Skrzypienie drzwi kierowcy

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Skrzypienie drzwi kierowcy

Post autor: maq »

Kamień spod koła mógł wystrzelić. Na to nie ma mocnych.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

rafbud3372 pisze:
03 paź 2025, 22:26
Była akcja serwisowa na ocieranie oświetlenia ambiente, bo przy nacisku palcem faktycznie skrzypiało i u mnie to zostało naprawione.
Dziś dotarłem do źródła dźwięku, domknięta szyba do końca ociera o górną uszczelkę i stąd te skrzypienia i stuki.
Uszczelka była wymieniona w całości przez serwis na początku i nic to nie pomogło, a wręcz teraz jest tylko gorzej i głośniej.
Mozesz coś więcej napisaćo o tej szybie i uszczelce ? U mnie jest chyba to samo. Skrzypienie ambiente sam ogarnąłem kawałkiem takiej cieniutkiej pianki przylepnej.

rafbud3372
Samochód: Skoda Kodiaq RS 2.0 265KM

Post autor: rafbud3372 »

W górnej części drzwi, gdzie szyba dotyka uszczelki występują skrzypienia, stuki i przyklejanie i odklejanie gumy.
Hałas jest nieznośny, bo niestety przy samym uchu kierowcy. Występuje to przy naprężeniach auta, głównie pokonywanie zakrętów, zawracanie, na dziurach to jest już masakra. Cały czas to się nasila, że podczas jazdy na wprost po równej nawierzchni też wydobywa się ten dźwięk.
Skargi składałem mailowo, ale nic to nie wnosi, a ASO jest bezradne.
Straciłem już bardzo dużo czasu i nerwów, wczoraj sprawę naświetliłem swojemu prawnikowi, bo nawet tego auto nikomu nie sprzedam, bo ma wadę.
Niestety mi sprzedali i nikt tym się nie przejmuje, ani auta zastępczego, ani żadnej rekompensaty - słyszałem od znajomych, że mieli drobniejsze problemy i zawsze udawało się naprawić i dostawali w ramach dobrego wizerunku to komplet opon, to powłokę ceramiczną czy jakieś vouchery - tylko to były poważne marki, a nie Szkoda ...

rafbud3372

Zastanówcie się 3 razy czy warto kupować Skode, lepiej kupić nawet używane auto innej firmy lub odżałować i wydłużyć sobie leasing i cieszyć się z samochodu.
Mój Kodiaq RS stoi w garażu i używany jest jak jest potrzeba jazdy w więcej niż 3 osoby, bo poruszam się więcej dostawczym ze względu na brak hałasów.
Z chęcią bym odstąpił leasing na zasadach wartość katalogowa -30%, przebieg ok. 3500km ...

Awatar użytkownika
maq

Zalazł Ci za skórę ten samochód. Nic serwis nie jest w stanie poradzić? Może kilka napraw i zgłosić się potem do przedstawicielstwa Skody? Postraszyć Uokik? Jak nie pomoże, to założyć sprawę w sądzie? Przedmiot znacznej wartości w końcu. Odstąpienie od umowy pewnie wchodzi w grę.

rafbud3372

maq pisze:
11 paź 2025, 21:02
Zalazł Ci za skórę ten samochód. Nic serwis nie jest w stanie poradzić? Może kilka napraw i zgłosić się potem do przedstawicielstwa Skody? Postraszyć Uokik? Jak nie pomoże, to założyć sprawę w sądzie? Przedmiot znacznej wartości w końcu. Odstąpienie od umowy pewnie wchodzi w grę.
No właśnie serwis robi, robi i nic z tego nie wynika. Właśnie dlatego wczoraj skontaktowałem się z prawnikiem, bo nie stać mnie już na wyjazdy do serwisu i tracenie czasu, bo to nic na prawdę nie wnosi. Od końca maja zgłaszam i brak rozwiązania. Najbardziej bym cieszył się jak auto ktoś ukradnie, albo i coś gorszego ...

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Dzięki za opis. Wygląda na to, że mam to samo. W serwisie nie byłem bo szkocki raczej tego nie ogarnie - szkoda na nich czasu. U mnie jest to w prawych drzwiach (kierowcy), ciekawe czy przypadek czy drzwi kierowcy na EU i UK ( lewe w EU i prawe w UK) mają jakiś skrzypiący element. Do tej pory obstawiałem, że to może być ta pionowa listwa ozdobna na zewnątrz, ale coś mi się zdaje, że to uszczelka okna - ja ją częściowo wyciągałem i pod nią, w drzwiach, jest taki dziwny plastikowy mechanizm (taka listwa naprężająca), który może być odpowiedzialny za ten dźwięk. Niestety nie wiem jak to wyjąć bez serwisowej instrukcji, nie chce nic połamać.

rafbud3372

U mnie dalej bez zmian. Sprzedali gówno i klient musi się martwić, bo są bezradni.

Awatar użytkownika
maq

Do sądu i odstąpić od umowy, skoro serwis nie usuwa usterki. Innego wyjścia nie widzę.

ODPOWIEDZ