Cześć.
Mam kilka pytań o zegary i układ wskaźników, a mianowicie:
Czy jest możliwość aby wyświetlał się Trip (czyli ile się przejechało kilometrów (w zależności czy kasuje się po tankowaniu czy nie)?
To samo dotyczy ODO (odometer), czyli całkowitego przebiegu.
Nie chodzi mi o wyszukiwanie tego w menu, ale żeby było cały czas na desce rozdzielczej przed kierowcą, razem z zegarami obrotomierza i prędkościomierza.
Dodatkowo (i to mnie bardzo zdziwiło)-gdzie się podziały wskaźniki temperatury silnika oraz poziomu paliwa, dotychczas w VAG w skrajnych bocznych częściach wyświetlacza?
Czy jest opcja by przy wyświetlaniu tarcz zegarów (czyli prędkość i obroty), jednocześnie pokazywał również obecny bieg w trybie D, a nie tylko w S?
Sporo tego, ale jestem ciekaw czy udało Wam się skonfigurować tak, by wszystkie ważne (i oczekiwane) informacje były jednocześnie na ekranie?
Jak dla mnie są to wyżej wspomniane zegary prędkości i obrotów, temperatura silnika i stan paliwa, ODO i Trip oraz chwilowe spalanie. Do tego kompas i zasięg (dotychczas w VAG najczęściej w środku tarcz zegarów przy Digital cokpit).
Odebrałem RS wczoraj i do chwili obecnej nie doszedłem do etapu, w którym zegary w pełni by odpowiadały moim preferencjom.
W Passat B8fl wyglądało to lepiej (lub się przyzwyczaiłem) więc prośba o komentarze bo może coś pominąłem w ustawieniach:).
PS1. W Lexus NX200t mam fajne wskaźniki informujące o przeciążeniu oraz stopniu doładowania turbiny, nie spodziewałem się tego w VAG, ale jednak szkoda, że przy silniku z turbiną nie występuje (bądź nie doszedłem do tego jeszcze).
PS2. Travel assist (zawierający ACC) - może mam problem z softem i manetkami o ktorych było pisane na forum, ale nie da się sprawić by ikonka zniknęła z deski rozdzielczej.
Jakie są Wasze obserwacje i odczucia?
Pozdrowienia,
Piotr.
Zegary i wskaźniki
-
kolejowski
- Samochód: nie mam
Re: Zegary i wskaźniki
Piotr czy uporałeś się z zegarami? Szczególnie chodzi mi o temperaturę silnika, poziom paliwa no i przebieg.
Nie. Co prawda te wskazania można odszukać na osobnych ustawieniach/ekranach, ale nie widzę opcji, by wszystko było w jednym miejscu.kolejowski pisze: ↑14 wrz 2025, 20:37Piotr czy uporałeś się z zegarami? Szczególnie chodzi mi o temperaturę silnika, poziom paliwa no i przebieg.
Podobnie z biegiem w trybie D. Tak już tu chyba po prostu (niestety) jest. Szkoda.
Mam “zwykłego” kodiaqa, i opiszę jak jest u mnie, być może RS nie różni się za bardzo.
Na pewno można ustawić temp. Oleju i płynu chłodzącego wewnątrz obrotomierza.
Jeden i drugi zegar ma swój zestaw danych do wyboru. Można po eksperymentować. Pewnie nie wszystko jest dostępne, imho, jest sporo.
Przebiegu całkowitego chyba nie ma w opcjach wyświetlacza, jest tzw. Długoterminowy, co może się pokrywać z całkowitym, jeśli go nigdy nie skasujesz.
Całkowity przebieg wyświetla mi na ekranie środkowym, po wyłączeniu zapłonu.
Więcej informacji jest w instrukcji https://digital-manual.skoda-auto.com/w ... 2900e46580
Co do wskaźnika poziomu paliwa, u mnie jest poziomo, pod prędkościomierzem. Zasięg i kreska wskazująca poziom. Mało dokładną, ale jest stale, nie da się jej zamienić na nic innego. Chyba że RS ma inny kokpit.
Co do biegów, to numer biegu jest tylko w trybie Sport albo Manual. To zależy od osobistych preferencji. Mnie akurat to pasuje, nie po to mam automat żeby sobie głowę biegami kłopotać
Jeden i drugi zegar ma swój zestaw danych do wyboru. Można po eksperymentować. Pewnie nie wszystko jest dostępne, imho, jest sporo.
Przebiegu całkowitego chyba nie ma w opcjach wyświetlacza, jest tzw. Długoterminowy, co może się pokrywać z całkowitym, jeśli go nigdy nie skasujesz.
Więcej informacji jest w instrukcji https://digital-manual.skoda-auto.com/w ... 2900e46580
Co do wskaźnika poziomu paliwa, u mnie jest poziomo, pod prędkościomierzem. Zasięg i kreska wskazująca poziom. Mało dokładną, ale jest stale, nie da się jej zamienić na nic innego. Chyba że RS ma inny kokpit.
Co do biegów, to numer biegu jest tylko w trybie Sport albo Manual. To zależy od osobistych preferencji. Mnie akurat to pasuje, nie po to mam automat żeby sobie głowę biegami kłopotać
Po Twoim opisie wnioskuję, że zegary w RS są takie same jak wszędzie. Tak, masz rację pisząc o tych ustawieniach itd., wszystko się zgadza. Może kwestia przyzwyczajenia, ale zarówno w Passat B8FL, jak i w Kodiaq 1gen FL opcji było więcej i dla mnie po prostu bardziej przejrzysto.mjoniec pisze: ↑15 wrz 2025, 9:42Mam “zwykłego” kodiaqa, i opiszę jak jest u mnie, być może RS nie różni się za bardzo.
Co do biegów, to numer biegu jest tylko w trybie Sport albo Manual. To zależy od osobistych preferencji. Mnie akurat to pasuje, nie po to mam automat żeby sobie głowę biegami kłopotać![]()
W osobnym temacie poruszałem również kwestię TA i ACC. Wg mnie to jakiś błąd, że nie można sprawić, by podczas nieużywania Travel Assist kontrolka znikała (górna część wyświetlacza). Pamiętam, że jak wyjeżdżałem z salonu to tego nie było, a pojawiła się przy włączeniu systemu i tak już zostało (szara-dezaktywowana, zielona-system aktywny).
Fakt ta nie znika.Piotr1982 pisze: ↑15 wrz 2025, 9:52
W osobnym temacie poruszałem również kwestię TA i ACC. Wg mnie to jakiś błąd, że nie można sprawić, by podczas nieużywania Travel Assist kontrolka znikała (górna część wyświetlacza). Pamiętam, że jak wyjeżdżałem z salonu to tego nie było, a pojawiła się przy włączeniu systemu i tak już zostało (szara-dezaktywowana, zielona-system aktywny).
Jak masz ustawionego asystenta na przestrzeganie ograniczeń prędkości, to ACC zawsze dostosowuje się do aktualnego ograniczenia, również jak jest nie aktywne.
Być może dlatego ta kontrolka jest cały czas wyświetlana, żeby pokazać jaka będzie prędkość ustawiona jak aktywujesz teraz.
No ale to tylko moje zgadywanie.
Tak w zasadzie to TA lub ACC jest stale w trybie stand by, zawsze gotowe do szybkiej aktywacji.
Nie wiem czy da się jakoś wyłączyć je całkowicie, być może wtedy by to znikało. Nie jestem pewien czy tak się da, może w menu asystentów w ustawieniach auta.