Podczas pobytu na feriach zimowych, kiedy w cocy było ok. -7 st. C, rano musiałem użyć spryskiwacza tylnej czyby, ponieważ była brudna po poprzedni dniu. Wciskam do oporu, płyn spryskuje, wycieraczka działa, ale... puszczam dźwigienkę a ona zostaje w krańcowym położeniu! Ruszam palcem - "lata" luźno, bez najmniejszego oporu. Pomyślałem, że pewnie coś się złamało wewnątrz, ale nie. Po jakimś czasie, pewnie z 15 minut, w samochodzie zrobiło się ciepło i wszystko wróciło do normy. Zastanawiam się, czy przypadkiem smar wewnątrz nie przymarzł i przyblokował element sprężynujący wewnątrz. Teraz jest stosunkowo ciepło i problemów nie ma.
Zaobserwowaliście coś takiego u siebie?
Manetka [dźwigienka] spryskiwacza tylnej szyby.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Manetka [dźwigienka] spryskiwacza tylnej szyby.
Zerknij na to co masz w samochodzie. Kolega wyjechał na miesiąc i zostawił auto. Poprosił żeby je podładować, bo słabo pali. Akumulator zdechł na mrozie i ma już nowy. Ale co najciekawsze, było zdaje się -17°, na boczkach przednich drzwi osadził się lód. Ma jakieś odświeżacze czy inne takie. W aucie wilgoć.
Nic w samochodzie ni było co mogłoby wilgoć wydzielić, szyby też nie parowały. Pewnie do zimy będzie dobrze, ale teraz już wiem, ze cos takiego może się zdarzyć. Przynajmniej wiem jak reagować 
Kris
- maq
Manetka [dźwigienka] spryskiwacza tylnej szyby.
Schłodzić sprężonym powietrzem przez wizytą w serwisie i reklamacja.
Myslałem o tym rozwiązaniu. Sadze jednak, że to kwestia smaru który jest w środku. W niskich temperaturach się zestala i dlatego element sprężynujący "nie odbija". Czy nowa manetka będzie inna? Szczerze wątpię...
Kris
- maq
Może trafiłeś na felerną. Nie widziałem na forum wpisu z taką usterką.
Też nie wykluczam tej opcji.
Podczas wymiany manetki tempomatu wymienili też manetkę kierunkowskazów i wycieraczek (zespół przełączników kolumny kierownicy). Jak będzie zimno, to się okaże
Podczas wymiany manetki tempomatu wymienili też manetkę kierunkowskazów i wycieraczek (zespół przełączników kolumny kierownicy). Jak będzie zimno, to się okaże
Kris