Hej,
Kilka dni temu odebrałem swojego kodiaqa, na wyposażeniu mam wszystkich asystentów i kamerę 360. Przejechałem już pierwszy 1000 km i cały czas mam wrażenie, że system awaryjnego hamowania reaguje czesto zbyt szybko. Np przy parkowaniu kiedy miejsca od przeszkodu jest bardzo dużo, lub przy dojeżdżaniu do wolniej jadącego pojazdu.
Czy jest możliwość regulacji czulosci systemu? Jeździłem już kilkoma samochodami z awaryjnym hamowaniem (superb, golf, tiguan), nigdy nie był aż tak wrażliwy na przeszkody.
Awaryjne hamowanie + hamowanie podczas manewrowania zbyt "wrażliwe"
-
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1.5 TSI
Re: Awaryjne hamowanie + hamowanie podczas manewrowania zbyt "wrażliwe"
Witaj.
Wydaje mi się że czułości nie da się zmienić jedyną opcją jest całkowite wyłączenie.
Pozdrawiam
Wydaje mi się że czułości nie da się zmienić jedyną opcją jest całkowite wyłączenie.
Pozdrawiam
Re: Awaryjne hamowanie + hamowanie podczas manewrowania zbyt "wrażliwe"
Mam Kodiaqa od czerwca i mam te same spostrzeżenia. Najgorsze jest cofanie/wyjeżdżanie z miejsca parkingowego.
Czasami z niczego gwałtownie hamuje i piszczy. Do tego zaciska pasy. Żadne auto nie przejeżdża, nikt nie przechodzi.
Nie chcę wyłączać systemu, który ma dbać o bezpieczeństwo ale tutaj przegięli. To może być bardziej niebezpieczne jak ktoś mi w d*#* wjedzie przy awaryjnym hamowaniu.
Czasami z niczego gwałtownie hamuje i piszczy. Do tego zaciska pasy. Żadne auto nie przejeżdża, nikt nie przechodzi.
Nie chcę wyłączać systemu, który ma dbać o bezpieczeństwo ale tutaj przegięli. To może być bardziej niebezpieczne jak ktoś mi w d*#* wjedzie przy awaryjnym hamowaniu.