Drganie kierownicy po zmianie kół
Słuchajcie, Kodiaq RS, felgi fabryczne zmienione na inne 20 calowe ale o pół cala szersze niż fabryczne. Felgi raczej „premium”. Opony założone też szersze niż fabrycznie bo rozmiar fabryczny średnio układał się na feldze i zbytnio odsłaniał rant. Teraz założone continentale 245/45r20. Problem w tym że przy prędkości ok 120/130h zaczyna bujać kierownicą. Koła były wyważane już 3 razy w 3 różnych warsztatach. Chwilę po wyważeniu jest ok ale wystarczy że trochę pojeżdżę i problem znowu powraca. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Drganie kierownicy po zmianie kół
Brak pierścieni centrujących / złe centrowanie felgi
Jeśli felgi są aftermarketowe (nawet premium) często mają większy otwór centralny i wymagają pierścieni centrujących.
Jeśli felga centruje się tylko na śrubach a nie na piaście wyważenie będzie na maszynie OK ale w aucie zacznie bić po czasie.
Jeśli felgi są aftermarketowe (nawet premium) często mają większy otwór centralny i wymagają pierścieni centrujących.
Jeśli felga centruje się tylko na śrubach a nie na piaście wyważenie będzie na maszynie OK ale w aucie zacznie bić po czasie.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Pierścienie centrujące oczywiście założone więc to nie kwestia złego centrowania
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Zobacz inny komplet pierścieni. Wyraźnie z twojego opisu wynika, że tracisz wraz z kolejnymi obrotami osiowość.
Śruby nie utrzymują felgi - gdzieś jest przesunięcie. Wiele nie trzeba by to się zaczęło dziać.
Śruby nie utrzymują felgi - gdzieś jest przesunięcie. Wiele nie trzeba by to się zaczęło dziać.
----
Oprócz tego co napisali poprzednicy (pierścienie centrujące), sprawdź czystość piast i samej felgi. U mnie po założeniu dystansów był ten sam objaw. Gruntowne przeczyszczenie piast pomogło i drgania ustąpiły.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Co to znaczy bujać kierownicą? Masz na myśli drgania?yorqe pisze:Problem w tym że przy prędkości ok 120/130h zaczyna bujać kierownicą.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Dobrze po wszystkich zabiegach wyważyć na wyważarce z testem drogowym. Sam szukam takiej w pobliżu Ursynowa w Warszawie, ale mało który zakład posiada
- maq
Biją Ci koła po wyważaniu, czy auto ściąga? Trzeba szukać warsztatu posiadającego urządzenie Hunter. Tanio jednak nie będzie, bo może i stówa za koło. A może się okazać, że opony do wywalenia. Robiłem dwa razy w Mondeo. Kupiłem nowy komplet zimowych Continental i nie dało się jeździć. Puszczałem kierownicę na dwupasmówce i na odcinku około 100 m, samochód sam zmieniał pas. Producent oddał mi pieniądze za wszystkie cztery gumy.
Z kolei, ale nie byłem, bardzo dobre opinie zbiera człowiek autobalas.pl. Dokłada ciężarki na samochodzie. Nie robi testu drogowego. Jakbym miał jakieś Ferrari, to pewnie byśmy się znali
Z kolei, ale nie byłem, bardzo dobre opinie zbiera człowiek autobalas.pl. Dokłada ciężarki na samochodzie. Nie robi testu drogowego. Jakbym miał jakieś Ferrari, to pewnie byśmy się znali

-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
U mnie drganie kierownicy przy prędkości 110-120km/h, poniżej cisza, powyżej również cisza. Byłem w autobalansie, też go tu polecałem później. Ale teraz mam "mieszane odczucia" czy to coś bardziej pomogło. Efekt drżenia/mrowienia jest na zestawie letnim i zimowym, 2 komplety felg
- maq
Te wibracje przy 120, to zazwyczaj właśnie nieodważone koła. Ja bym pewnie pojechał do innego warsztatu i wywarzył na próbę dwa przednie. Brak wyważenia tylnych kół czuć na fotelu kierowcy i widać na zagłówkach tylnego rzędu siedzeń. No bo co jeszcze może być? Geometria raczej odpada. Tu by raczej ściągał na bok.
I nie testuj na S2, bo tam jest nierówny asfalt przynajmniej od Puławskiej do węzła Opacz, albo i dalej.
I nie testuj na S2, bo tam jest nierówny asfalt przynajmniej od Puławskiej do węzła Opacz, albo i dalej.