Dopadło mnie - sami zobaczcie.https://photos.app.goo.gl/SsRALV4cyWtuQpy29
Najpierw było raz na kilka uruchomień silnika. Po tygodniu dzieje się już za każdym uruchomieniem.
Asystent znaków drogowych: poza obszarem zastosowania
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Asystent znaków drogowych: poza obszarem zastosowania
A szyba czysta w miejscu gdzie są radary? Może mucha się tam roztrzaskała?
Re: Asystent znaków drogowych: poza obszarem zastosowania
Tak jak kolega napisał powyżej. Sprawdź szybę w miejscu gdzie jest kamera. Kiedyś miałem co chwile błąd front assist, w serwisie poradzili umyć szybę. Tam teoretycznie powinna sięgać wycieraczka. Ale w praktyce często nie doczyści.
U mnie po umyciu szyby problemy z asystentem całkowicie ustały. Moim zdaniem rozpoznawanie znaków może korzystać z tej samej kamery.
U mnie po umyciu szyby problemy z asystentem całkowicie ustały. Moim zdaniem rozpoznawanie znaków może korzystać z tej samej kamery.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
A dodatkowo, dwa razy podczas mocnej ulewy, czujniki mi również zastrajkowały. Deszcz się uspokoił i wróciło do normy.
W wakacje w Czechach na autostradzie jechałem nocą w burzy i ulewie, max prędkość 80 km/h. I wszystko działało! Znaki rozpoznawał normalnie. Ale czasami rano jadąc do piekarni, zwłaszcza teraz i na wiosnę, szyba szybko rosiała i wtedy miałem dokładnie ten sam komunikat. Od lutego tylko raz mi zastrajkował system rozpoznawania znaków przy czystej szybie i lekko słonecznym dniu, nie jadąc pod słońce.
Klasyk: "Jeździć, obserwować"
Klasyk: "Jeździć, obserwować"
Kris
Sorrki za długą ciszę. Szyba była czysta. Deszcz nie padał. A czujnik wariował. Błąd był już tak uciążliwy że zadzwoniłem do serwisu w zeszłym tygodniu we środę. Jeszcze tego samego dnia problem ustąpił. Domyślam się że zdalnie zresetowali błąd.
-
filkasper
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV
Witam. Podobny błąd wyskoczył mi kiedyś podczas jazdy na świeżo oddanej do użytku obwodnicy. Początkowo myślałem, że to kolejny głupi błąd ale po wjechaniu na starą drogę usterka ustąpiła. Podczas powrotu tą samą trasą błąd ponownie się pokazał na nowej obwodnicy. Wysuwam z tego taki wniosek, że być może tej nowej obwodnicy nie było jeszcze w nawigacji SKODY i stąd taki komunikat -> brak drogi = brak obszaru zastosowania
Panowie, szanujmy swoją inteligencję. Ani to problem szyby ani to problem "nowej obwodnicy". To są tłumaczenia rodem z ASO.
Coraz powszechniej zdarzają się te problemy i coraz więcej ludzi to raportuje. Coś jest na rzeczy.
Mnie tez dopadło. Objawy były dokładnie takie same. Auto czyste, szyba doczyszczana dla pewności, każda droga - w tym takie na których tydzień wcześniej działało. Przerwy w jeździe, wyłączanie auta na dłużej, resety infotainmentu itp - bez skutku. Problem trwał kilka dni. I tu zaczyna sie najciekawszy element, również przez kolegę wyżej podniesiony - problem minął jak ręką odjął po telefonie do ASO (gdzie po numerze telefonu dokładnie wiedzą jaki jest VIN twojego pojazdu) i umówieniu się na wizytę u diagnosty.
Wygląda całkiem jak akcja z pociągami Newagu.
Coraz powszechniej zdarzają się te problemy i coraz więcej ludzi to raportuje. Coś jest na rzeczy.
Mnie tez dopadło. Objawy były dokładnie takie same. Auto czyste, szyba doczyszczana dla pewności, każda droga - w tym takie na których tydzień wcześniej działało. Przerwy w jeździe, wyłączanie auta na dłużej, resety infotainmentu itp - bez skutku. Problem trwał kilka dni. I tu zaczyna sie najciekawszy element, również przez kolegę wyżej podniesiony - problem minął jak ręką odjął po telefonie do ASO (gdzie po numerze telefonu dokładnie wiedzą jaki jest VIN twojego pojazdu) i umówieniu się na wizytę u diagnosty.
Wygląda całkiem jak akcja z pociągami Newagu.
Dawno nie było mnie na forum, ale dodam swoje trzy grosze. Ostatnio pojawił mi się jeszcze raz ten sam problem. Auto umyte, czyściutkie. Na dworze sucho a tu taki irytujący błąd. I znowu po telefonie do ASO problem zniknął.
U mnie tak jest praktycznie od nowości. Tylko z początku było to związane z brakiem możliwości zalogowania się - nie działał net, zmiany ustawień. W ASO po 4h okazało się, że jakaś wtyczka nie była wpięta w fabryce.
Po tym pokazała się ikonka globusa i wszystko działało.
Teraz znów w trakcie każdej jazdy wyskakuje kilka razy na minutę - poza obszarem zastosowania.
Do wczoraj auto stało ponad dwa tygodnie na czas urlopu. Ruszyłem i wszystko działa. Globus jest, znaki pokazuje od razu. Ale dzisiaj już po staremu. Także raz działa, raz nie.
Wygląda jakby czasem nie miał dostępu online i nie mógł pobrać prędkości na danym odcinku dopóki nie zczyta jej sobie ze znaku.
Po tym pokazała się ikonka globusa i wszystko działało.
Teraz znów w trakcie każdej jazdy wyskakuje kilka razy na minutę - poza obszarem zastosowania.
Do wczoraj auto stało ponad dwa tygodnie na czas urlopu. Ruszyłem i wszystko działa. Globus jest, znaki pokazuje od razu. Ale dzisiaj już po staremu. Także raz działa, raz nie.
Wygląda jakby czasem nie miał dostępu online i nie mógł pobrać prędkości na danym odcinku dopóki nie zczyta jej sobie ze znaku.