Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Cześć, wszyscy tutaj piszący mamy problemy z tempomatem aktywnym. Poczytaj wcześniejsze wpisy…
Niektórym udało się wymienić w serwisie manetkę i prawdopodobnie problem „zniknął”, reszta zazwyczaj czeka na info powrotne z serwisu. Ja już kilka razy zgłaszałem, byłem na serwisie, nie widzą błędów, niby AI się uczy i takie tam bzdury!
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Zerknij tu: viewtopic.php?f=10&t=2384
Ciekawe czy za to ściąganie nie są odpowiedzialne właśnie opony. Kilkanaście lat temu przerabiałem to dokładnie na dwóch kompletach Conti.
Czytałem ten wątek 
Ale mnie co innego martwi. Jadę na parking, ustawiam kierownicę prosto, ruszam i auto jedzie w prawo.
Gumiarze mówią, że opony są OK...
Ale mnie co innego martwi. Jadę na parking, ustawiam kierownicę prosto, ruszam i auto jedzie w prawo.
Gumiarze mówią, że opony są OK...
Kris
To u mnie jest jednak inaczej, bo Wielki Elektronik powiedział, że są zakłócenia komunikacji magistrali pomiędzy modułami. Jako że siedzę amatorsko w branży elektronicznej, jestem skłonny w to uwierzyć. Czekam na jakiś kontakt z serwisu czy fabryka odpowiedziała co dalej.Zulus999 pisze: ↑03 mar 2025, 13:01Cześć, wszyscy tutaj piszący mamy problemy z tempomatem aktywnym. Poczytaj wcześniejsze wpisy…Niektórym udało się wymienić w serwisie manetkę i prawdopodobnie problem „zniknął”, reszta zazwyczaj czeka na info powrotne z serwisu. Ja już kilka razy zgłaszałem, byłem na serwisie, nie widzą błędów, niby AI się uczy i takie tam bzdury!
Kris
Zdecydowanie przycisk SET to porażka konstrukcyjna. Nie ma wyczuwalnego skoku, a już ten co jest, w moim odczuciu jest zbyt krótki, jakby cały czas był wciśnięty.RederOr pisze: ↑03 mar 2025, 12:46Cześć,
Ja mam od soboty Kodiaqa. W sobote jadąc z salonu udalo mi się włączyć tempomat, a w niedzielę już nie. Przycisk 'SET" dziwnie działa - brak wyrażnego kliknięcia (jak inne przyciski). Mam wrażenie jakby się zaciął w położeniu wciśniętym. Za tydzień jadę do serwisu, ale ciekaw jestem czy się to komuś przydarzyło ? Brak błędów na wyświetlaczu, a próba włączenia tempomatu z poziomu przycisków na kierownicy wywala komunikat, że jest niedostępny - tak jakby system rozpoznał, że coś jest nie tak i zablokował moduł.
Kris
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Oddzwonił do mnie sprzedawca i mówi, że u mnie coś nie tak, bo ma być tam dosyć wyraźny ruch i 'klik'. Nie mam porównania niestety. W poniedziałek jade na serwis i się pewnie okaże. Ja nie mam aktywnego tempomatu - wersja SE, nawet w sobotę jak wybierałem to na manetce (ten przełącznik na górze) to mnie informowało, że opcja jest niedostępna. Teraz kompletnie nic się nie dzieje, cokolwiek bym na manetce nie wybrał, a z poziomu kierownicy komunikat wyskakuje, przy próbie aktywowania tempomatu/ogranicznika, że nie są dostępne - trochę to wygląda jak inne przypadki opisane w tym wątku i sam nie wiem czy lepszy błąd softu czy zepsuta manetka
-
RederOr
Ja bym sprawdził geometrię, może wpadłeś w jakąś dziurę. Co do opon to miałem przeboje kiedyś, nie ściagało, ale biło. Dopiero wyważarka z opcją testu drogowego (Hunter GSP9700) dała radę, a do tego pokazała jak optymalnie koła w samochodzie zamontować, żeby właśnie nie ściągało. Zwykłe wyważrki pokazywały, że wszystko jest ok.
Ano w nic od nowości nie wpadłem, co więcej, jeżdżę bardzo delikatnie, bo swoje lata mam i pedał w podłodze mnie nie bawi
Ale jeśli kierownica musi być o ten 1 stopień na lewo aby jechał prosto, to obstawiam, że jednak geometria. Miałem tak w Octavii po tym, jak żona wpadła w dziurę. Kierownica minimalnie się przestawiła. Skrzywił mi się drążek, ale tak niezauważalnie, że póki nie został wymieniony praktycznie nic nie było na nim widać.
A tak to wygląda:
https://youtu.be/0s76NdOnKCo?si=8rW4ntBqscjEjGMM
Zwróćcie uwagę, że cały czas kontruje lekko na lewo. W zasadzie cały czas jak widać, kierownica jest pochylona na lewo.
Dla porównania, ale z nieco innej perspektywy:
https://youtu.be/d5gRYnpSCoE?si=ZvXq9tmlpZyC0c6I
Ale jeśli kierownica musi być o ten 1 stopień na lewo aby jechał prosto, to obstawiam, że jednak geometria. Miałem tak w Octavii po tym, jak żona wpadła w dziurę. Kierownica minimalnie się przestawiła. Skrzywił mi się drążek, ale tak niezauważalnie, że póki nie został wymieniony praktycznie nic nie było na nim widać.
A tak to wygląda:
https://youtu.be/0s76NdOnKCo?si=8rW4ntBqscjEjGMM
Zwróćcie uwagę, że cały czas kontruje lekko na lewo. W zasadzie cały czas jak widać, kierownica jest pochylona na lewo.
Dla porównania, ale z nieco innej perspektywy:
https://youtu.be/d5gRYnpSCoE?si=ZvXq9tmlpZyC0c6I
Kris
Dokładnie ten sam problem, który ma mój Kodiaq. Manetka do wymiany, update softu nie pomoże.RederOr pisze: ↑03 mar 2025, 12:46Cześć,
Ja mam od soboty Kodiaqa. W sobote jadąc z salonu udalo mi się włączyć tempomat, a w niedzielę już nie. Przycisk 'SET" dziwnie działa - brak wyrażnego kliknięcia (jak inne przyciski). Mam wrażenie jakby się zaciął w położeniu wciśniętym. Za tydzień jadę do serwisu, ale ciekaw jestem czy się to komuś przydarzyło ? Brak błędów na wyświetlaczu, a próba włączenia tempomatu z poziomu przycisków na kierownicy wywala komunikat, że jest niedostępny - tak jakby system rozpoznał, że coś jest nie tak i zablokował moduł.
-
RederOr
Sprzedawca tez podejrzewa mechaniczny problem z manetką, w poniedziałek się pewnie okaże. Ciekawostką jest, że wczoraj nagle pojawiła się szara ikonka tempomatu na wyświetlaczu, ale cokolwiek bym próbował zrobić manetką to nic się nie działo. Po paru minutach ikonka znikła i tyle.