Lusterka WTF

piecho007
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 2025

Lusterka WTF

Post autor: piecho007 »

Czy ktoś z was również tak ma? Z każdym jednym razem, prawe i lewe lusterko :lol: matko kochano

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Lusterka WTF

Post autor: maq »

Auto po gwarancji. Ja bym wsadził rurkę od silikonowego spray w prawy dolny róg lusterka i przesmarował. Odchyl zwierciadło maksymalnie w prawo i powinno się zobaczyć mechanizm osadzenia. Do tego z zewnątrz między lusterko a podstawę. Tylko nie używać WD40, bo po tym szybciej koroduje.

Tony235
Samochód: Skoda Kodiaq II 1.5 TSI

Re: Lusterka WTF

Post autor: Tony235 »

Miałem to samo, zgłoszone na serwisie. Posmarowali oba lusterka jakimś białym smarem i przestało aczkolwiek co jakiś czas jeszcze skrzypnie co jakiś czas. Jeśli znów bedzie się tak działo wymieniają cały mechanizm który wart jest 2000 zł za jeden oczywiście z gwarancji .

Awatar użytkownika
kefflar
Samochód: Kodiaq 2024 2.0 TDI 4x4

Post autor: kefflar »

Też tak mam, ale jeszcze nie tak mocno jak u Ciebie. Muszę przejechać się do serwisu.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Mój Kodiaq II ma już 6 miesięcy i wcale lepiej nie jest:
https://youtube.com/shorts/ix9TKd14OYE? ... 8DfUj1R3hY
Zupełnie jakby podczas projektowania zaoszczędzili na jakieś podkładce ślizgowej. W serwisie nasmarowali mi białym smarem, który w słońcu pięknie wypłynął i wyglądał przy złożonym jakby mi ptak narobił. Teraz już skrzypią oba i pod markietem ludzie nasłuchują co to za dźwięki :D
Jakie premium, taki serwis. Jak jest chłodniej, skrzypienie ustaje, a jak jest u Ciebie?
Kris

Awatar użytkownika
maq

Dzisiaj zostawiłem swojego na blacharni i zapytałem o Wasze lusterka. Sprawa znana z VW z Tiguana. Mają rozwiązanie technologiczne. Otóż lusterko należy rozebrać i podciąć plastik. Będzie widać który, po rozmontowaniu.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Dzięki maq!
Tylko, że to chyba do end-usera nie powinno należeć :D
Skoro znają problem, to powinni go rozwiązać podczas serwisu, a nie ładować tonę smaru...
Kris

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

U mnie skrzypi lusterko pasażera, ale dopiero w końcowej fazie ruchu. I to nie za każdym razem. Mam wrażenie że po myciu auta na myjce bezdotykowej to skrzypienie na chwilę znika. Co dziwne, bo woda raczej wypłukuje smar a nie smaruje ;)

W serwisie powiedzieli że naprawią, ale przy okazji upierają się na akcję serwisową z manetką AAC. W sumie to daje pół dnia roboty, a ja obecnie nie mam czasu żeby im auto na tak długo zostawić.
Więc poczekam aż się to skrzypienia nasili, albo jak będzie trochę luźniej z czasem.

Awatar użytkownika
maq

Lusterka WTF

itepe pisze:Dzięki maq!
Tylko, że to chyba do end-usera nie powinno należeć :D
Skoro znają problem, to powinni go rozwiązać podczas serwisu, a nie ładować tonę smaru...
Problem znają w serwisie VW w Piasecznie Obrazek
Jeżeli auto po gwarancji, to pewnie trzeba będzie zapłacić jak za nowe lusterko. Obrazek

piecho007
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 2025

Post autor: piecho007 »

Auto nowe, 4500 km na liczniku. Czy mokre czy suche nie gra wielkiej różnicy, piszczy jak potępieniec. Wyłączyłem składanie lusterek bo wstyd na mieście się tak pokazać :) masakra, szczególnie jeśli znają w grupie problem. smar silikonowy jak pisaliście to jakaś bzdura, wycieknie przy wyższej temperaturze. no nic, zobaczymy, zawiozę.

ODPOWIEDZ