Choinka błędów

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Re: Choinka błędów

Post autor: Malenstwo8 »

kedzier pisze:
18 lut 2026, 8:31
Aku do zmierzenia. Jeśli rezystancja wewnętrzna jest większa niż 10 mOm'ów (Nawet przy znacznych prądach rozruchowych) masz potencjalnego winnego winnego.
To auto ma dwa tygodnie, ale to prawda, że aku może być słabszy. W fabryce krótkie odcinki, u dilera na placu ciągle odpalany i gaszony. Ja ostatnio jeżdżę krótkie odcinki, mróz trzyma. Wszystko by się zgadzało.
Wczoraj trochę dłużej pojeździł i dzisiaj od rana wszystko ok. Podładował się pewnie.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Odbierałem na jesieni 2009 roku czarne Mondeo Titanium 5D z salonu. Stało na placu od wiosny i dali dobry rabat. Poprosiłem o dodatkowe przyciemnienie tylnych szyb. Wypucowali go i czekał na mnie na środku salonu, na czerwonym dywanie. Piękny. Sprzedawca mnie oprowadził, wszystko dokładnie pokazał, wsiadł, żeby go wystawić na zewnątrz i… wóz nawet nie zagadał. Od razu booster, „tak się zdarza, proszę się nie przejmować”.
Jeżeli mało jeździsz, to podłącz go do ładowarki. Podstawowa sprawa, to dać mu odpowiednią ilość prądu.

Malenstwo8

maq pisze:
20 lut 2026, 21:10
Odbierałem na jesieni 2009 roku czarne Mondeo Titanium 5D z salonu. Stało na placu od wiosny i dali dobry rabat. Poprosiłem o dodatkowe przyciemnienie tylnych szyb. Wypucowali go i czekał na mnie na środku salonu, na czerwonym dywanie. Piękny. Sprzedawca mnie oprowadził, wszystko dokładnie pokazał, wsiadł, żeby go wystawić na zewnątrz i… wóz nawet nie zagadał. Od razu booster, „tak się zdarza, proszę się nie przejmować”.
Jeżeli mało jeździsz, to podłącz go do ładowarki. Podstawowa sprawa, to dać mu odpowiednią ilość prądu.
Polatał już o od 2 dni spokój. Aku podładował.

Awatar użytkownika
maq

Daj go na ładowarkę. Niech nabije prądu jak trzeba.

Malenstwo8

maq pisze:
20 lut 2026, 21:28
Daj go na ładowarkę. Niech nabije prądu jak trzeba.
👍

Awatar użytkownika
maq

Zwłaszcza, że może nasze mądre samochody, mogą przyjąć jakiś im tylko znany algorytm ładowania i rozwalą akumulator na amen. W ramach ekologii i oszczędności 0,0003 l paliwa na 100 km.

Nordin
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 204 KM

Post autor: Nordin »

tylko ładowanie nie taką starego typu - tylko nową procesorową. Inaczej możesz uszkodzić akumulator. Też kupiłem taką ostatnio, bo żona mniej jeździła swoim autem (mrozy były) i odpalał za 2-3 razem. Teraz odpala od 1x.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

A przy okazji-szukałem ostatnio prostownika w sieci. Jest teraz tego tyle, że zgłupiałem. Jest masa ładowarek, typów akumulatorów itd, że nie wiem już w którym kierunku pójść. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć w jakiego typu ładowarkę do akumulatora zainwestować? Mam opcję podłączenia na noc w garażu, więc najchętniej bez wycinania akumulatora z auta.

Awatar użytkownika
maq

Choinka błędów

Ja mam taki, ojciec też mają i ładujemy :)
W 2018 kosztował 105 zł :)
Małe, zgrabne, a przede wszystkim działa i się nie psuje. Kable i plastiki nie pękają. Zależało mi również na podłączeniu aku 6V.
Coś mi ostatnio wpadło, że są ładowarki z funkcją naprawy akumulatora. Cokolwiek to znaczy można zgłębić temat.

https://allegro.pl/produkt/prostownik-a ... 3989115908

Awatar użytkownika
maq

Choinka błędów

A tu masz nieco taniej. Ten też ma w opisie odsiarczanie akumulator, czyli „regenerację”, którą obecnie sprzedający lubią umieszczać w informacji o produkcie ;)

https://allegro.pl/oferta/inteligentna- ... 8234598051

ODPOWIEDZ