Zepsute poziomowanie reflektora

GrześK
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5TSI

Zepsute poziomowanie reflektora

Post autor: GrześK »

Zaufałem 130-letniej firmie i...
Kodiaq odebrany 24.11, od początku lewy reflektor czasami działał prawidłowo, ale najczęściej świecił ostro w dół, nie poziomował się. Pierwsze wizyty w serwisie bezskuteczne. Przy 3 wizycie 12.12 brakło pomysłów, stwierdzono, że pewnie reflektor do wymiany, wysłano opinie, zdjęcia, filmy do gwaranta. Wszystko potwierdzone i udokumentowane przez serwis (moje zdjęcia i filmiki to tylko dodatek), czyli poczekać dzień, dwa na kuriera i gotowe. Telefonowałem, nie wiedzą nic, w niedzielę wysłałem maila - brak reakcji...

Teoretycznie samochód jest niesprawny (wiem, tylko reflektor😂), policja powinna zatrzymać dowód rejestracyjny, ale pewnie byłaby wyrozumiała😂

Jakie macie doświadczenia z serwisem gwarancyjnym? Odnoszę wrażenie, że importer niezbyt chętnie wspiera serwisy. Nie było problemu z przyjęciem do serwisu, obsługą, natomiast wszystko wskazuje, że wadliwy jest reflektor i bez nowego nic nie da się zrobić. Wiem, że trudno wymagać szybkiej naprawy, przecież to auto za jedyne 200 tys. zł, niech ozdabia parking, przecież mam jeszcze Superba do jeżdżenia🤷‍♂️
Z dotychczasowych doświadczeń z serwisowaniem Superba nie było żadnych problemów, "niestety" na gwarancji psuły się tylko drobiazgi, a części do grubszej naprawy pogwarancyjnej były dostępne w ciągu paru dni.

Na fotce widać, jak stojąc ok. 1m za innym autem, lewy reflektor świeci mocno w dół:
Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Re: Zepsute poziomowanie reflektora

Post autor: Piotr1982 »

W sumie to normalne, że lewe światło świeci niżej w ruchu prawostronnym nawet jeśli masz samopoziomujące reflektory.
Pewnie już masz pewność i tak, ale na Twoim miejscu podjechałbym na stację diagnostyczną. Niech zbadają na maszynie i dadzą Ci wydruk, który przekażesz do Skody. Może wtedy zareagują szybciej jeśli faktycznie coś jest nie tak.

GrześK

Tutaj nie trzeba było stacji diagnostycznej, reflektor był całkiem opuszczony, zasięg pewnie nieznacznie przekraczał 5m.
Ale po południu odebrałem telefon od serwisu (może czytają to forum😂), gwarant w swej łasce ma dostarczyć nowy reflektor, czas oczekiwania jedynie około 2 tygodni, bo z zagranicy (produkowane w Czechach, nie Chinach)🤦‍♂️ A swoją drogą, pierdoły zamawiane w Chinach docierają po około 7 dniach, ale to wartościowe przesyłki za 20zł. Dzisiaj zamawiam kolejną przesyłkę w Chinach, co będzie wcześniej?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2025, 20:56 przez GrześK, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Jak mówiłem-pewnie miałeś już pewność, że felerna sztuka. Grunt, że ogarnęli temat i pozostało tylko czekać. Pozdrowienia!

GrześK

Piotr1982 pisze:
23 gru 2025, 20:46
Jak mówiłem-pewnie miałeś już pewność, że felerna sztuka. Grunt, że ogarnęli temat i pozostało tylko czekać. Pozdrowienia!
Dzięki, i mam nadzieję, że dalej już będzie tylko lepiej👍 A wszystko pewnie przez 13-tkę, auto dotarło do salonu 13.11, miało delikatny odprysk lakieru (prawie niezauważalny), przez co odbiór już się opóźnił, a po odbiorze to już wiesz😂 Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Ciekawe, że lampa z Czech. Do mk1 są produkowane u nas.
A zerknij z ciekawości jakie oznaczenie mają reflektory w Toim aucie.

GrześK

Finalnie czeski, ale z czego poskładany to nie wiadomo, na plastiku jest jakaś PL-ka i E8. Sterownik reflektora natomiast chiński (i pewnie dużo elektroniki).
A w Superbie mam np. polski wydech. Teraz wszystkie auta są światowe😀
Obrazek

indyq
Samochód: Kodiaq Edition 130 1,5 tsi

Post autor: indyq »

Witam, u mnie taka sama awaria, też reflektor od kierowcy matrix led świeci na 5 m przed autem widac że nie moze sie podnieść, wcześniej dobrze ustawiony. Auto odebrane 13 Grudnia 25🤦
Długo trzeba czekać na nowy- czy po tych deklarowanych 2 tygodniach faktycznie wymienili? Bardzo musiałeś nalegać na wymiane? Bo rozumiem ze na początku próbowali regulacji? Można wiedzieć w jakim serwisie robiłeś?

GrześK

Hej!
Pierwszy raz byłem w ASO chyba 3.12, oczywiście wtedy reflektor wypoziomował się🤦‍♂️ Komputer, brak błędów, programowanie i na drugi dzień znowu jest źle. Za kilka dni podjechałem i nie gasząc poprosiłem o "wizję lokalną". Jak serwisanci wyszli udało się zademonstrować, nawet po zgaszeniu i odpaleniu widać było, że lewy nie wstaje. Oczywiście przy wjeździe na halę zaczął działać😂, znowu programowanie i powtórka z rozrywki. Sam porobiłem zdjęcia, filmiki, pełna dokumentacja usterki. Z tym znowu do ASO, reflektor jak zwykle w tej sytuacji działał. Zostawiłem auto na nockę. Rano usterkę udało się udokumentować także przez serwis. Po kilku dniach (chyba 22.12) otrzymałem info o akceptacji przez gwaranta, czas oczekiwania około dwa tygodnie, bo zza granicy🤦‍♂️ 7.01 reflektor dotarł, dwa dni później zainstalowany.
Odpukać, do tej pory jest OK.

Odnoszę wrażenie, że problem jest z akceptacją przez importera, bo w serwisie zawsze szybko reagowali, kombinowali, tracili czas.
ASO Interauto, Kraków, Kocmyrzowska - jeżeli jesteś z Krakowa powołaj się na precedens😂

PS ważna uwaga - nie odbierajmy auta dostarczonego 13! Moje przyszło z fabryki 13.11, odebrałem dopiero 24.11 (drobny odprysk lakieru, ustalanie warunków, poprawka), a za parę dni historia z reflektorem.

ODPOWIEDZ