To co piszesz, jest sensowne.
Szerokość opony nie będzie tu miała nic do rzeczy. Ale jeśli chcesz zachować poprawne odczyty prędkości, to nie możesz zmienić opony np. 235/55R18 na 235/45R18 ponieważ zmieni Ci się obwód koła. W takiej sytuacji, możesz ewentualnie zmienić Z 235/55R18 na 235/50R19 - wtedy obwód koła masz ten sam.
Sądzę, że to rzeczywiście mogło zakłócać pracę komputera, ponieważ odczyty czujników ABS były inne niż te co czytał i widział na drodze radar.
Ale mogę się mylić, biorę to wyłącznie na logikę.
Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Do takiej konkluzji doszli serwisanci i wymienili mi opony. Przy zamawianiu kół zimowych przy zakupie auta, wybrałem tylko średnicę obręczy aluminiowych, wszystko inne dobrali mi fachowcy z serwisu
. Pozdrawiam i życzę nam wszystkim jak najmniej awaryjnego korzystania z naszych Kodiaq'ów 
Panie i Panowie
Dzisiaj rano również w moim Kodiaq’u została wymieniona manetka od tempomatu i znowu wszystko działa jak powinno. Niestety zrobiłem to w autoryzowanym serwisie VW, bo Skoda upierała się, że wszystkie systemy są poprawne i nie ma żadnych błędów, i wciskali mi to, że AI dla mojego bezpieczeństwa wyłącza ACC. Oczywiście wymiana gwarancyjną! Pamiętajcie, że już większość serwisów z Grupy VW może naprawiać i serwisować bez utraty gwarancji inne marki ze swojej grupy.
Szerokich dróg, bezpiecznych powrotów i zero usterek Wam i sobie życzę!
Szerokich dróg, bezpiecznych powrotów i zero usterek Wam i sobie życzę!
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Potwierdzam. Pompę wody na gwarancji wymienili mi w serwisie VW.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Witam,
po przejechaniu 1200 km uległ usterce tempomat
nie mogę włączyć tempomatu i na zegarach nie ma ikonki tempomatu.
i teraz obserwuję że zaczyna dziwnie się zachowywać line assistent - włącza sie przy prędkości powyżej 60km/h a np przy 80km/h nie działa.
Czy to może być powiązane?
Pozdrawiam
Rafał
po przejechaniu 1200 km uległ usterce tempomat
i teraz obserwuję że zaczyna dziwnie się zachowywać line assistent - włącza sie przy prędkości powyżej 60km/h a np przy 80km/h nie działa.
Pozdrawiam
Rafał
Napisz, co masz ana myśli pisząc "przy 80km/h nie działa". Ikona gaśnie, robi się szara czy moze jakiś inny objaw?rafalso pisze: ↑31 mar 2025, 8:42Witam,
po przejechaniu 1200 km uległ usterce tempomatnie mogę włączyć tempomatu i na zegarach nie ma ikonki tempomatu.
Pozdrawiam
Rafał
Co do tempomatu - czy na przycisku SET w manetce masz wyczuwalny klik? Jesli nie, to na 99% masz to co wszyscy, czyli uszkodzony (a moze niedziałający) zespół przełączników kolumny kierownicy. Powoduje on zakłócenia sterowników i centralny komputer wyłącza tempomat.
Tak czy siak, umawiaj wizytę w serwisie
Kris
wizyta umówiona na 7.04
nie ma kliku w manetce, a co do line ass - to ikonka robi się szara i najeżdżając na inie nie ma żadnej reakcji ani na kierownicy ani na wyświetlaczu.
Z ciekawostek wczoraj zaczęły jeszcze głośniki tylne "charczeć" wyłączenie/włączenie radia nic nie pomogło - ale jak wyłączyłem tylne głośniki i ponownie je włączyłem to zaczęły działać poprawnie.
A i jeszcze piszczenie (jak by jakaś sprężynka skrzypiała) przy pasie kierowcy w miejscu gdzie pas wychodzi z pod tapicerki w sam raz na wysokości ucha - jest to dość irytujące a słychać to przy nawet najmniejszych ruchach pasem.
Jak na auto które ma trochę ponad miesiąc i 2000 km - to się zaczynam zastanawiać co będzie dalej
nie ma kliku w manetce, a co do line ass - to ikonka robi się szara i najeżdżając na inie nie ma żadnej reakcji ani na kierownicy ani na wyświetlaczu.
Z ciekawostek wczoraj zaczęły jeszcze głośniki tylne "charczeć" wyłączenie/włączenie radia nic nie pomogło - ale jak wyłączyłem tylne głośniki i ponownie je włączyłem to zaczęły działać poprawnie.
A i jeszcze piszczenie (jak by jakaś sprężynka skrzypiała) przy pasie kierowcy w miejscu gdzie pas wychodzi z pod tapicerki w sam raz na wysokości ucha - jest to dość irytujące a słychać to przy nawet najmniejszych ruchach pasem.
Jak na auto które ma trochę ponad miesiąc i 2000 km - to się zaczynam zastanawiać co będzie dalej
No to prawie pewne, żer również masz wadliwą manetkę. Wymienią, ale czy za pierwszym razem, trudno powiedzieć. Jedno jest pewne - nie dawaj się wrobić w żadną sztuczną inteligencję. To tak nie działa. AI działa tylko dla asystenta głosowego, który i tak dla bezpieczeństwa jest ograniczony. Możesz włączyć ogrzewanie fotela czy nawigację, ale już tempomatu nie włączy 
Cóż, taki los samochodów z nowej partii i nowego modelu. Mam nadzieję, że wszystko poprawią. Pamiętaj, aby robić zdjęcia / filmy, bo to jest dowód nie tyle dla serwisu, co dla centrali, aby szybciej reagowali.
Cóż, taki los samochodów z nowej partii i nowego modelu. Mam nadzieję, że wszystko poprawią. Pamiętaj, aby robić zdjęcia / filmy, bo to jest dowód nie tyle dla serwisu, co dla centrali, aby szybciej reagowali.
Kris
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
U mnie też już naprawione. Wymienili cały moduł - wszystkie manetki razem z tą „piastą„. Na razie działa
Moja wersja nie ma ACC, ale jak klikam tym przełącznikiem na górze manetki to wyskakuje info, że mogę dokupić w sklepie. O jaki sklep chodzi ? W MySkoda nic nie mogę znaleźć. Jak ktoś ma linka do opcji dokupu, może być na stronie PL, to bym chętnie sprawdził koszt.
Moja pierwsza Skoda Octavia DSG z 2004 jeździ do dnia dzisiejszego, sprzedałem szwagrowi
Nie miał lepszego auta
Co do zakupów dodatkowych opcji. W/w Skoda miała wyłączone niektóre opcje, które za dodatkową opłatą i po podłączeniu do kompa włączali. Zapytaj w salonie, może teraz też tak można. Ja ostatecznie zrezygnowałem z salonu Skody na rzecz VW, inna jakość obsługi i podejścia do klienta. A już tu wspominałem, że można tak zrobić bez utraty gwarancji producenta.
Serdecznie Was pozdrawiam!
Co do zakupów dodatkowych opcji. W/w Skoda miała wyłączone niektóre opcje, które za dodatkową opłatą i po podłączeniu do kompa włączali. Zapytaj w salonie, może teraz też tak można. Ja ostatecznie zrezygnowałem z salonu Skody na rzecz VW, inna jakość obsługi i podejścia do klienta. A już tu wspominałem, że można tak zrobić bez utraty gwarancji producenta.
Serdecznie Was pozdrawiam!