi" w telefonie (Dla połączeń bezprzewodowych)
Większość nowszych Kodiaqów obsługuje bezprzewodowe AA, które działa przez stworzenie sieci Wi-Fi między autem a telefonem. Jeśli Twój telefon ma włączoną funkcję automatycznego przełączania na komórkową transmisję danych, gdy Wi-Fi "nie ma internetu" (a sieć Skody internetu nie ma), telefon zrywa autoryzację.
• W ustawieniach Wi-Fi telefonu wyłącz opcje typu: Asystent Wi-Fi, Przełącz na dane komórkowe lub Inteligentne Wi-Fi.
💡 Ważna uwaga dotycząca oprogramowania Skody:
Jeśli powyższe kroki pomogą tylko na chwilę, problemem jest bug w sofcie Infotainmentu (MIB3) w Skodzie. Starsze wersje oprogramowania w Kodiaqach (szczególnie wersje softu poniżej 18xx/19xx) miały fabryczną wadę zarządzania modułem bezprzewodowym i pamięcią RAM radia.
Jeśli auto jest serwisowane, zgłoś to w ASO przy najbliższym przeglądzie – aktualizacja oprogramowania radia do najnowszej wersji w 95% przypadków całkowicie eliminuje ten problem i sprawia, że resetowanie konsoli przestaje być potrzebne.

ODPOWIEDZ