Powolne nagrzewanie 1.5 TSI, degradacja oleju

GrześK
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5TSI

Powolne nagrzewanie 1.5 TSI, degradacja oleju

Post autor: GrześK »

Witam w nowym roku!
Jak długo nagrzewa się 1.5 TSI? Dzisiaj obserwowałem wskaźnik temperatury, dopiero po przekroczeniu 6km osiągnął roboczą 90 stopni, temp. otoczenia -3 stopnie.
W tym czasie żłopie jak smok - 11l/100km i to w trybie Eco. Superb 1.4 TSI w tych warunkach osiągał ok. 8 l/100km, nawet masa nie usprawiedliwia takiej różnicy. Po nagrzaniu rozpiętość w spalaniu już nie jest tak rażąca.

I druga rzecz, po przejechaniu od nowości 800km, przebieg do wymiany oleju spadł z 30000 do 20000km. W tym tempie wg eco-komputera long-life nie dociągnie nawet do 3 tys. km. Wiem, że przy docieraniu warto zmienić olej, ale chodzi mi tylko o wskazania komputera.

Proszę o Wasze opinie, bo być może niedługo będę w ASO, czekam na wymianę reflektora.

Obrazek

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Powolne nagrzewanie 1.5 TSI, degradacja oleju

Post autor: MałGorzata »

Cześć i również wszystkiego dobrego w nowym roku!

Z tym nagrzewaniem to wygląda dość typowo dla 1.5 TSI szczególnie przy ujemnych temperaturach i jeździe na krótkich odcinkach. Ten silnik ma tendencję do dłuższego nagrzewania się w Eco bo ogranicza obroty i czasami szybciej wrzuca wyższy bieg co nie sprzyja dogrzaniu. Próbowałeś porównać jak to wygląda np. w trybie Normal albo Sport?

A z tym olejem – bardzo ciekawe. Komputer może dostosowywać interwał dynamicznie na podstawie warunków pracy i stylu jazdy ale spadek aż o 10 tys. km po 800 km to sporo. Jak wyglądały te pierwsze kilometry? Dużo krótkich tras, zimne starty czy raczej spokojna jazda? Może to być chwilowe ale warto poruszyć temat przy okazji wizyty w ASO i zobaczyć czy nie ma jakiejś aktualizacji softu albo znanego problemu.

Daj znać co powie serwis.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

GrześK

Dzięki za odzew.
Jazda 2/3 miasto, dojazd do pracy ok. 8km, przez 8 lat ta sama trasa Superbem, więc łatwo porównać😀
Na normal jest podobnie. Ku mojemu zaskoczeniu na eco trzyma dość wysokie obroty (przy łagodnym rozpędzaniu między 2 a 2.5tys) i jak widać przepala spore ilości paliwa - czyli powinien grzać!
Zobaczę co powiedzą w ASO, ale lepiej się przygotować - w końcu pierwsza odpowiedź - Ten Typ Tak Ma😂

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Przesiadka z Superba do Kodiaka to jednak trochę inna bajka – masa, aerodynamika, inne przełożenia.
Ale ciekawie z tym Eco, że tak trzyma obroty :)

Daj znać co powie ASO bo temat robi się coraz bardziej interesujący
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

GrześK

Faktycznie robi się interesująco.
Zdjęcie zrobione w poniedziałek po powrocie z pracy. We wtorek nie jeździłem.

Obrazek

Dzisiaj (środa) zrobiłem fotkę. Od poprzedniej przejechane ok. 12km. Ubyło 500 km i 15 dni😀

Obrazek

Po 12 minutach kolejna, przejechane ok. 4km. Ubyło kolejne 100 km i 2 dni.

Obrazek

W tym tempie to nie zarobię na olej, a nawet nie wiem, czy dożyję do czasu wizyty w serwisie😂

A tutaj przerywnik, wczoraj wybrałem się za miasto Superbem, delikatna jazda. Przy zbiorniku 72 litry zasięg nawet 1400 km.
W Kodiaqu przy 54 litrach to pewnie z 800 km zrobię.

Obrazek

GrześK

W piątek, wracając z pracy, w korku, stan licznika 904 km

Obrazek

20 minut później, stan licznika 909 km

Obrazek

Wszystko wskazuje na to, że komputer oprócz warunków jazdy, uwzględnia również jakieś liczby losowe. Nie dziwię się, że serwis też nie potrafił tego wyjaśnić, pewnie autor tego oprogramowania również nie wie, skąd te wyniki😂

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

:lol: Ja piernicze.

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Mój rozgrzewa się podobnie, trudno porównać bo mam głównie miejską jazdę. Co do oleju to teraz mam 4800 mil przebiegu i pokazuje 11500 mil i 315 dni do wymiany. Moja żona jeździ bardzo krótkie trasy (3-5 mil), to pewnie skraca czas do zmiany.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

RederOr pisze:
15 sty 2026, 19:26
Mój rozgrzewa się podobnie, trudno porównać bo mam głównie miejską jazdę. Co do oleju to teraz mam 4800 mil przebiegu i pokazuje 11500 mil i 315 dni do wymiany. Moja żona jeździ bardzo krótkie trasy (3-5 mil), to pewnie skraca czas do zmiany.
Mil?

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Malenstwo8 pisze:
15 sty 2026, 20:56
Mil?
Tak, mil. W UK mamy mile zamiast km.
Dziś się przyjrzałem nagrzewaniu: na zewnątrz 0*C, po odpaleniu jakieś 5 minut na skrobanie szyb, potem jazda i po około 3 km miał 90 *C.
Duże zużycie paliwa na zimnym może też być spowodowane priorytetem nagrzania GPF.

ODPOWIEDZ