Lampy przód (było tył)

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Lampy tył

Post autor: maq »

Nigdy nie włączałem świateł drogowych na autostradach i nie używam tego w Skodzie. Pewnie dlatego, że zawsze jest ktoś z przodu, albo leci w drugą stronę. Jak nikt nie jedzie, to najwyżej mignę długimi. Na dwupasmówkach jest bezpieczniej niż na zwykłych. Prosiak nie wejdzie na jezdnię. Chociaż jak otworzyli Puławską bis na Tarczyn, to ze dwa auta się z łosiem spotkały. Nie było co zbierać.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Re: Lampy tył

Post autor: Zmianowy »

maq pisze:
09 lut 2025, 22:09
Chociaż jak otworzyli Puławską bis na Tarczyn, to ze dwa auta się z łosiem spotkały. Nie było co zbierać.
Otworzyli na szybko i jeszcze nie było siatek wzdłuż drogi, co nie znaczy że jak są już siatki to taki duży delikwent na drogę nie wyjdzie :)

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

MałGorzata pisze:
09 lut 2025, 22:03
Problem jest na drogach dwujezdniowych w przypadku samochodów ciężarowych gdy ich światła mijania zasłaniane są przez bariery.
Nawet nie masz pojęcia jak się zdziwiłem na jeździe próbnej na S12 z włączonymi drogowymi. Pomimo bariery i tak segmenty wycinał!
W swojej jeszcze nie sprawdzałem, nie miałem kiedy :P
A tu przykład działania na autostradzie:
https://youtu.be/Qc2ZpnTtupk?si=ya0fKaeDgJl1IOOQ&t=392
Kris

Zmianowy

Coś mi się kiedyś o uszy obiło że bierze informację z navi że jesteśmy na S czy Autostradzie i wtedy nie wali tak w lewą stronę

Awatar użytkownika
itepe

No OK, ale co jeśli nie masz aktywnej nawigacji w infotainment?
Ciekawy temat, bo ja aktywowałem nawi w 5 sekund na okres próbny, więc te mapy musiały byc już wgrane i tylko aktywowane. Aktualizacja to inna sprawa :)
Kris

Zmianowy

Znalazłem coś takiego w materiale prasowym Skody z 2019 roku odnośnie Matrixów
"Do poprawnego działania technologii matrycowej niezbędne jest połączenie z kamerą umieszczoną za przednią szybą. Sygnały z urządzenia są następnie przetwarzane przez jednostki sterujące, które wysyłają polecenia do reflektora zgodnie z algorytmem. Oprócz przedniej kamery system reaguje również na informacje z danych mapy nawigacyjnej. Oznacza to na przykład, że pełna wiązka światła dostępna jest tylko poza terenem zabudowanym."

Awatar użytkownika
itepe

To rzeczywiście interesujące, ale ile w tym prawdy a ile prasowych objawień, nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Zwracam uwagę, że to co się podaje jako informacje prasowe wcale nie musi pokrywać się z rzeczywistością.
Kamera jak najbardziej, ale czy w jakiejkolwiek nawigacji oprócz terenu zabudowanego są informacje o barierach rozdzielających? Wątpię. Cały czas chodzi mi po głowie jak miałyby radzić sobie matrixy w samochodzie bez nawigacji, a taką wersję właśnie zamówiłem. Pewnie do końca tygodnia zrobię kilka testów, wtedy opowiem o swoich odczuciach. Póki co opieram się na filmach YT, gdzie to widać mniej lub bardziej.
Kris

Zmianowy

Dlatego właśnie mi się gdzieś obiło że jak samochód po navi widzi że jedziesz drogą ekspresową/autostradą to zmienia sposób doświetlania, wiadomo że jak mapa jest nieaktualna to będzie świecić źle.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Gdy jadę z włączonymi światłami matrycowymi na drodze dwujezdniowej, kierowcy ciężarówek z naprzeciwka – zwłaszcza na krętych odcinkach – często mrugają światłami, sygnalizując oślepienie. Górna część ich pojazdów jest bardziej wyeksponowana, a matrycowe światła nie zawsze wystarczająco chronią wzrok kierowców.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe

Do tego w ciężarówce siedzi się bardzo wysoko.
Nie mam zwyczaju jeździć na drogowych, dlatego pomimo nawet najlepszej technologii, chyba pozostanę przy tradycyjnym modelu, zaś automatyczne wybieranie segmentów zostawię wyłącznie na specjalne okazje na lokalnych słabo oświetlonych drogach.
Ale jak powiedziałem - przetestuję 2-gen dokładniej :)
Kris

ODPOWIEDZ