Dzień dobry
Chciałem podpytać czy ktoś używa może oryginalnych poprzeczek od Skody (model 57H071151)?
https://eshop.skoda-auto.com/pl_PL/baga ... /57H071151
Rozważam zakup jednakże zastanawia mnie głośność samych belek, szczególnie w zestawieniu do Thule WingBar?
Bagażnik dachowy – poprzeczki oryginalne do Kodiaq II
Re: Bagażnik dachowy – poprzeczki oryginalne do Kodiaq II
Mam od dnia odbioru samochodu te belki. Nie słyszę aby jakoś szczególnie hałasowały, w komplecie są gumki maskujące szczelinę montażową typu T. Są dobrze wyprofilowane i świetnie się trzymają na relingach oraz bardzo stabilnie mocują box dachowy.
Natomiast ich montaż jest dziwny, choć jeśli się wie jak, to zajmuje to rzeczywiście chwilę. Od nowości zawsze mam na podorędziu instrukcję, ponieważ montuję jest 1-2 razy w roku i zawsze zapomnę "jak to się robi"
Do tego jeśli nie ma się z nimi obycia, to wydają się kruche, ale to tylko wrażenie - są OK.
No i dobrze zapamiętać miejsca montażu, ponieważ na relingach nie ma oznaczeń optymalnego położenia. To jednak dość łatwo określić z instrukcji. Za to jak już się je założy, to nie ma opcji przesunięcia - tutaj jest to dopracowane. No i żadnych regulacji poza fabrycznym ustawieniem, jest optymalne i bezpieczne.
Natomiast ich montaż jest dziwny, choć jeśli się wie jak, to zajmuje to rzeczywiście chwilę. Od nowości zawsze mam na podorędziu instrukcję, ponieważ montuję jest 1-2 razy w roku i zawsze zapomnę "jak to się robi"
No i dobrze zapamiętać miejsca montażu, ponieważ na relingach nie ma oznaczeń optymalnego położenia. To jednak dość łatwo określić z instrukcji. Za to jak już się je założy, to nie ma opcji przesunięcia - tutaj jest to dopracowane. No i żadnych regulacji poza fabrycznym ustawieniem, jest optymalne i bezpieczne.
Kris
-
filkasper
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV
Dziękuję za jak zwykle merytoryczną opinięitepe pisze: ↑16 lip 2026, 8:10Mam od dnia odbioru samochodu te belki. Nie słyszę aby jakoś szczególnie hałasowały, w komplecie są gumki maskujące szczelinę montażową typu T. Są dobrze wyprofilowane i świetnie się trzymają na relingach oraz bardzo stabilnie mocują box dachowy.
Natomiast ich montaż jest dziwny, choć jeśli się wie jak, to zajmuje to rzeczywiście chwilę. Od nowości zawsze mam na podorędziu instrukcję, ponieważ montuję jest 1-2 razy w roku i zawsze zapomnę "jak to się robi"Do tego jeśli nie ma się z nimi obycia, to wydają się kruche, ale to tylko wrażenie - są OK.
Planuje używać belek do przewozu rowerów i szkoda, że nie ma koloru całego czarnego. Ale kosztowo wychodzą dość dobrze a po kuponie zniżkowym z aplikacji Skody będzie jeszcze taniej o 60 zł
Ale serio - dokładnie czytaj instrukcję przed pierwszym użyciem. Obrazki nie są takie oczywiste ;P
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Jak nie ma się szkła na dachu, to nie ma co się obawiać hałasu od tego, co się tam wsadzi. Jest blacha i pełna podsufitka. Jest nieco głośniej, ale to niemal pomijalna niedogodność. Wiele kilometrów przejechałem Freemontem z rowerami, boxem i czasem nie demontowałem poprzeczek przez dłuższy czas. Nie przeszkadzało zupełnie. Za to w Skodzie z panoramą, przy wyższych prędkościach z rowerami, nie słyszę radia. Zaraz po wakacjach zdejmuję cały szpej z relingów natychmiast po powrocie

Nie mam, niestety. Ale wg mnie belka jak belka, jest zamontowana na relingach, trzyma box stabilnie i dla mnie tyle w temacie 
Kris