Phone Box

ABUK
Samochód: Kodiaq II

Phone Box

Post autor: ABUK »

Cześć,

Używa ktoś z was telefonu z ładowaniem indukcyjnym umieszczając go w Phone Box w Kodiaq II generacji? Jeśli tak to jakie macie wrażenia odnośnie działania sieci GSM? Ja używam Galaxy S24 plus i mam takie spostrzeżenie, że w Karoq mojej małżonki położenie telefonu na półeczce do ładowania indukcyjnego poprawia zasięg GSM, a w Kodiaq II jest wręcz przeciwnie. Jak jadę Karoq autostradą do Łodzi to radio internetowe nigdy nie przerwie i całą drogę mogę gadać przez telefon. W Kodiaq tracę radio z 5-7 razy, a rozmowę telefon zrywa ze dwa razy.
To co różni te auta to na pewno podgrzewanie szyby, którego Karoq nie ma. Zastanawiam się czy system wzmacniania sygnału w Kodiaq działa gorzej, może jest uszkodzony, a może po prostu z oszczędności go nie wsadzili... Szukałem informacji w necie, ale znalazłem tylko opis jak to jest zrobione w Karoq, a o Kodiaq ani słowa. Zgłosiłbym się z tym do serwisu, ale boje się, że oni nie mają narzędzi żeby to zdiagnozować i wyślą mnie na drzewo.

Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Phone Box

Post autor: MałGorzata »

Podgrzewana szyba znacząco osłabia sygnały radiowe.

Posiadam kamerę z GPS, do której konieczne było dokupienie dodatkowego modułu. Antenę montuje się w specjalnym okienku tuż przy suficie, po prawej stronie lusterka, gdzie nie ma maty grzewczej.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ABUK

Sam sobie odpowiem na to pytanie. Znalazłem schemat elektryczny samochodu i nie ma tam anteny do telefonu. Czyli system telefonu w Kodiaq jest gorszy niż w Karoq. :(

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

W Kodiaq polift przy pakiecie Bluetooth Plus jest do ładowarki indukcyjnej wzmacniacz sygnału GSM aby telefon podczas ładowania na tej półce miał dobry zasięg GSM i to działa, w Kodiaq II albo wymaga to dopłaty do jakiegoś pakietu albo zrezygnowali dla oszczędności albo będzie później w innych wersjach wyposażenia.

ABUK

Obecnie nie ma takiego pakietu w którym to można by kupić i nie wiem czy będzie bo w schematach elektrycznych są takie rzeczy, których nie ma obecnie w konfiguratorze (silniki benzynowe 2.0, spryskiwacze reflektorów) , a tego systemu nie ma.

ODPOWIEDZ