Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości
Jeszcze by mógł reagować na sygnalizację świetlną.
Ostrzeżenie pewnie by nie zawadziło, ale w mojej pocenie zbyt ryzykowne. Mógłby reagować hamowaniem w sytuacji, kiedy trzeba docisnąć, nawet pomimo czerwonego. Chyba za dużo czynników na to by się składało. Pominę kwestię np. różnic w ułożeniach światłe, bo w Chorwacji czy Czechach (rzadziej) czasami spotyka się sygnalizatory poziome.
Wszystko zapewne "się da", ale czy gra jest warta świeczki? No chyba, że UE znów coś wymusi...
Wszystko zapewne "się da", ale czy gra jest warta świeczki? No chyba, że UE znów coś wymusi...
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Rozpoznawanie kolorów sygnalizacji i automatyczna reakcja to poziom autonomiczności 4 (chyba) - nasze auta mają level 2 - choć w koncernie VW jest już jeden model level 3. Audi A8 potrafi sam wyprzedzać na autostradach. Niestety na więcej nie pozwalają przepisy.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Widzę, że jesteś dobrze zorientowana w przepisach 
I gdyby taki Durczok miał te systemy (nawet te co są teraz w Kodiaqu), to by pewnie nie rozbił swojego Volvo po pijaku. A tak system prowadzenia po pasach zwariował na żółtych liniach, gdzie był remont na drodze. I tu po części pewnie jest też problem z dopuszczeniem takich systemów...
Gdy będą możliwości, że kierowca wcale nie będzie mógł ingerować w autonomię samochodu, jeśli samochód wykryje nietrzeźwość, to kto wie?
I gdyby taki Durczok miał te systemy (nawet te co są teraz w Kodiaqu), to by pewnie nie rozbił swojego Volvo po pijaku. A tak system prowadzenia po pasach zwariował na żółtych liniach, gdzie był remont na drodze. I tu po części pewnie jest też problem z dopuszczeniem takich systemów...
Gdy będą możliwości, że kierowca wcale nie będzie mógł ingerować w autonomię samochodu, jeśli samochód wykryje nietrzeźwość, to kto wie?
Kris
- MałGorzata
Teraz Skoda świetnie sobie radzi z żółtymi liniami 
----
Potwierdzam, już na pierwszej jeździe z salonu (kiedy jeszcze tempomat działał) trzymał się na odcinku budowy znakomicie.
Kris
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
To jeszcze do pełni szczęścia rozpoznawanie pojazdów na rondzie...nie wjedziesz na rondo jeśli z boku coś jedzie...ale to chyba level 5MałGorzata pisze: ↑18 mar 2025, 19:00Rozpoznawanie kolorów sygnalizacji i automatyczna reakcja to poziom autonomiczności 4 (chyba) - nasze auta mają level 2 - choć w koncernie VW jest już jeden model level 3. Audi A8 potrafi sam wyprzedzać na autostradach. Niestety na więcej nie pozwalają przepisy.
I zrobiła nam się lista pobożnych życzeń 
Ale faktem jest, że rozwój idzie w dobrym kierunku. Jak pisałem, ACC/TA w Łodzi to inna jakość jazdy w korku.
Przy okazji moje kolejne spostrzeżenie: Kiedy jadę na ACC/TA, samochód się zatrzyma, zdejmuję ręce z kierownicy nawet na dłużej niż 30 sekund. Jak z daleka widzę zielone, łapie kierownicę, wyświetla się komunikat np. "ACC gotowy do pracy" i mogę puścić ponownie. Samochód sam ruszy za poprzedzającym pojazdem. Nie muszę ruszać kierownicą, nawet minimalnie. A piszę o tym, ponieważ ostatnio na YT pojawił się film jakiegoś redaktora motoryzacyjnego, który mówił i narzekał, że musi ruszać kierownicą. Bzdura.
Opiszcie, jak macie lub o swoich wrażeniach.
Ale faktem jest, że rozwój idzie w dobrym kierunku. Jak pisałem, ACC/TA w Łodzi to inna jakość jazdy w korku.
Przy okazji moje kolejne spostrzeżenie: Kiedy jadę na ACC/TA, samochód się zatrzyma, zdejmuję ręce z kierownicy nawet na dłużej niż 30 sekund. Jak z daleka widzę zielone, łapie kierownicę, wyświetla się komunikat np. "ACC gotowy do pracy" i mogę puścić ponownie. Samochód sam ruszy za poprzedzającym pojazdem. Nie muszę ruszać kierownicą, nawet minimalnie. A piszę o tym, ponieważ ostatnio na YT pojawił się film jakiegoś redaktora motoryzacyjnego, który mówił i narzekał, że musi ruszać kierownicą. Bzdura.
Opiszcie, jak macie lub o swoich wrażeniach.
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Pewnie, jak w 1 gen., kiedy się trzyma kierownicę, to i tak się dezaktywuje po jakichś 10 sek. Tu mam ciekawy patent. Otóż można pukać palcem w rytm muzyki i ACC cały czas jest aktywne. 
- MałGorzata
Od wielu lat nie potrafię znaleźć reguły dlaczego czasem sam rusza w korku pomimo wielosekundowego postoju a czasem nawet po krótkim trzeba Skodzinie pomóc.
----