Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa
Re: Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa
Bo większość kierowców dzieli czas spędzony za kółkiem na "dynamiczne ruszanie spod świateł" lub "niemieckie autostrady" 
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Bo masa takich samochodów nie jest "kupowana" tylko "wynajmowana" w leasingu.Bury_Kocur pisze: ↑11 paź 2023, 23:52Ponoć ludki na chleb nie mają, ale na furę za 3 paczki to już tak ...
Może mi ktoś wytłumaczyć w czym rzecz ?
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Ale za wynajem też trzeba płacić 3-4tys miesięcznie, więc za darmo to to nie jestRoznieBywa pisze: ↑12 paź 2023, 8:48Bo masa takich samochodów nie jest "kupowana" tylko "wynajmowana" w leasingu.Bury_Kocur pisze: ↑11 paź 2023, 23:52Ponoć ludki na chleb nie mają, ale na furę za 3 paczki to już tak ...
A co do mocy itp to nie patrzmy na osiągane prędkości maksymalne, ale na dynamikę auta. I tu niutonometry mają znaczenie przy np wyprzedzaniu
-
RoznieBywa
Ja zrozumiałem pytanie jako różnicę w wybieraniu auta za 300 tys. zł zamiast takiego za 170 tys. czy 200 tys. a nie o kupowaniu auta w ogóle, więc o darmo nie było mowy. Ten który faktycznie kupuje samochód musi mieć te 200 tys. zł lub 300 tys. zł w gotówce, a to jest spora różnica w portfelu każdego kto nie jest milionerem. Nawet jeśli nie ma takich pieniędzy ale bierze go w leasing i na koniec wykupuje to np. na 3 lata z 0 wkładem musi dźwignąć miesięcznie 6081,12 zł za Kodiaqa wartego 200 tys. lub 9121,68 ZŁ za takiego za 300 tys. Przy średniej pensji w Polsce wynoszącej 6400 zł pociąga to za sobą zupełnie inne myślenie niż w przypadku kogoś kto tylko "wynajmuje" taki samochód. U niego identyczny Kodiaq na 3 lata przy zerowej wpłacie wyjdzie miesięcznie 3145,11 zł za ten warty 200 tys. lub 4717,05 za ten drugi. Trudno wmówić, że to to samo i że dzisiaj 1,5 tys. zł dla ludzi decydujących się na takie obciążenie to jest AŻ tyle. To że sporo z nich jeździ samochodami na które ich tak naprawdę nie stać jest faktem, tak samo jak to że gdyby 25 lat temu powiedzieć klientom, że mają płacić 113 tys. zł za 3 lata jazdy samochodem po czym zostaną z niczym to popukaliby się w głowę.
-
Marcinonline
Już widzę jak ktoś kto zarabia średnią krajową kupuje auto za 200 tys
przy obecnych kosztach utrzymania na najem by nawet nie starczyło nie mówiąc o klasycznym leasingu
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Elektryki są nie do pokonania w kwestii niutonometrów.RobertG7 pisze: ↑12 paź 2023, 11:44Ale za wynajem też trzeba płacić 3-4tys miesięcznie, więc za darmo to to nie jestRoznieBywa pisze: ↑12 paź 2023, 8:48Bo masa takich samochodów nie jest "kupowana" tylko "wynajmowana" w leasingu.Bury_Kocur pisze: ↑11 paź 2023, 23:52Ponoć ludki na chleb nie mają, ale na furę za 3 paczki to już tak ...
A co do mocy itp to nie patrzmy na osiągane prędkości maksymalne, ale na dynamikę auta. I tu niutonometry mają znaczenie przy np wyprzedzaniu
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
... tylko że posiadają wady które nie dla każdego są do zaakceptowania. Kupił bym elektryka, ale nie jako drugie, ale jako trzecie auto w domu aby cieszyć się z jego zalet.... tylko mam garaż na 2 auta ;-(
Grom ludzi kupujących nowe auta to jednoosobowe działalności. Kupuję się aby nie płacić podatków. tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
Kolejna dość spora część, to ludzie którzy odkladają na nowe auto kilka, czasami kilkanaście lat. Kupią je i znów zaczynają.
No i są w-g mnie jeszcze oszołomy, które idą w wynajem. Płacą jak za leasing i nic z tego nie mają.
Nad elektrykiem się zastanawiałem, jednak zbytnio cenię sobię niezależność. Bateria na 400-600km to jeszcze nieporozumienie. Czekam na coś czym będę mógł zrobić z 1,5-2k bez ładowania
Kolejna dość spora część, to ludzie którzy odkladają na nowe auto kilka, czasami kilkanaście lat. Kupią je i znów zaczynają.
No i są w-g mnie jeszcze oszołomy, które idą w wynajem. Płacą jak za leasing i nic z tego nie mają.
Nad elektrykiem się zastanawiałem, jednak zbytnio cenię sobię niezależność. Bateria na 400-600km to jeszcze nieporozumienie. Czekam na coś czym będę mógł zrobić z 1,5-2k bez ładowania
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Z tym niepłaceniem to teraz już nie jest tak różowo (stawka podatkowa 12%, a nie 17 czy 19). Jeżeli auto kosztuje 100.000 to podatku zapłaci się mniej o 12.000zł pod warunkiem 100% odliczeń, a zwykle jest to 50%-75% (użytek własny). Czyli muszę wydać 100tys żeby odzyskać 12tys, nie kupując auta wydam tylko 12tys
Coś chyba źle mówisz
Podatek liniowy 19% + 9% składki zdrowotnej = 27%
przynajmniej jednoosobowi tak mają
Podatek liniowy 19% + 9% składki zdrowotnej = 27%
przynajmniej jednoosobowi tak mają