Zamówiłem auto w kolorze jak w temacie. Diler uprzedził mnie, że kolor robi robotę, ale jest bardzo podatny na rysy i trudny w utrzymaniu.
Mogę jeszcze zmienić w zamówieniu, choć według mnie jest najlepszy do Rsa. Chciałem natomiast Was zapytać czy może miał ktoś doświadczenia z tym lakierem?
Występuje on w całej grupie Vag i z tego co obserwuję na ulicach, to w innych markach też jest. Może ktoś pomoże z praktyki?
Bać się tego lakieru?
Kolor szary steel niemetalizowany
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
-
filkasper
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV
Re: Kolor szary steel niemetalizowany
Mam Kodiaq w tym kolorze. Przejechałem ponad 15000km, myjnia tylko ręczna. Póki co zero rys. Nie widać też tak bardzo brudu moim zdaniem. Nie uważam, że jest trudny w utrzymaniu bo na czarnym ten sam brud wyglądałby gorzej...Malenstwo8 pisze: ↑07 gru 2025, 10:13Zamówiłem auto w kolorze jak w temacie. Diler uprzedził mnie, że kolor robi robotę, ale jest bardzo podatny na rysy i trudny w utrzymaniu.
Mogę jeszcze zmienić w zamówieniu, choć według mnie jest najlepszy do Rsa. Chciałem natomiast Was zapytać czy może miał ktoś doświadczenia z tym lakierem?
Występuje on w całej grupie Vag i z tego co obserwuję na ulicach, to w innych markach też jest. Może ktoś pomoże z praktyki?
Bać się tego lakieru?
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Dzięki za odpowiedź. I mnie też w grę wchodzi tylko myjnia ręczna. W zasadzie w 90% myję auto sam. Co do czarnego, wiem, bo mamfilkasper pisze: ↑07 gru 2025, 22:45Mam Kodiaq w tym kolorze. Przejechałem ponad 15000km, myjnia tylko ręczna. Póki co zero rys. Nie widać też tak bardzo brudu moim zdaniem. Nie uważam, że jest trudny w utrzymaniu bo na czarnym ten sam brud wyglądałby gorzej...Malenstwo8 pisze: ↑07 gru 2025, 10:13Zamówiłem auto w kolorze jak w temacie. Diler uprzedził mnie, że kolor robi robotę, ale jest bardzo podatny na rysy i trudny w utrzymaniu.
Bać się tego lakieru?
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Ten kolor wymaga chyba najmniejszego nakładu czasu i zaangażowania, by utrzymać go w czystości. Ja najczęściej myję na automatycznej myjni i nie widzę większych rys jak przy innych kolorach samochodów.
-
filkasper
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV
Dokładnie. Kurz jest szary i lakier jest szary