Rozmiar felg/opon
Rozmiar felg/opon
Pytanie do posiadaczy Kodiaqa II na kołach 20 cali. Czy ktoś z Was zakładał opony/felgi w rozmiarze innym niż jedyne homologowane przez producenta 235/45 8j r20? Jeśli tak to czy wszystko jest u Was ok po takiej zmianie? Ja zmieniłem felgi na aftermarketowe ale o szerokości 8,5 cala. Założona była oryginalna opona ale trochę za bardzo rant felgi wystawał (już na fabrycznej feldze dość mocno wystaje jak na mój gust) a że i tak rozważałem wielosezony to założyłem continentala 245/45 r20 i tu zaczynają się problemy. Koła 3 razy wyważane w 3 różnych zakładach i po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów przy prędkości w zakresie 100-125 km/h zaczyna bujać kierownicą na boki. Jeden wulkanizator mówi że na rozmiarze innym niż homologowany to nie ma opcji działać bo auto jest tak zestrojone pod ten rozmiar że na innym głupieje. Drugi mówi że to bzdura bo przecież można swobodnie „żonglować” rozmiarami, grunt żeby się trzymać widełek z kalkulatora. Trochę nie wiem co zrobić bo nie wiadomo gdzie leży przyczyna. Czy faktycznie auto nie dopuszcza innego setupu, czy może trafiły mi się jakieś felerne wielosezony. Na nowych felgach auto jeździło chwilę na oryginalnych letnich i nie pamiętam żeby coś takiego się działo. Piszcie co o tym myślicie.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Rozmiar felg/opon
Nic, tylko pożyczyć od kogoś koła z seryjnym rozmiarem opon i się przejechać. Twoje koła proponuję wrzucić na Huntera (test drogowy) i niech ocenią czy opony są dobre.
Cześć. Też bym obstawiał wadliwe opony. Sporo o tym się ostatnio pisze, że nawet premium jak Pirelli czy Conti bywają Fabrycznie uszkodzone.
Jest jeszcze jeden aspekt na który zwróć uwagę zanim wydasz kilka stów na diagnostykę opon: jak zakładałem dystanse (przy ok 4-5 tys. przebiegu), to miałem podobne bicie. Okazało się, że pobieżne przeczyszczenie piast jak przy zwykłej wymianie to było za mało. Po dokładnym wyszczotkowaniu i usunięciu wszelakiego pyłu hamulcowego zarówno z piasty jak i z felgi problem ustał natychmiast. Spróbuj.
Pozdrowienia!
Jest jeszcze jeden aspekt na który zwróć uwagę zanim wydasz kilka stów na diagnostykę opon: jak zakładałem dystanse (przy ok 4-5 tys. przebiegu), to miałem podobne bicie. Okazało się, że pobieżne przeczyszczenie piast jak przy zwykłej wymianie to było za mało. Po dokładnym wyszczotkowaniu i usunięciu wszelakiego pyłu hamulcowego zarówno z piasty jak i z felgi problem ustał natychmiast. Spróbuj.
Pozdrowienia!
Wyczyściłem dokładnie piasty i felgi, dodatkowo dałem aluminiowe dystanse co o dużo osób na allegro pisało że to pomogło na podobne dolegliwości ale u mnie bez zmian. Opony już zdjęte i założone fabryczne letnie. Na fabrycznych wszystko git. Gumiarz wrzucił zdjęte koła na wywazarke i stwierdził że dwie opony „tańczyły” w tym jedna dość mocno także ewidentnie coś nie tak z tymi oponami. Odsyłam je na reklamacje.
A czy ktoś zakładał na Kodiaqa II koła 20 z oponami w rozmiarze 255/40 czyli takie jak były w pierwszym Kodiaqu? Zastanawiam się czy się ładnie mieszczą i nie obcierają nigdzie.
A czy ktoś zakładał na Kodiaqa II koła 20 z oponami w rozmiarze 255/40 czyli takie jak były w pierwszym Kodiaqu? Zastanawiam się czy się ładnie mieszczą i nie obcierają nigdzie.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Sprawa zatem jasna. Reklamuj opony. Kilkanaście lat temu Continental oddał mi pieniądze za cały komplet zimowych. Od tamtej pory ta marka dla mnie nie istnieje.
A z tymi oponami 255/40 ktoś coś? Jeśli oddadzą mi kase to chętnie poszedłbym w ten rozmiar. Auto na pewno bedzie lepiej wyglądać a i na feldze 8,5j się lepiej spasują.