Czułość czujników parkowania

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Czułość czujników parkowania

Post autor: itepe »

MałGorzata pisze:
09 wrz 2025, 19:19
itepe pisze:
09 wrz 2025, 8:30
MałGorzata pisze:
05 wrz 2025, 22:26
Szeroki kąt jest świetny. Masz z tyłu radary?
Z tego co wiem, w 2GEN z tyłu w każdej opcji, nawet tej najlepszej, wszędzie są czujniki ultradźwiękowe. Owszem, mają baaaardzo duży zasięg i działają rzeczywiście świetnie, ale to jednak nie radary...
Mam na myśli radary z funkcji nadzoru martwego pola, które na przykład dodatkowo ułatwiają wyjazd tyłem przy parkowaniu.
Jestem amatorem i nie mam takie szczegółowej wiedzy, ale wydaje mi się, że funkcja monitorowania martwego pola jest oparta o tylne skrajne czujniki cofania. One mają zasięg do kilkunastu metrów, tylko podczas manewrowania tyłem wskazują obiekty, które są bliżej niż podczas jazdy.
Nie widziałem też w ETCE żadnych czujników radarowych z tyłu samochodu - jest jeden, przedni. Pozostałe to czujniki ultradźwiękowe.

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RaV
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TDI 4x4

Post autor: RaV »

itepe pisze:
10 wrz 2025, 14:18
MałGorzata pisze:
09 wrz 2025, 19:19
itepe pisze:
09 wrz 2025, 8:30

Z tego co wiem, w 2GEN z tyłu w każdej opcji, nawet tej najlepszej, wszędzie są czujniki ultradźwiękowe. Owszem, mają baaaardzo duży zasięg i działają rzeczywiście świetnie, ale to jednak nie radary...
Mam na myśli radary z funkcji nadzoru martwego pola, które na przykład dodatkowo ułatwiają wyjazd tyłem przy parkowaniu.
Jestem amatorem i nie mam takie szczegółowej wiedzy, ale wydaje mi się, że funkcja monitorowania martwego pola jest oparta o tylne skrajne czujniki cofania. One mają zasięg do kilkunastu metrów, tylko podczas manewrowania tyłem wskazują obiekty, które są bliżej niż podczas jazdy.
Nie widziałem też w ETCE żadnych czujników radarowych z tyłu samochodu - jest jeden, przedni. Pozostałe to czujniki ultradźwiękowe.
Do śledzenie martwego pola są osobne radary w tylnych narożnikach samochodu, są schowane za zderzakami. Czujniki do parkowania to te małe kółka widoczne na tylnym zderzaku. Oba systemy działają osobno.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Dzięki za wyjaśnienie, jak pisałem, jestem tylko użytkownikiem ;)
EDIT: tak, znalazłem ten czujnik, przykładowo dla strony prawej to 3WA907541J
Obrazek
Kris

ODPOWIEDZ