Wymiana oleju po dotarciu silnika
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Czy ktoś z Was wymieniał olej po 3tys km czy czekacie na 30tys jak to producent "zaleca". Zastanawiam się właśnie nad tym, czy warto, gdzie to zrobić (ASO?) i ile to kosztuje...może macie już doświadczenia w tym...
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Re: Wymiana oleju po dotarciu silnika
Oczywiście, że trzeba wymienić, koszt w zakładzie niezależnym z olejem spełniającym wymogi oraz oryginalnym filtrem to około 550zł. W ASO różnie: 750-1000, ale można kupić pakiety po 550zł na takie usługi niezależnie od przebiegu
Jak jestes z Warszawy, to w ASO Bohemia Motors wymiana oleju z filtrem jest za 555 PLN
- Kluczyk74
Dzięki, jestem z Warszawy, zatem zadzwonię do nich i się dowiem...
Update: Umówiłem się na wymianę na poniedziałek 20.01
Tak, ta promocja ciągnie się już przynajmniej od roku
W gdansku przy zakupie dostalem bon rabatowy na wymiane oleju z filtrem w ciagu pierwszych 6msc lub do 5tys km za 500pln. Tak samo salon sugerowal wymiany oleju co 15tys lub rok (zalezjie co pierwsze) oraz wymiane oleju w skrzyni co 30tys
Oto odpowiedź na long-life w samym serwisie...
Oczywiście, wymieniajmy jak najczęściej, jeśli ma nam samochód posłużyć
Od początku tak robiłem w O3FL i do samej sprzedaży w listopadzie, nigdy nie musiałem dolewać oleju pomiędzy wymianami.
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Ja się szykuję na zmiany co 10k. Pierwsza była w okolicach 1.5k, druga 12,5, a dobijam do 22. Zatarł mi się niedawno benzynowy wolnossący V6 przy 188k km w poprzednim aucie i mam teraz duże wątpliwości w tej sprawie. Jak jeździłem Mazdą 323 1.7D, to producent zalecał zmianę oleju co 5 tysięcy kilometrów. A to było pod koniec lat ’90. 
Też wymieniłem olej przy ok 3tys. przebiegu. Planuję wymieniać olej co 15 tys. W poprzednim autku wymieniałem co 10 i co drugą wymianę filtr paliwa(diesel). I tak autko ma najechane 415 tys., i nic silnikowi nie dolega
A tak w ogóle co myślicie o 0W30? Mechanicy różnie mówią ale częściej słyszę że 5W30 jest o wiele lepszy. Na trasie temperatura oleju dochodzi do 109 stopni nie wiem czy to norma czy nie.
A tak w ogóle co myślicie o 0W30? Mechanicy różnie mówią ale częściej słyszę że 5W30 jest o wiele lepszy. Na trasie temperatura oleju dochodzi do 109 stopni nie wiem czy to norma czy nie.
- Kluczyk74
Chyba mechanicy lubią grzebać w silnikukefflar pisze: ↑28 sty 2025, 20:23Też wymieniłem olej przy ok 3tys. przebiegu. Planuję wymieniać olej co 15 tys. W poprzednim autku wymieniałem co 10 i co drugą wymianę filtr paliwa(diesel). I tak autko ma najechane 415 tys., i nic silnikowi nie dolega![]()