Wibracje mrowienie na kierownicy.

piotol
Samochód: Kodiaq 2 1.5 mhev 130 edition

Wibracje mrowienie na kierownicy.

Post autor: piotol »

Zakupiłem używane auto na oponach zimowych po wyjeździe od 90km h czuć było wibracje , kierownica lekko w lewo.
Auto trafiło do ASO test drogowy wskazał opony bicie osiowe do 175n. Geometria poprawiona auto jedzie na wprost jest ok.
Wymiana opon na fabryczne letnie od auta w serwisie nieautoryzowanym ponownie wibracje.
Auto znów trafia do ASO potrzeba doważena.Po tym fakcie auto zaczyna ściągać w prawo geometria na zielono.Wibracje jakby mniejsze ale nie ustąpiły sprawdzone luzy i bicia tarcz wszystko wg nich ok. Serwis sugeruje że tak może być cechą tych samochodów.
Skoda Kodiaq 2 1.5 mhev czy spotkał się już ktoś z podobnym problemem?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

GrześK
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5TSI

Re: Wibracje mrowienie na kierownicy.

Post autor: GrześK »

Nie jest to cechą. Poprzednio miałem superba 1.4 ACT i tam zdarzało się, że w trybie 2-cylindrowym pojawiały się drgania podobne do niewyważenia. Jednak w kodiaqu tryb 2-cylindrowy jest praktycznie niezauważalny, lekko słyszalny ale na kierownicy brak wibracji. Kierunek i ustawienie kierownicy prawidłowe, przy nowych oponach nie powinno być żadnej odchyłki.
Żeby sprawdzić, czy drgania pochodzą od silnika pracującego na 2 cylindrach (bo tylko to może być nietypowe dla tej wersji), wystarczy przełączyć bieg ręcznie i dodać gazu, jeśli drgania ustaną może to świadczyć, że źródłem jest tryb 2-cylindrowy (albo włączyć podgląd na wyświetlaczu i obserwować, czy ma to związek z tym trybem).

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Ja byłem w dwóch serwisach ogumienia z testem drogowym. Pierwszy prawie nic nie wykazywał, drugi już tak, przesuwanie opon względem felgi pomogło, ale nie na tyle by zniwelować bicia harmoniczne poza normą. Jeżeli jesteś z Warszawy to polecam zakład na ul. Cynamonowej i koniecznie rób zdjęcia/wydruki wyników testu do ewentualnej reklamacji opon

piotol
Samochód: Kodiaq 2 1.5 mhev 130 edition

Post autor: piotol »

Byłem ASO test drogowy pozytywny dziś 09.06.2026 byłem w premio motors test drogowy też niczego nie wskazał .
Najchętniej bym chciał aby ktoś kto ma taki sam model przejechał się moim autem .

bl13
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0tsi 4x4

Post autor: bl13 »

Jeśli opony Hankook to niestety ja je obwiniam. Mialem wibracje w kodiaq1 ale tam finalnie do wymiany były oba wewnętrzne przeguby przy skrzyni biegów. Wymiana sporo pomogła ale w 100% wibracji nie wyeliminowano. Tzn. nie było ich na zimowkach, na tych co wyjechał z fabryki Hankookach były. Na koniec leasingu mialem letnie to wymiany, wymienione na Pirelli 4szt. i nagle wibracje również zniknęły. Stad takie a nie inne wnioski, ze to Hankook jest winowajca.

ODPOWIEDZ