Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: itepe »

Może rzeczywiście to kwestia wadliwych manetek. Czas pokaże, na pewno napiszę, jak jest w moim przypadku po skutecznej, mam nadzieję, naprawie ;)

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Zulus999 pisze:
04 mar 2025, 17:53
Poprawcie mnie proszę, jeżeli się mylę. Chyba, że jest tak mega czuły i nie trzeba tak mocno naciskać…
U mnie ten przycisk ma wyraźny “klik”. Mały skok, przesuwa się pewnie mniej niż 1 mm, ale “czuć” że się nacisnęło.
Nie trzeba mocno naciskać, ale samo dotknięcie palcem nie wystarczy.
Problemów z travel assist i cała ta bandą asystentów w zasadzie nie mam. Piszę w zasadzie, bo raz na jakiś czas wyskoczy komunikat że asystent niedostępny, ale sam znika po niedługim czasie 5-15 min. Lub znika przy ponownym uruchomieniu.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Sprawdziłem wczoraj na samochodzie pokazowym - też nie ma skoku i jest "watowaty". Dziś mnie zaprosili na kontynuację serwisu. Jestem bardzo ciekaw.

A co powiecie na nową nazwę? Może zamiast ACC -> iACC? inActive Cruise Control? :lol:

EDIT
Zadzwonili z serwisu, że nie ma po co przyjeżdżać, ponieważ dostali informację z fabryki o wymianie manetki. Zamówili i czekam.
Potwierdzałoby to teorię o wadliwej partii końca grudnia 2024 i początku stycznia 2025. Czekam (nie)cierpliwie...
Kris

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

mjoniec pisze:
06 mar 2025, 8:55
Zulus999 pisze:
Poprawcie mnie proszę, jeżeli się mylę. Chyba, że jest tak mega czuły i nie trzeba tak mocno naciskać…
U mnie ten przycisk ma wyraźny “klik”. Mały skok, przesuwa się pewnie mniej niż 1 mm, ale “czuć” że się nacisnęło.
Też mam u siebie klik i jest ok. Nie mam problemu z ACC, pewnie mnie też ominęła wadliwa manietka... produkcja ok 10.11. ale z travel assist mam problemy bo non stop wyskakiwał mi komunikat przejmij kierownicę i sam wymuszał przejęcie szarpiąc hamulcem...przełączyłem na ACC i problem zniknął

Adam_Beg
Samochód: Skoda Kodiak 2.0 2025

Post autor: Adam_Beg »

Kluczyk74 pisze:
07 mar 2025, 11:47
mjoniec pisze:
06 mar 2025, 8:55
Zulus999 pisze:
Też mam u siebie klik i jest ok. Nie mam problemu z ACC, pewnie mnie też ominęła wadliwa manietka... produkcja ok 10.11. ale z travel assist mam problemy bo non stop wyskakiwał mi komunikat przejmij kierownicę i sam wymuszał przejęcie szarpiąc hamulcem...przełączyłem na ACC i problem zniknął
Travel Assist tak działa, wymaga by kierowca dotykał cały czas kierownicę, np w ID.3, 4 oraz w 5 to było okropnie wkurzające.

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

itepe pisze:
06 mar 2025, 11:34
EDIT
Zadzwonili z serwisu, że nie ma po co przyjeżdżać, ponieważ dostali informację z fabryki o wymianie manetki. Zamówili i czekam.
Potwierdzałoby to teorię o wadliwej partii końca grudnia 2024 i początku stycznia 2025. Czekam (nie)cierpliwie...
Mój ma datę produkcji początek stycznia, to by się zgadzało. Pytałem ich o to co napisałeś, ale na razie chcą obejrzeć, więc i tak muszę pojechać.

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Adam_Beg pisze:
07 mar 2025, 16:04
Travel Assist tak działa, wymaga by kierowca dotykał cały czas kierownicę, np w ID.3, 4 oraz w 5 to było okropnie wkurzające.
Ale ja trzymałem kierownicę, mimo to kazał przejmować sterowanie...

Adam_Beg
Samochód: Skoda Kodiak 2.0 2025

Post autor: Adam_Beg »

Kluczyk74 pisze:
07 mar 2025, 18:08
Adam_Beg pisze:
uuu to faktycznie dziwne, nagraj filmik i do serwisu.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: maq »

W moim, 1 FL, jak jest zimna kierownica, na początku jazdy, to samochód sam nie ruszy za innym pojazdem. Łapie kierownicę w różnych miejscach i brak reakcji. Później już działa bez zarzutu. Ogrzewania kiery nie mam.
W Waszych bez znaczenia czy samochód w środku zimny czy rozgrzany, a właściwie koło kierownicy?

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Kluczyk74 pisze:
07 mar 2025, 18:08
Adam_Beg pisze:
Ja czasem musiałem ścisnąć albo uszczypnąć kierownicę żeby komunikat o przejęciu się wyłączył. Lekkie skręcenie też działa.
Gdzieś czytałem że dotknięcie kierownicy pownibno zadziałać, ale pewnie czujniki takiego głaskania nie wyłapują.
Przyznaję że na autostradzie auto prowadzi się na tyle dobrze że często zamiast trzymać kierownicę, tylko ja delikatnie muskam. Wtedy przełączam na acc, bo mnie denerwują te komunikaty.

ODPOWIEDZ