Wymiana oleju po dotarciu silnika

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Re: Wymiana oleju po dotarciu silnika

Post autor: Piotr1982 »

W RS własnie wymienilem olej i filtr po 4tys. kilometrów w ASO z wpisem do książki elektronicznej i bez kasowania komputera (czyli nadal wskazuje na wymianę oleju przy 15kkm jak po wyjechaniu z salonu przy odbiorze nowego). Koszt 850 PLN. Weszło 5,9 litra.
Na kartce jest napisane, że to olej z beczki, a na ewentualne dolewki dali mi oryginalny jak na zdjęciu.
Zapytałem o te promocje za 550PLN w niektórych serwisach i usłyszałem, że tak, były, ale na oleju Mobil a nie oryginalnym VW. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, po prostu mówię co powiedzieli.
Na marginesie-po wymianie warto chwilę poczekać na placu i sprawdzić poziom oleju na komputerze. U mnie jeszcze dolewali 200ml by dojść prawie do poziomu max., bo oddali samochód ze stanem nieco ponad połowa. Fabrycznie zalane było prawie na max. więc tak też chciałem wyjechać. Ps. Podczas tych 4tys. RS "wypił" 3 kreski.
Olej który dostalem:
Obrazek

Stan oleju przy odbiorze po wymianie:
Obrazek

Poziom po dolewce 200ml w serwisie:
Obrazek

Do pełnego MAX nie dolewali, bo podobno łatwo przelać i pojawiają się błędy na komputerze i trzeba odsysać (u mnie pewnie weszło by jeszcze 100ml).

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

ODPOWIEDZ